Во изработка е македонска тастатура за Android, односно екстензија за AnySoftKeyboard апликацијата. AnySoftKeyboard е избрана бидејќи има разни опции за подесување, опции кои други македонски android тастатури ги немаат, на пример, вибрација, звук при пишување, менување на QWERTY во ЉЊЕРТС со брз покрет, речник на зборови…

Прочитај повеќе

АllFacebook објави фасцинантна споредба меѓу Facebook и компанијата за друштвен гејминг Zynga, која буквално израсна седејќи на рамењата на популарната друштвена мрежа.

Прочитај повеќе

Веб видеото го движи светкиот феномен “Иновација забрзана од масите“, вели Крис Андерсон, кураторот на TED конференцијата во својот говор „Како веб видеото ја води глобалната иновативност“.

Прочитај повеќе

Користејќи го пиратирањето на лиценците нa Мicrosoft како изговор, руската полиција прави рации на канцелариите на невладините организации за човекови права и екологија во момент кога НВО-та сакаат да го привлечат вниманието на јавноста. Полицијата ги одзема целите компјутери на организациите, велејќи дека истражуваат кражба на интелектуална сопственост. Ова ретко им се случива на организации и медиуми кои се наклонети кон властите, пишува New York Times.

Прочитај повеќе

Дискотеки“ е нова Facebook aпликација со која ги наоѓате местата за вашите вечерни излегувања. Со одбирање на град добивате листа на локали во соодетниот град. За секое прикажан локал можете да ги видете деталите, што ќе се случува на ова место, кој ќе присуствува настанот и ќе ја видите галеријата на локалот.

Прочитај повеќе

Петнаесет годишниот Стефан Оу го објави iTunes Instant сервисот кој, како и другите инстант сервиси – Google, Google Maps, YouTube и Google Images, ги прикажува резултатите во реално време додека куцате.

Прочитај повеќе

По Google и YouTube инстант сега се направи и инстант Google мапи и инстант Google Images, односно добивање локација во реално време додека куцате. Ова не е проект на Google, туку како и YouTube Instant, на индивидуален, вешт корисник.

Прочитај повеќе

Апсурдните изјави често се жешка тема за сите медиуми, пред се бидејќи предизвикуваат шок кај читателот, шок од нови нешта кои ги или не ги разбираме.

Прочитај повеќе

devZor.project апликација на 18 годишниoт Ѓоре Саздовски, тазе студент на Техничкиот факултет во Битола – ИТ отсек, го освои третото место на натпреварот на Nettuts+ блогот за веб-програмери зад кого стои Envato, компанијата која ги поседува најдобрите и најпопуларните онлајн-маркети за дигитални ресурси (дизајн, аудио, видео, веб-скрипти итн). Натпреварот е со цел да се промовира HTML5 апликациите на пазарот и наградниот фонд од 7.000 долари. Првото и второто место на натпреварот ги освоија Dweamer, oдносно JCanvasMap.

Прочитај повеќе

Студент од Станфорд универзитетот доби работа во YouTube откако го креираше YouTube Instant. Импресиониран од Google Instant Ферос Абокадија на својот цимер му рече „се кладиме дека ќе направам YouTube Instant за еден час“. Три часа подоцна тој го објави сервисот.

Прочитај повеќе

YouTube во наредниве два дена (13-14 септември) заедно со четири партнери ќе тестира платформа за стримање во живо која има и можност за коментирање во живо.

Прочитај повеќе

Надополнето: Страната е тргната и линкот не работи. Ова може да значи дека или има грешка со веб апликацијата или Facebook само ја тестира оваа опција.

Прочитај повеќе