{mosimage} Во Европа има пораст во користењето на интернет, покажуваат најновите податоци од Eurostat, канцеларијата за статистика на ЕУ. Во првата четвртина од 2009 година 65 отсто од европските домаќинства имаат пристап до интернет, што е за 5 отсто пораст споредено со 2008 година. Што се однесува до користење широкопојасен интернет, растот е поголем. Во […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Истражувањето на безбедносната фирма, Sophos, откри интересна навика на корисниците на Facebook. Во потрага на повеќе пријатели, корисниците на друштвената мрежа ќе прифатат да бидат пријатели со непознати лица и се спремни со нив да споделат лични информации. За своето истражување Sophos отвори два лажни профила. Првиот на 21-годишната Дејзи Фелетин(осамена), а вториот лажен […]

Прочитај повеќе

Google интегрира пребарување во реално време во својот пребарувач. Тоа значи дека покрај освен „традиционалните“ резултати во вид на линкови, Google ќе ги прикажува и пораките од друштвените мрежи како Twitter, Facebook, FriendFeed, MySpace, Јaiku, Identi.ca …

„Пребарувањето во реално време ќе ви овозможи да откриете важни информации во време на случувањето, иако не се популарни во моментот, и иако не ни знаевте за нив пред да се случат.“ вели Google кој додаде дека оваа опција постепено, за неколку дена, ќе се појави ширум светот.

Прочитај повеќе

(Oва е гостински текст на Билјана Кочоска-Танеска т.е промоција на друштвенета мрежа Mediate Daily за нови медиуми.) {mosimage} Mediated Daily е социјална мрежа каде што се обработуваат теми поврзани само со новите медиуми. Тука не мора да се занимавате со досадни апликации, непотребни квизови и тотално неупотребливи каузи. Сите активности што се одвиваат се движат […]

Прочитај повеќе

(Видеото од вебинарот можете да го најдете подолу) {mosimage} Чујте и почујте. Во четврток, 3 декември, со почеток во 18 часот се одржува вебинар на тема „Имате веб сајт и што да правите со него?”. Вебинарот е организиран од граѓанското здружение за поддршка и развој на е-општеството во Македонија „Е-невладина“. Како да воспоставите контакт со […]

Прочитај повеќе

(Надополнувањето на текстот за помалата посетеност на Mininova, заедно со статистиката, ќе го најдете подолу, под првобитниот текст) {mosimage} Најголемиот торент сајт, Mininova.org ги избриша сите нелегални пиратски торенти. На сајтот остана само легалната содржина, односно содржина која е закачена од авторите кои сакаат бесплатно да го споделат своето дело. Ова промена е по одлуката […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Добив мејл од читател кој предупредува на сериозен пропуст на онлајн сервисот за пораки Wadja. Сервисот овозможува испраќање на бесплатни пораки и СМС кон други корисници и телефонски броеви. Тие пораки се јавни, тоа е целта на сервисот, но проблемот е што секој, апсолутно секој, може да ги чита тие пораки кои понекогаш содржат […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Според истражување на британскиот National Literacy Тrust децата кои блогираат, се допишуваат со СМС пораки и користат друштвени мрежи се многу поуверени во својата писменост. Истражувањето е извршено со 3.000 деца стари од 9 до 16 години од кои 24 отсто имале свој блог, 82 отсто праќале текстуално пораки, и 56 отсто се на некоја […]

Прочитај повеќе

Светскиот економски форум одбра 26 пионери на технологијата за 2010 година. Пионери на технологијата се сите компании почетници од целиот свет кои развиваат и дизајнираат нови технологии.
 
„Иновациите на овие компании ги отсликува обидите на општеството да ја прифати и користи технологијата за промена и подобрување на начинот на кој работат бизнисите и самото општество.“ вели Светскиот економски форум.

Прочитај повеќе

{mosimage} Дневно над 26 милиони корисници играат FarmVille. Месечно скоро 70 милиони корисници на Facebook ја користат апликацијата која симулара живот на фарма. Oва игра е поголема и од Twitter, сервисот за микро-блогирање, за кој иако нема официјални бројки, сепак се проценува дека има околу 50 милиони корисници месечно.

Прочитај повеќе

{mosimage} Најголемиот американски издавач на магазини Time Inc. објави видео во кое ја објаснува идејата за идните магазини на таблет компјутерите. Интересно иако таблет компјутерите се уште се нов концепт, сепак Time Inc. очигледно верува дека тие ќе помогнат во модернизирање на магазините. Погледнете го демото за Sport Illustrated.

Прочитај повеќе

{mosimage} Во Македонија има 20 пријави од корисници кои купиле нелиценциран софтвер, вели Microsoft објавувајќи извештај за „Денот на акција посветен на корисниците“, ден кој е наменет за истакнување на едукативна иницијатива и локални активности кои се превземаат за заштита на корисниците и за борба против пиратскиот софтвер. Според Microsoft, корисниците кои биле измамени и […]

Прочитај повеќе