{mosimage}Кој од овие два телефони е попопуларен во Македонија? Кој телефон го преферира машкиот пол, а кој женскиот доколку би имале избор помеѓу двата? Се решивме да дознаеме искористувајќи ги вчерашните е-маил пораки испратени по повод прво априлската “наградната игра” каде “доделувавме” 10 iPhone и 10 Storm телефони. Самите учесници во насловот на е-маил пораката […]

Прочитај повеќе

{mosimage} На први април, за првпат беше претставена новата алатка на Snort, наречена Snort Security Platform (SnortSP). Иако беше објавена во својата бета верзија, SnortSP е базирана на новата Snort 3.0 архитектура. Таа се состои од две примарни компоненти и тоа: – Софтверска платформа (Snort Security Platform 3.0 – Модули за анализа на сообраќај кои […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Оваа недела беше објавен Open Cloud манифестот кој поставува неколку принципи за поотворена иднина на cloud computing. Овој манифест беше правен во тајност и требаше да биде потпишан од сите поголеми компании. Но кога се објави, меѓу потписниците не беа Google, Amazon, Microsoft и Salesforce.com. Интересно се повлекла и Cloud Computing Interoperability Forum, самата организација […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Европската комисија ќе започне истрага за тоа како прелистувачите и компаниите кои нудат онлајн услуги ги чуваат собраните податоци за корисниците. Истражителите најмногу се загрижени за техниките со кои интернет провајдерите можат да ги следат корисниците и покрај тоа што тие ги бришат „веб колачињата“.

Прочитај повеќе

{mosimage}На 31 Октомври, 2009 година Microsoft ќе ја откаже целосно својата енциклопедија Encarta, од причина што сервисот неможе да се натпреварува со Wikipedia, онлајн енциклопедија создавана од самите посетители. Според пазарниот удел во јануари, определен според пребарувањето на зборот "онлајн енцикопедија" на интернет корисниците од САД, Wikipedia владее со 97%, додека Encarta има само 1.27 […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Телеком Словенија, кој веќе во Македонија е присутен преку интернет провајдерот On.net, стана сопственик на вториот мобилен оператор, Cosmofon. Цената по која беа продадени 100% од акциите на Cosmofon изнесува 190 милиони евра, a договорот официјално е склучен вчера во Грција помеѓу словенечкиот телеком и Cosmote, грчката групација која досега беше сопственик.

Прочитај повеќе

{mosimage}Во јуни за место во Европскиот парламент меѓу 20 кандидати ќе се појави и Кристиан Енгстром, член на Пиратската партија од Шведска. Оваа партија е позната по тоа што пропагирa отворено споделување на фајлови и сериозно редизајнирање на законите за авторски права, тргање на патентниот систем и гарантирање онлајн приватност. Поради своите агенди Пиратската партија […]

Прочитај повеќе

{mosimage}(25.03.2009) Last.fm, популарната друштвена мрежа за музика или попозната како онлајн радио, се реши на сите интернационални корисници кои не се од САД, Велика Британија или Германија, да има наплаќа претплата за да го користат радиото. Причина за ова како што велат од Last.fm е дека тие всушност заработуваат од рекламите во трите земји кои […]

Прочитај повеќе

{mosimage}(26.03.2009) Популарниот сервис за микро-блогирање кој постојано е на насловните страни на медиумите ширум светот, изгледа како конечно да го пронајде својот бизнис модел: ќе понудат претплата за про корисници. Претплатените корисници ќе добијат дополнителни опции и сервиси. Ова е потврденo и од самата компанија.

Прочитај повеќе

{mosimage}Европскиот парламент повторно утврди регулатива со која се одбива законот „од 3 чекори“ односно идеја за законот со кој ќе се исклучат корисниците од интернетот доколку бидат фатени да симнуваат или закачуваат онлајн содржина која ги прекршуваат авторските права, односно пиратска содржина.

Прочитај повеќе

{mosimage}MySpace како дел од стратегијата за јакнење на својата позиција кај друштвените мрежи се одлучи на еден многу интересен потег. Се работи за веб-базирано реално шоу кое на корисниците ќе им овозможи да одлучуваат за судниот ден на избраните двојки. “Married on MySpace” или „Венчани на MySpace“ е проект кој ќе започне со избирање на […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Дури 93% од кандидатите за градоначалници не го користат интернетот за промоција, покажа првиот дел на анализата на фондацијата Mетаморфозис. Анализата е доста интересна и посочува дека традиционалните промоции, плакати и митинзи се уште се главните алатки на македонските политичари за да соберат гласачи. Истовремено, од поглед на граѓаните, истите плакати и митинзи се истите […]

Прочитај повеќе