Во Барселона се собраа над 1.300 компании и околу 50.000 посетители од целиот свет чиј интерес е напредокот и развојот на мобилната технологија. Од самиот старт на Светскиот конгрес за мобилна технологија се најавија интересни партнерства пред се на Intel со Nokia, Vodafone го најави најефтиниот мобилен кој чини само 15 долари, а се формираше алијанса од 24 оператори со цел да му конкурираат на Apple App Store. Интересно, Apple нема да присуствува на овогодинешниот настан.

Прочитај повеќе

{mosimage} Само неколку дена од Европскиот ден за онлајн безбедност, имам пример кој покажува зошто е потребна сериозност на оваа тема. „Мисли пред да постираш“ е кампањата на ЕУ наменета да ги научи помладите интернет корисници да внимаваат што прават онлајн со нивните лични податоци. Но… за жал не само што младите не се информирани […]

Прочитај повеќе

Десетици милиони луѓе дојдоа на Google Buzz, генерирајќи 9 милиони постови и коментари. Плус скоро има 200 поста по минута од мобилните телефони, вели Google во блог пост во кој реагира на критиките за сервисот кој беше објавен само пред 3 дена.

Прочитај повеќе

На годишнината на Иранската револуција од 11 фебруари 1979 година, иранските интернет корисници забележаа масовно блокирање на Gmail, како и прекини на интернет и СМС конекциите. Иранската влада се плаши од дополнителни протести за време на овој празник и ги блокира веб сервисите бидејќи за време на ланските претседателски избори се покажаа како корисна алатка за организирање на протестите и за информирање на светот за настаните во земјата.

Прочитај повеќе

{mosimage} Искрено, не очекував дека многу наши посетители користат интернет на мобилен, но нашата анкета покажа дека и покрај релативно скапите тарифи за мобилен интернет сепак се користи. Од 441 испитани, 28% или 125 корисници рекоа дека користат постојано интернет на мобилен, 25.4% изјавија дека користат но во вонредни ситуации, а интересно 23.8% рекоа дека […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Група хакери срушија неколку австралиски владини сајтови демонстрирајќи незадоволство заради планот да се постават филтри за онлајн содржина. Австралиската влада планира до 2011 година да постават филтри за содржина кои ќе блокираат несакана содржина како детска порнографија, женски оргазам, насилство, пиратерија… Но иако звучи корисно, многу интеренет корисници се незадоволни и се плашат дека […]

Прочитај повеќе

{mosimage} FarmVille е одговорот зошто на луѓето им е интересен Facebook. На денот кога Google го презентираше својата друштвено мрeжа Buzz која треба да му конкурира на Facebook, еден интересен податок покажува дека апликациите, кои Google ги нема, се движечката сила на активностите на Facebook.

Прочитај повеќе

{mosimage} Google воведе опција за побезбедна содржина на YouTube. Тоа значи дека можете да го искористите „Безбедносниот мод“ на YouTube и да не добивате содржина која може да ве навреди, која е вулгарна или политички некоректна. Земајќи в предвид дека YouTube e вториот најпопуларен пребарувач, оваа корисничка само-цензура може да биде корисна за родителите кои […]

Прочитај повеќе

Google го стартуваше Buzz, сервис налик на друштвените мрежи интегриран како додаток на Gmail сервисот… Во пракса Google Buzz е многу налик на Facebook, имате "like" опција, оставање коментари, споделувате слики, видеа, линкови, сите постови можете да ги праќате на другите корисници преку мејл или на тие што ве следат… Знаејќи го тоа прашањето е зошто да сте на Buzz кога веќе сите контакти и пријатели ви се на Facebook? За да биде понезгодно во моментот можете да праќате пораки само од Twitter нa Google Buzz, но не и обратно, а нема никаква интерграција со Facebook. Нема постирање ниту пренесување Facebook постови.

Прочитај повеќе

{mosimage} Според истражувањето на EУ, 75% од тинејџерите се на интернет, а околу 50% од нив постираат свои лични инфомарации на интернет кои „остануваат засекогаш и можат да бидат видени од секој“. За да се заштитат корисниците Европската Унија на Денот за побезбеден интернет, 9 фебруари, стартуваше кампања „Think B4 U post“.

Прочитај повеќе

{mosimage} По повод европскиот ден на безбеден интернет Собранието на РМ одржа јавна расправа на оваа тема. Во своето воведно обраќање, претседателот на Собранието, Трајко Вељановски зборуваше за секојдневното користење на интернетот, за потребата од безбеден интернет, но при тоа да се „внимава да не се повредат општите начела од корпусот на човекови права.“

Прочитај повеќе

„Дали сте размислувале дека секој може на Интернет да објави или да монтира дискредитирачка видеоснимка, текст или аудио и со тоа засекогаш да ви ги уништи угледот и кариерата?“ вака започнува текстот на Нова Македонија која користејќи го 9 фебруари како ден за онлајн безбедноста пишува за тоа како луѓето се плашат од интернетот.

Прочитај повеќе