{mosimage}Македонските училишта сега ќе можат да соработуваат со други европски училишта преку eТwinning платформата која е дел од е дел од Comenius образовната програма на ЕУ. „еTwinning како платформа е лесна за употреба. Две училишта од различни земји формираат партнерство, за да работат заедно на општи проекти и да разменат идеи и искуство. Комуникацијата се […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Европската комисија вчера го казни производителот на микро-чипови Intel со 1.06 милијарди евра поради монопол и манипулација на пазарот. Одлуката е донесена по истрагата на Европската комисијата против монопол на пазарот кои откриле дека Intel меѓу 2002 и 2007 година им плаќал на производители на компјутери и трговците на мало да ги форсираат нивните производи […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Сé. Google едноставно знае сé за нас. Секогаш кога ќе го искористите еден од неговите сервиси, Google ќе забележи кога, како и што сте правеле на неговите сервиси. Бидејќи се работи за интернет пребарувач Google знае сé што сте побарале на интернет. Ако го користите Gmail тогаш знае со кого комуницирате. Страшно нели?

Прочитај повеќе

{mosimage}Владата објави проект со кој во 680 локации во руралните средини ќе се овозможи безжичен интернет кој ќе биде бесплатен за селаните. Министерот за информатичко општество Иво Ивановски кога го престави 4 годишниот проект рече дека инвестицијата треба да го надмине дигиталниот јаз меѓу руралните средини. Тој исто така додаде дека овој проект се изработува […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Поради рецесијата големите ИТ компании, Microsoft, Intel, Google, Yahoo!… отпуштаат луѓе или си ги скратуваат трошоците на секаков начин. Некои од тие начини предвидуваа и прекинување на Еncarta енциклопедијата на Microsoft, додека Google го укина бесплатниот ручек за вработените… сé со цел да си ги намалат загубите во рецесијата.

Прочитај повеќе

{mosimage}Класична приказна – млад генијалец поттикнат од интелигенција и амбиција во својата студентска соба доаѓа до идеја која го менува светот, налик на младиот Бил Гејтс. Но дали таа приказна важи за 23 годишниот Марк Зукербер, основачот на друштвената мрежа Facebook на која до сега над 200 милиони луѓе имаат направено профил?

Прочитај повеќе

{mosimage}Професорите „вежбаа, вежбаа и се навежбаа“. По два месеци професорите ја завршија ИТ обуката за користење на компјутерите за предавање и одржување на наставната програма. Професорите биле обучувани во Edubuntu, слободен софвтер за образование, а имало и специјалистичка обука за професорите по математика, латински, информатика. Како додатно помагало инструкторите од ФОН универзитетот објавија и книга.

Прочитај повеќе

{mosimage}Моментално жешка тема во ЕУ се реформите за телекомуникации. Со нив се планирани големи промени во начинот на комуникација, соработката меѓу телеком мрежите, цените на услугите, приватноста и правата на корисниците… На тие реформи Европската комисија работеше подолго време обидувајќи се да најде компромис со државите. Откако се разбраа, реформите за телекомуникации требаше да се […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Колку е точна онлајн енциклопедијата Wikipedia? Прашањето е тешко да се одговори, бидејќи енциклопедијата изобилува со огромен број информации и текстови кои се точни. Но трикот е што тие податоци не се крајни, во секое време корисникот може да ги измени, а тоа претставува проблем.

Прочитај повеќе

{mosimage}Ibn Sina роботот доби свој Facebook профил. Неговите креатори велат дека луѓето и роботите се оделени и дека треба да споделат заедничко искуство. Главен проблем за креаторите на роботите е што тие додека прават роботи за комуникација со луѓето, луѓето се помалку им обрнуваат внимание и се заинтересирани за нив.

Прочитај повеќе

{mosimage}(04.11.2008) Во Франција деновиве ќе се воведе агресивен закон против пиратеријата. Откако францускиот сенат го изгласа законот со огромно мнозинство, 297 за, 15 против, сега останува само на Националното француско собрание да го каже финалниот збор. За овој закон се зборува од уште од ноември 2007 година кога францускиот претседател Nicolas Sarkozy го нарече „одлучен […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Европската комисија денеска го објави „eYouGuide“ водичот за онлајн правата на интернет корисниците. Алатката ќе им послужи на сите корисници кои не се баш запознаени со европските закони, така што ќе ги информира за сите поконкретни теми како купување онлајн, симнување музика, законите за интернет провајдерите и приватноста.

Прочитај повеќе