{mosimage}Sonic Solutions заедно со Nvidia, Samsung, и Mitsubishi работи на нов проект за испорака на видеа до корисниците, во 3Д формат до нивните компјутери и телевизори со 3Д опција. Кога овој проект ќе започне, филмовите ќе бидат испорачувани на ист начин како и кај сервисот CinemaNow. Оваа технологија сеуште е нова, и ќе функционира само […]

Прочитај повеќе

„Start-up“ терминот често се користи за да се посочи на нови ИТ компании или проекти кои се во развој. Глобалната start-up сцена е огромна бидејќи интернетот е игралиште за многу разновидни, иновативни и корисни идеи за онлајн сервиси. Дел од таа сцена неодамна се презентираше во Тел Авив каде се се одржа TWS 2009, настан на кој беа промовирани неколку израелски start-up компании и ИТ проекти.
 
На ТWS 2009 беа претставени 10 проекти, целата листа можете да ја најдете на TechCrunch, а ние издвоивме само неколку кои според нашето мислење навистина имаат што да понудат.

Прочитај повеќе

{mosimage}Во обид да се приближи кон Microsoft и Google, Yahoo! ja редизајнира својата почетна страна. Страната на Yahoo! одсекогаш повеќе наликуваше на портал каде луѓето читаат вести, пребаруваат слики и проверуваат е-маил, отколку на пребарувач. По појавување на Google на сцената, Yahoo! заостана. Дури и Bing, пребарувачот на Microsoft одкина поголемо парче од пазарот од […]

Прочитај повеќе

{mosimage}„Лошите момци“ започнаа агресивно да соработуваат, продавајќи си ги уредите и стоката, a развиваат и вештини во специфични тактики и технологии, вели Cisco во својот полугодишен извештај за онлајн безбедност. Најпроблематично за Cisco е што онлајн криминалците соработуваат, пример соработката меѓу креаторите на Conficker и Waledac.

Прочитај повеќе

{mosimage}Koга беа украдени доверливите документи од Twitter, објавивме дека хакер добил пристап до е-маилот на еден вработен во Twitter и преку тој мејл стигнал до останатите податоци и документи. Но како тој ја пробил лозинката? Hacker Croll во разговор со TechCrunch објаснува дека освен ИТ знаењето, пред сé е потребно доволно трпение за да се […]

Прочитај повеќе

{mosimage} На профилот на Питер Смит се појави реклама „Еј Питер, жешки девојки чекаат на тебе!!“, една од многуте реклами на Facebook за агенциите за состаноци, која е со краток текст и една слика од симпатична девојка. Но г-дин. Смит не верува дека таа девојка е самец бидејќи на сликата е неговата жена!

Прочитај повеќе

{mosimage}Популарната друштвена мрежа за уметност, фотографија и сликарство deviantArt објави нов сервис со кој можете да си го креирате вашето портфолио и да добиете уникатна адреса за истото. Покрај основното споделување и објавување на слики сега devArt со Portfolio овозможува на уметниците да си ги објават делата во едноставно дизајнирано онлајн портфолио кои истото можат […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Како дел од постојаниот процес на стабилизирање и осигурување на Firefox, Моzilla го објавува Firefox 3.5.1 за GNU/Linux, Windows и Mac корисниците. Оваа верзија, меѓу другите 70-тина јазици, сега е достапна и на македонски јазик, откако се отстранија проблемите кои се појавија со македонската верзија на 3.5, пишува македонскиот Mozilla блог.

Прочитај повеќе

{mosimage} Откако доверливи документи на Twitter се најдоа во инбоксовите на неколку технолошки блогови, Биз Стоун, еден од оснивачите на Twitter, призна дека минатиот месец француски хакер познат како Hacker Croll украл доверливи документи на сервисот за микро-блогирање. Хакерот преку Gmail-от на некој од вработените во Twitter успеал да дојде до шифрите на неколку вработени […]

Прочитај повеќе

Според податоците од Аlexa, сајтот за мерење на интернет сообраќајот, забавниот портал Kajgana.com и неговиот форум се најпосетуваните македонски веб страни. Kajgana се наоѓа на 5 место зад гигантите какo Google, Yahoo, YouTube, Facebook и Microsoft Live. Но уште поинтересно е што во последните месец дена Kajgana бележи неверојатен раст според времето потрошено на сајтот и форумот.

Прочитај повеќе

{mosimage}Најпопуларната друштвена мрежа во светот од денес официјално има четврт милијарда корисници или 250 милиони, објави Mарк Зукерберг, oсновачот на Facebook. „За нас, растењето до 250 милиони корисници не е само импресивен број; oва е бележник за тоа колку многу лични конекции сите вие сте направиле, и колку далеку треба ние во Facebook да ја […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Ако користите Twitter големи шанси се дека имате привремена работа. Ако сте на Facebook тогаш сте стари, бели и богати… Новата студија на Anderson Analytic, покажала дека постојат специфични карактеристики за корисниците на секоја друштвена мрежа: Facebook, Twitter, LinkedIn или MySpace. Многу од тие карактеристики се преклопуваат, но од друга страна секоја мрежа си […]

Прочитај повеќе