IT.mk редакција

во Веб

{mosimage} Google и Fаcebook стартуваа сервиси за кратење на линковите. Знаете наместо цела УРЛ адреса како http://it.com.mk/index.php/Vesti/Internet/Goo.gl-i-FB.me, имате краток линк како http://0.mk/skrateno. Овие сервиси за кратење линкови станаа популарни со зголемениот интерес на Twitter каде во простор ограничен на 140 карактери, не можете да си дозволите линкот да ви земе поповина од тоа.

Прочитај повеќе

По првичните неуспешни обиди, aвстралиските власти повторно размислуваат за воведување систем за филтрирање на вулгарната, навредувачката и криминалната содржина која се наоѓа на интернетот. Со ова Австралија ќе стане прватаа западна демоктратска земја која го цензурира интернетот, придружувајќи се на Kина и Иран.

Прочитај повеќе

Stribe е победник за најдобра start-up компанија на LeWeb ’09. На најголемата ИТ конференција во Европа, која се одржа минатата недела присуствуваа доста атрактивните имиња од Силиконската долина.

Иако на конференцијата имаше интересни разговори и најави, сепак би се задржал на најинтересниот дел од конференцијата – start-up натпреварувањето. Се работи за start-up, почетнички, компании oд Европа кои нудат нова и интересна идеја за веб сервис. Од над 130 апликанти, се одбраа 16 кои се претставија на конференцијата. Подолу се дел од нив, а првин се наградените.

Прочитај повеќе

{mosimage} Подолго време се знае дека Google работи на свој мобилен телефон, но не се знаеше многу за уредот се до изминатиов викенд кога Google поклони по некој телефон на своите работници како подарок за Божиќните празници. Вработените не смеат да зборуваат за телефонот, за спецификациите и за деталите, но им e дозволено да го […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Аса Дотцлер, ветеран во Mozilla фондацијата, вели дека Firefox корисниците треба да се префрлат на Bing и да го остават Google бидејќи Google не е сериозен кога се работи за приватноста. Гневот на ветеранот на Mozilla го привлече директорот на Google, Ерик Шмит, кој во интервју за CNBC изјави дека „Ако имаш нешто да […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Околу 60 милиони корисници и преку 80.000 веб сајтови ја користат апликацијата Facebook Connect секој месец, откри Етан Беард, директорот за развој на друштвената мрежа на овогодинешната LeWeb конференција. Тој додаде дека оваа апликација ја користат половината од топ 100 сајтови во светот, некои дури поголеми и од Facebook.

Прочитај повеќе

Сигурно се изненадивте од пораката за промена на приватноста со која ве пречека Facebook кога се логиравте на мрежата? Се работи за „Publisher Privacy Control“ промени со кои друштвената мрежа планира да им даде на 350-те милиони корисници поголема контрола врз нивната приватност и содржината која ја објавуваат.

Прочитај повеќе

{mosimage} Прегледувајќи ги вестите наидов на интересна понуда од T-mobile со која се нудат бесплатни мобилни и фиксни разговори, како и adsl интернет од 10GB, за членовите на едно семејство. Зависно од пакетот корисниците ќе можат да вклучат бесплатни разговори кон 6 мобилни телефони.

Прочитај повеќе

Ping.mk е нов сервис за споделување, читање и дискутирање вести. Сервисот работи како агрегатор за вести, но тоа што е важно е што корисниците се тие кои ја одбираат содржината. Може да се каже и дека е некој вид друштвена мрежа.

Корисникот може да коментира за вестите и да гласа за нив со што ќе ги искачи нагоре на листата. Најкоментираните, најконтроверзните, најгласаните вести се појавуваат на посебни листи, секако според гласовите на корисниците. Со тоа самите читатели одредуваат кои вести се важни за нив!

Прочитај повеќе

{mosimage} Google, New York Times и Washington Post објавија експериментална алатка за читање вести – Living Stories. Според Google многу се зборува за иднината на весниците, дали ќе опстанат, како да заработуваат од онлајн изданијата, но многу малку се разговара за како да се развиваат и презентираат вестите онлајн.

Прочитај повеќе

По четири месеци од најавата за соработка меѓу Microsfot и Yahoo, договорот
ги доби завршните детали. Договорот требаше да е финализиран уште во изминатиот октомври, но според Microsoft било потребно подолго време за да средат деталите.

Прочитај повеќе

{mosimage} Во Европа има пораст во користењето на интернет, покажуваат најновите податоци од Eurostat, канцеларијата за статистика на ЕУ. Во првата четвртина од 2009 година 65 отсто од европските домаќинства имаат пристап до интернет, што е за 5 отсто пораст споредено со 2008 година. Што се однесува до користење широкопојасен интернет, растот е поголем. Во […]

Прочитај повеќе