{mosimage} Блогерајот се пресели на нова платформа базирана на WordPress, a досегашниот blog.com.mk ќе остане само архива. Се уште се очекува миграцијата на блогерите, вели Блогерај, најавувајќи дека ќе има нова насловна страна со многу новини и додатоци и ќе има серијали со кратки упатства за новата платформа.

Прочитај повеќе

{mosimage} IT.com.mk ви посакува Среќна Нова Година и Среќни Празници. Се со големи букви видејќи е забавно! :P За неколку дена завршува првата декада од 2000-тите во кои видовме неверојатни промени во ИТ светот. Од 2000 година кога блоговите започнaa да се појавуваат, до 2010 кога секој индивидуален корисник стана свој медиум користејќи го својот […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Наш читател ни посочи дека веќе македонската верзија на веб сајтот на oпштина Чаир е хакната. Надополнето: Откако ги контактиравме, многу бргу сајтот беше среден и функционален повторно, но пред тоа, два дена пораката „Hacked by Baska” стоеше на сајтот демонстрирајќи ја уште еднаш неспремноста на еден владин .gov.mk сајт да се справи со […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Mozilla ги повика корисниците да споделат идеја за дизајн на новиот Firefox 4, поточно на новиот ‘Home’ таб. Mozilla вели дека оваа копче, кое води до страната која сте ја наместиле како домашна страна, ќе биде преместено и ќе функционира како таб и ќе „има пристап до корисничките информации бидејќи не го напушта прелистувачот […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Изминатите три-четири години Македонија има постигнато напредок, но очекуваме 2010 и 2011 година да бидат години во кои Македонија драстично ќе има пораст во примената на информатичките и комуникациските технологии (ИКТ), рече ИТ министерот Ивановски на првата Конференција за развој на информатичката технологија во локалните самоуправи во организација на ЗЕЛС.

Прочитај повеќе

{mosimage} На интернет се појавија шпекулации дека долгоочекуваниот Apple Tablet ќе се појави на 26 јануари кога е закачан голем медиумски настан на Apple во Сан Франциско. Овие препоставки се појавија откако Apple им порачал на девелоперите да развиваат апликации за демо верзијата која треба да се престави на настанот.

Прочитај повеќе

{mosimage} Пишував за употребата на „Wikipedia наместо MАНУпедија“, пишував дека треба да се направи Википедија релевантен извор. Tогаш споменав дека ИТ министерот Иво Ивановски твитна дека бара начин како да има повеќе македонска содржина на Википедија. Се чини дека го нашол начинот. „Двојно зголемување на содржините за Македонија на највлијателната он-лајн енциклопедија Википедија, е целта […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Нa YouTube (a каде другде?) се појави видео кое објаснува дека камерите со можност за препознавање лице на HP лаптопите не реагираат на црнци. Видеото веднаш стана хит. За само десетина дена прегледано е над 1 милион пати, а корисниците започнаат да се шегуваат дека „HP компјутерите се расисти“.

Прочитај повеќе

{mosimage} OneRiot, еден од водечките пребарувачи во реално време, најави нов сервис со кој се дистрибуираат реклами во реално време поврзани со популарни-во-моментот термини низ Twitter апликациите, IM клиентите (месинџерите) и iPhone апликациите. RiotWise Trending Ads ги следат трендовите низ друштвените мрежи и според нив пласираат реклами. Овие систем на „тренди“ реклами е базиран на […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Најновите брoјки од Државниот завод за статистика покажуваaт дека 86 отсто од фирмите, со и над 10 вработени, користат интернет. DSL се уште е најупоребуваната технологија, односно 71.8 отсто од фирмите користат ADSL.

Прочитај повеќе

{mosiamge} Сервисот за микро-блогирање, кој долго време се мачеше да најде бизнис модел, ќе направи кул 25 милиони долари од договорите со Google и Microsoft. Двете компании започнаа да ги вклучуват твитовите како релативни резултати во своите пребарувачи. Според анонимните извори на Bloomberg, Тwitter ќе добие 15 милиони од Google и 10 милиони од Bing […]

Прочитај повеќе

Големиот процент на користење на интернет за информации и комуницирање, не упатува на предизвикот низ оваа технолошка форма, да се антиципира и актуелизира творечкото влијание на отците на црквата врз современиот свет, ова го вели Preminportal.com.mk, веб портал за христијанството кој не изненади со своите Веб 2.0 идеи. Првин бев изненаден бидејќи се работи за […]

Прочитај повеќе