Дизајнот секако дека е важен за еден сајт, но уште поважна е функционалноста и содржината на тој веб сајт. SixRevisions објави интересна листа на 10 супер популарни сајтови кои имаат едноставен дизајн.

Прочитај повеќе

Израел нападна флота од шест бродови кои носеа тони материјал во појасот Газа. Бродовите се обиделе да ја пробијат блокадата да го пренесат материјалот, како цемент кој Израел го забранува во Газа, по што резултирало со реакции и напад. Има десетина загинати активисти и повредени шест израелски маринци, пренесува BBC на македонски. Некои .мк медиуми пренесуваат дека меѓу активистите имало и тројца македонци.

Прочитај повеќе

Над 25.000 луѓе ветија дека ќе се откажат од друштвента мрежа приклучувајќи се на иницијативата „Откажи се од Facebook“, иницијатива која го одбра 31 мај како ден за акција и конечно бришење на профилите.

Прочитај повеќе

Дали користите локализиран софтвер на македонски. Доколку не го користите, а постои локализирана верзија, зошто? праша HijackHacker на форумот.

Прочитај повеќе

По одобрувањето од американската Федерална комисија за трговија, сега е официјално – Google се вклучи во мобилното рекламирање со купување на AdMob платформата за 750 милиони долари. Google вели дека мобилниот маркетинг зазема се поголем дел од стратегиите на нивните партнери и клиенти, па така таа станува централен дел од нивниот бизнис.

Прочитај повеќе

Измамниците вметнале код во видео игра за Windows Moble кој тајно врти до скапи броеви од Антарктик, пренесува BBC. Тајниот код е вметнат во пиратираната верзија на 3Д видео игра со терорист. Кога играчот ќе го активира кодот, вметнат во дел од играта, телефонот врти на броевите чија тарифа достигнува и по 5 евра по минута.

Прочитај повеќе

Дали Opera е побрза од варење компир? Дефинитивно!

Прочитај повеќе

Според Google AdPlanner друштвената мрежа е на прво место на најпосетувани сајтови со 540 милиони уникатни посети и 570 милијарди прегледувања на веб страни! На листата на топ 1.000 веб сајтови, во која се изоставени податоците за Google и YouTube, на второ место е Yahоо со 50 милиони помалку корисници и значителни 500 милијарди прегледувања на веб страници.

Прочитај повеќе

Facebook објави софтверски пакет за Android програмерите за да ja интегрираат друштвената мрежа во своите апликации. Преку SDK-то програмерите ќе можат да го искористат OAuth 2.0 протоколот за автентикација, ќе можат да објавуваат постови назад на Facebook преку Feed формите и ќе имаат пристап до новиот Graph API, што го прави Android првиот мобилен ОС кој го имплементира API-то.

Прочитај повеќе

Според Article 29 работната група на ЕУ за заштита на податоците трите најголеми интернет пребарувачи не работат според европските директиви.

Прочитај повеќе

Ричард М. Сталман, таткото на GNU, на 3-ти јуни 2010 на покана од Слободен софтвер Македонија доаѓа во Скопје и ќе одржи предавање насловено „Copyright vs Community in the age of computer networks”. Предавањето ќе се одржи во салата “Милениум 2” во хотелот “ХолидејИн”, влезот е слободен и отворен за сите, предавањето започнува во 18:00 часот и ќе биде на англиски јазик.

Прочитај повеќе

Денешен стартап може да биде утрешниот Google или Facebook. Подолу се неколку стартап компании и сервиси од две натпреварувања, ТechCrunch Distrup и Startup 2010.

Прочитај повеќе