{mosimage}Наградата на светскиот самит е глобална иницијатива за избор и промоција на е-содржини и проекти и е организирана од страна на Обединетите Нации. Секоја втора година по ред, започнувајќи од 2003, во над 160 земји ширум светот се одвиваат национални избори чии победници подоцна продолжуваат на еден глобален натпревар.

Прочитај повеќе

{mosimage}Во Охрид се одржа работилница за борба против е-криминалот на која што беше речено дека е-криминалот во Македонија е во почетна фаза, но дека брзо се шири иако досега има пријавено само 10 предмети за фалсификувани кредитни картички. „Од овој специфичен вид криминал, најприсутна е компјутерската измама, преку користење фалсификувани кредитни или дебитни картички и […]

Прочитај повеќе

{mosimage}На вчерашната прес конференција во Скопје, македонската компанија ИНет која се занимава со дистрибуција и имплементација на компјутерска, мрежна и комуникациска опрема, ја најави својата промоција во официјален дистрибутер на софтверски решенија на IBM. Исто така беше најавена и инвестицијата од страна на фондот SIF во компанијата.

Прочитај повеќе

{mosimage}Владата на Република Македонија на својот официјален сајт објави дека американскиот гигант во информатичката технологија Intel ќе инвестира во образованието во Македонија, за што вчера во Сан Франциско Владата на Република Македонија и компанијата потпишале Меморандум за разбирање.

Прочитај повеќе

{mosimage}Израелско-палестинската компанија која развива бесплатен „виртуелен компјутер“ ќе го интергрира и Twitter во нивниот онлајн базиран оперативен систем. G.ho.st со нивниот веб ОС им даваат шанса на корисниците да користат голем број на апликации интегрирани во системот, кој се уште е во бета фаза.

Прочитај повеќе

{mosimage}Владина делегација ќе ги посети бизнис форумите во Чикаго и Сан Франциско во САД со намера на воспоставување на бизнис релации со ИТ фирмите на кои ќе им биде преставена климата за инвестирање во Македонија. И двата града се значајни места овие денови. Во Чикаго, Барак Обама новиот претседател на САД го одржа победничкиот говор. […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Ваучери за студентите, “Компјутер за секое дете“, „Светот на Дланка“ … овие проекти министерот Иво Ивановски ги даде како отчет од првите сто дена работа на Министерството за информатичка технологија (МИО). Сепак Македонија е далеку од информатичка земја, само 29% од населението имаат пристап до интернет, па се надеваме дека работата да се поврже целата […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Креаторите на сега веќе најиграната фудбалска игра Pro Evolution Soccer успеаа да се договорат со УЕФА за лиценцирање на Лигата на Шампионите со цел да додадат нова опција во самата игра која од година во година ќе е се поактуелна и подобра.

Прочитај повеќе

{mosimage}Опишувајќи ја Македонија како мала и сиромашна земја, новинарот David Perera во текстот „Fighting corruption so e-government” објавен во International Herald Tribune (IHT) на 2 ноември, пишува како Македонија ја користи технологијата да се бори против корупцијата и како со неа се подобруваат можностите за повисок стандард на живеење.

Прочитај повеќе

{mosimage}Компанијата која нуди он-лајн решенија за менаџмент на односи со корисници, SalesForce.com, на својата годишна конференција за корисници, DreamForce во Сан Франциско, најави партнерство со Facebook и Amazon. Со ова, практично SalesForce ќе ги поврзе веб сервисите на овие два сајта со својата платформа на хостирани апликации.

Прочитај повеќе

{mosimage}Потребно е само еден ден за „пиратите“ и новиот оперативен систем на Microsoft да се појави на озогласениот Pirate Bay, во 32-битна верзија. Првпат се појавил на 29 Октомври само еден ден откако Microsoft го презентираше Windows 7 на Конференцијата за професионални развивачи на програми. На таа конференција на самите посетители, меѓу кои и новинари […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Американската комисија за безбедност на потрошувачите, пред неколку дена објави дека производителите на компјутери повлекуваат 100.000 лаптоп батерии произведени од Sony, како резултат на 40 пријави за прекумерно загревање на истите. Sony исто така повлече од продажба скоро 10 милиони различни модели на батерии во 2006 и 2007.

Прочитај повеќе