{mosimage}Facebook тестира платформа за плаќање која ќе овозможи на корисниците да купуваат виртуелни добра од апликациите кои се присутни на друштвената мрежа. Виртуелните добра можат да бидат чипови за покер, додатоци за виртуелните миленичиња, цвеќиња на профилот… се што може да ги заинтересира корисниците.

Прочитај повеќе

{mosimage}Постојано пишувам за несогласувањето на филмската индустрија (читај: Холивуд) и ИТ светот, главно поради пиратеријата што за ИТ светот е „споделување“, за Холивуд е „крадење“. Но сега ќе пишувам за портал кој го прави спротивното, ги зближува љубителите на филмот и Холивуд преку интернет. MakingOf е основан од Натали Портман и Кристин Ајлвар, а неговата […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Facebook е место каде што постојано ги објавувате своите фотографии, видеа, можеби и песни, текстови … Епа сега можете да си ги заштитите. Creative Commons објави апликација за Facebook со која ќе може да си ги лиценцирате своите дела. Со Creative Commons апликацијата ќе можете да го закачите логото од 1 од шесте лиценци покрај […]

Прочитај повеќе

Замислете пребарувач како Google, но кој наместо да ви ги достави резултатите на неколку различни страни со линкови кои можеби го содржат она што го барате, ќе ја прескокне таа процедура и директно ќе ви одговори на вашето прашање… Стефен Волфрам, креаторот на софтверот Mathematica и основач и директор на компанијата Wolfram Research, заедно со околу 100 вработени се обидува да создаде нов вид на пребарувач кој ќе одговара на прашања во кои се бараат факти.

Прочитај повеќе


{mosimage}Македонските училишта сега ќе можат да соработуваат со други европски училишта преку eТwinning платформата која е дел од е дел од Comenius образовната програма на ЕУ. „еTwinning како платформа е лесна за употреба. Две училишта од различни земји формираат партнерство, за да работат заедно на општи проекти и да разменат идеи и искуство. Комуникацијата се […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Европската комисија вчера го казни производителот на микро-чипови Intel со 1.06 милијарди евра поради монопол и манипулација на пазарот. Одлуката е донесена по истрагата на Европската комисијата против монопол на пазарот кои откриле дека Intel меѓу 2002 и 2007 година им плаќал на производители на компјутери и трговците на мало да ги форсираат нивните производи […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Сé. Google едноставно знае сé за нас. Секогаш кога ќе го искористите еден од неговите сервиси, Google ќе забележи кога, како и што сте правеле на неговите сервиси. Бидејќи се работи за интернет пребарувач Google знае сé што сте побарале на интернет. Ако го користите Gmail тогаш знае со кого комуницирате. Страшно нели?

Прочитај повеќе

{mosimage}Владата објави проект со кој во 680 локации во руралните средини ќе се овозможи безжичен интернет кој ќе биде бесплатен за селаните. Министерот за информатичко општество Иво Ивановски кога го престави 4 годишниот проект рече дека инвестицијата треба да го надмине дигиталниот јаз меѓу руралните средини. Тој исто така додаде дека овој проект се изработува […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Поради рецесијата големите ИТ компании, Microsoft, Intel, Google, Yahoo!… отпуштаат луѓе или си ги скратуваат трошоците на секаков начин. Некои од тие начини предвидуваа и прекинување на Еncarta енциклопедијата на Microsoft, додека Google го укина бесплатниот ручек за вработените… сé со цел да си ги намалат загубите во рецесијата.

Прочитај повеќе

{mosimage}Класична приказна – млад генијалец поттикнат од интелигенција и амбиција во својата студентска соба доаѓа до идеја која го менува светот, налик на младиот Бил Гејтс. Но дали таа приказна важи за 23 годишниот Марк Зукербер, основачот на друштвената мрежа Facebook на која до сега над 200 милиони луѓе имаат направено профил?

Прочитај повеќе

{mosimage}Професорите „вежбаа, вежбаа и се навежбаа“. По два месеци професорите ја завршија ИТ обуката за користење на компјутерите за предавање и одржување на наставната програма. Професорите биле обучувани во Edubuntu, слободен софвтер за образование, а имало и специјалистичка обука за професорите по математика, латински, информатика. Како додатно помагало инструкторите од ФОН универзитетот објавија и книга.

Прочитај повеќе