{mosimage} За само 11 години Google од обичен интернет пребарувач стана светска сила со амбиција да ги индексира сите информации во светот. Таа сила вчера го збуни светот со погрешно напишаното лого Googlle што всушност беше едно од doodle логоата на Google со кој го одбележија единаесетиот роденден.

Прочитај повеќе

Само 20 отсто од испитаните во нашата анкетата купуваат работи од онлајн продавници. Од 295 луѓе скоро 30 отсто никогаш не би купиле нешто преку интернет, скоро околу 16 отсто сакаат но се плашат, додека 22 планираат да почнат да купуваат бидејќи тоа е иднината. Вкупно луѓе што не купуваат преку интернет се 200 луѓе […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Како Creative Commons прави пари? Од каде доаѓаат парите? прашува Guardian. „Просам“ се шегува Џои Ито директорот на Creative Commons кој е во Лондон „повеќе да слуша отколку да зборува“ за добротворнаta организација која работи со делење лиценци за креативно користење на дела заштитени со авторски права.

Прочитај повеќе

{mosimage} WebisiteSpark е нов проект на Microsoft со кој се дeлат бесплатни лиценци за софтвер. Проектот е наменет за програмерите и малите бизниси да го користат Мicrosoft софтверот за развој на апликации и веб сајтови.

Прочитај повеќе

{mosimage} Европската комисија ја објави одлуката од 518 страни според која го казни Intel со рекордни 1 милијарди евра за манипулација на пазорот со чипови и давање специјални попусти на производителите за да го неутрализираат AMD на пазарот во период од 2002 до 2007 година.

Прочитај повеќе

Македонската компанија Веником, која на пазарот постои веќе 15 години и воглавно се занимава со развој на апликативен економски и медицински софтвер, од неодамна создаде посебен тим со кој започна да произведува комерцијални iPhone апликации. Првата апликација која беше претставена на пазарот од компанијата е наречена iSeeYou и претставува навигациска алатка која овозможува лесно и приватно споделување на локацијата со пријателите и роднините.

Прочитај повеќе

Емисијата „Едубунту“, која е проект на МИО и на ФОН универзитетот, ќе започне да се емитува на Македонската Радио Телевизија секој работен ден на македонски и на албански јазик. Термините се 10:35 и 14:30 на првиот сервис т.e МТВ1 и 9:30 и 13:00 на МТВ2.

Прочитај повеќе

{mosimage} „Министерството за образование и наука Ве известува дека електронската верзија на учебниците за 4 и 7 одделениe, како и оние учебници кои сеуште не се отпечатени, ќе можат да се преземат од интернет страната http://vlada.mk/ucebnici“ пишува министерството.

Прочитај повеќе

{mosimage} Пиратска партија има шанса да влезе во германскиот парламент откако на традиционалните U18 избори за млади, кои се организирани една недела порано од главните избори, пиратите освоија 9% од гласовите што е бројка која може да им ги отвори вратите на националниот парламент.

Прочитај повеќе

{mosimage} Средношколците ќе учат математика, хемија, физика, географија, латински и информатика со помош на компјутери, пренесува Kанал5. Иако наставниците поминале обука, која заврши во јуни, сепак дел од нив се уште не се спремни да го користат Edubuntu за предавањата.

Прочитај повеќе

{mosimage} (Надополнето: Од Марнет ни потврдија дека доменот не е исклучен заради долгови и дека именските опслужувачи функционираат нормално…) Од вчера вечер, македонските корисници на Google Accounts имаат проблеми со логирањето и одлогирањето во сервисите на Google како Gmail, AdWords, AdSense, Analytics, Docs и други. Проблемот се должи на тоа што откако ќе побарате да […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Data Liberation Front е тим на инжинери од Google кои работат на проект да овозможат корисниците да си ги повратат своите информации од сервисите на Google. Ние користејќи ги онлајн сервисите, не само тие на Google, и дружејќи се преку друштвените мрежи споделуваме и закачуваме огромен број наши приватни информации, слики, детали од нашето […]

Прочитај повеќе