{mosimage}За да се зачуваат видео игрите и нивната култура во Велика Британија, поточно Брадфорд, се отвара првиот Национален Музеј за видео игри. Архивата е проект на Nottingham Trent универзитетот и National Media музејот. Во музејот ќе се архивираат видео игрите од првата Pong од 1972 до најновите мега-хитови.

Прочитај повеќе

{mosimage}Американската војска го третира Twitter, популарен друштвен сервис за микро-блогирање, како алатка со која ќе се координираат терористички напади и активности. Ова е разгледано со извештајот на 304-тиот Батаљон за воено разузнавање на американската армија.

Прочитај повеќе

{mosimage}Бројот на тинејџери кои се впуштаат во hi-tech криминал е во постојан пораст според експертите по компјутерска сигурност. Сé поголем е бројот на форуми на кои од страна на тинејџери се разменуваат броеви од кредитни картички, се споделуваат алатки за крадење на лични податоци како и разменување на хакерски трикови и вештини. Со оглед на […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Европската Унија ќе започне поконкретна борба против мулти-милионската педофилска индустрија, поточно детската порнографија онлајн. Имињата за луѓето кои се сомничат дека профитираат од детската порнографија се дадени на властите на 27 Европски држави.

Прочитај повеќе

{mosimage}Microsoft го објави Windows Azure. Тоа е нов Windows оперативен систем кој работи преку интернет. „Облак” софтверот (cloud computing) е една од најновите идеи во ИТ светот и моментално се разгледуваат сите можности за таа работа. Azure е главно за програмери кои со овој систем ќе градат и интегрираат апликации за веб.

Прочитај повеќе

{mosimage}Од Samsung Electronics Co., светски најпознатиот производител на компјутерски мемориски чипови, во петокот изјавија дека нивната заработка за време на третиот квартал од годинава опаднала за 44% споредено со податоците од пред една година, а исто така и цените на мемориските чипови и мониторите значајно се намалени, како резултат на економската криза.

Прочитај повеќе

IT.mk редакција

во ИТ.МК

Jавната дебата е еден од основните принципи на отворената влада и доброто владеење, пишува на ePolicy.mk, сајт за јавна дебата на интернет. Сајтот се уште е во бета фаза, но се најавува дека на „секоја секција од документот ќе можат да вршат интеракција на два начина – преку коментирање на генерално (општо) ниво, но и преку еден вид на насочена амандманска расправа“.

Моментално на сајтот може да се најдат информации само за Бродбенд (широкопојасен интернет). Има и опција за дополнување, односно давање предлози за содржината. Се уште немаме конкретна идеја како ќе работат тие предлози. Бидејќи се работи за јавна дебата сигурно предлозите ќе играат голема улога во овој сајт.

Прочитај повеќе

{mosimage}Само неколку месеци по заминување од позицијата извршен директор на Microsoft, најбогатиот и еден од највлијателните луѓе во светот Bill Gates, се шпекулира дека мистериозно започнал да создава нова технолошка компанија за истражување со “криптирано” име.

Прочитај повеќе

{mosimage}Пад на профитот на Yahoo! од 64% во третиот квартал на 2008, од компанијата велат дека ова влијаело на одлуката да се отпуштат околу 10% од работната сила најдоцна до крајот на годината. Во третиот квартал од оваа година, Yahoo! заработи 54,3 милиони долари, или четири центи по акција, што е пад од 64 проценти […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Производителот на Blackberry, Research in Motion (RIM) откри нови детали за планираната Blackberry Enterprise Server платформа, за која велат дека ќе биде најфлексибилната платформа за работа воопшто досега. RIM дискутираше за платформата на нивната промотивна Blackberry Developers конференција во Санта Клара, Калифорнија, на која присуствуваа околу 900 делегати од целиот свет.

Прочитај повеќе

{mosimage}Microsoft објави дека 21 Октомври го прогласува за глобален ден против пиратеријата и дека истовремено ќе започне со иницијатива за едукација во 48 земји, на 5 континенти и борба против софистицираната нелегална трговија со пиратскиот софтвер.

Прочитај повеќе

{mosimage}Mozilla ја објави првата мобилна бета верзија од нивниот познат прелистувач Firefox. Mozilla Fennec засега е достапна само за моделите на Nokia N810 и N880. Од фондацијата најавуваат и PC емулатор кој ќе им овозможи на оние кои ќе работат на него, да ги пробаат можностите на софтверот на други платформи. Ако сте заинтересирани и […]

Прочитај повеќе