{mosimage}Американската шпиунска организација ќе ви ги чита блоговите, ќе ви ги следи твитовите и дури ќе проверува кои книги сте ги купиле од Amazon, пишува Wired. In-Q-Tеl, делот за инвестиции на CIA, фрла многу пари во Visible Technologies, софтверска компанија која е специјализирана за мониторинг на друштвените мрежи, известува Wired магазинот кои пишуваат дека ова […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Facebook подготвува ре-дизајн на профил страните. Ова се откри од една презентација испратена од друштвената мрежа до маркетинг агенциите. Презентацијата покажува дека новиот дизајн се фокусира на повеќе содржина. По се изгледа Facebook сака да ги направи профилите поактивни, собирајќи ги сите интересни информации од пријателите на почетната страна. Повеќе внимание ќе добијат и […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Во далечнaта 1983 година се предложи да се воведат имиња на домените на тогашната ARPA-интернет мрежа која се користеше од научниците, универзитетите и американската војска. Меѓу топ-левел домените кои беа организирани по категорија, земја и организација, беше и .com доменот, поставен во јануари 1985 година, кој оригинално беше за американското Министерство за одбрана кое […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Милиони корисници станале жртва на „scareware“ измами, a измамниците прават милиони, вели Symantec кои откриле 250 верзии на овој вид софтвер за една година со кој се измамени над 40 милиони луѓе.

Прочитај повеќе

{mosimage} Македонија доби позитивен извештај и препорака за почеток за преговорите за влез во ЕУ од Европската Комисија. Извештајот можете да го прочитате тука, а подолу ќе најдете што вели Комисијата за тоа каков е напредокот во информатичкото општество и авторските права во Македонија. За ИТ во извештајот пишува дека има голем напредок, додека за […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Од вчера пуштена е заштита за сите Firefox корисници кои го имаат инсталирано, т.е. преку Windows Update без нивно директно знаење, .NET Framework Assistant од Microsoft и други додатоци со безбедносни пропусти. Од Microsoft имаат потврдено дека има голем безбедносен пропуст во нивниот додаток и препорачуваат сите да го деактивираат веднаш.

Прочитај повеќе

{mosimage} Третиот и последниот дел од Glocal ’09 започна со сесијата „Social Media as Business” која беше отворена од Jоаким Хајнц од T-Systems Multimedia Solutions GmbH од Германија. Тој зборуваше за користење на проектот Teamweb коj ги вклучува друштвените мрежи во корпоративната работа. T-Systems (дел од германскиот Deutsche Telekom) користи блогови, друштвени мрежи, сервис сличен […]

Прочитај повеќе

Стартуваше „КИКА“ хаклабот во Скопје организиран од Слободен Софтвер Македонија. „КИКА“ е Информации. Култура. Автономија. и е долгогодишна идеја за технолошки автономна зона во која ќе се занимаваме со технологијата и нејзиниот пресек со културата, новите медиуми и општеството, пишва на блогот на Сподели Знаење.

Прочитај повеќе

{mosimage} YouTube додаде пребарување во реално време за своите коментари. Kaко кај Twitter, оваа пребарување овозможува да ги прегледувате коментарите кои корисниците ги оставаат на видеата.

Прочитај повеќе

{mosimage} Вториот ден од Glocal`09 конференцијата започна со сесијата „Тransforming Cultural Industries”. Првиот сесија „From Consumerism to Socialization” беше на Нада Швоб-Ѓокиќ од Институтот за интернационални релации од Хрватска. Нејзиното предавање зборуваше за промената на досегашните културни вредности и создавање на нови преку развојот на технологијата, посебно преку друштвените медиуми. Презентацјата на г-ѓа. Швоб-Ѓокиќ можете […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Во продолжение ќе најдете кратки информации за сесиите, предавањата како и општите случувањата на првиот ден од Glocal ’09 конференцијата која можете да ја следите во живо, и на сајтот на IT.com.mk и на официјалниот сајт на конференцијата. Директно се објавуваат твитови и слики на Flickr тагирани со #glocal09…. Официјалното отворање беше оддржано од проф. […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Kоја е поентата на „//“ во УРЛ адресата? Поента нема, вели човекот кој ги дизајнираше адресите. „Можев лесно да дизајнирам УРЛ без двете „//“ после „http:“. Но на времето ми изгледаше како добра идеја.“ вели г-дин. Бернарс-Ли кој додава дека тоа е единственото нешто за кое жали што го направил при дизајнирање на www […]

Прочитај повеќе