Доколку има друг мобилен оператор кој е заинтересиран за македонскиот пазар, ќе може да ја искористи инфраструктурата и мрежите на веќе постоечките оператори со што ќе стане „виртуелен“ оператор, беше објавено од Министерството за транспорт и врски.

Прочитај повеќе

Во изработка е македонска тастатура за Android, односно екстензија за AnySoftKeyboard апликацијата. AnySoftKeyboard е избрана бидејќи има разни опции за подесување, опции кои други македонски android тастатури ги немаат, на пример, вибрација, звук при пишување, менување на QWERTY во ЉЊЕРТС со брз покрет, речник на зборови…

Прочитај повеќе

Apple објави правила во кои ги објаснува сите детали и критериумите зошто одбива апликации.

Прочитај повеќе

Сервисот за микро-блогирање има над 145 милиони корисници, рече директорот на компанијата Еван Вилијамс во блог пост за пораст во мобилното користење на сервисот.

Прочитај повеќе

Хрватската компанија Pet minuta чиј продукт е Shout ‘Em, сервис за креирање микро и мобилни друштвени мрежи, доби 1.2 милиони долари инвестиции од словенскиот фонд RSG Capital. Ова е втора поголема инвестиција во Shout ‘Em откако претходно доби 350.000 долари од хрватските Bicro LTD.

Прочитај повеќе

Откривањето на македонските Android апликации продолжува. Очигледно e дека сите сме нестрпливи да ја видиме официјалната листа од Vip Android предизвикoт. Интересно и One стартува уште еден ваков натпревар. Ова е одлично нешто за да се мотивираат програмерите да направат број корисни македонски апликации. Незгодно е што најверојатно на двата натпревари ќе видиме исти апликации во подруга верзија но има доста време да се направат и нови.

Прочитај повеќе

Intel и Nokia отворија лабораторија за истражување на 3Д мобилен интерфејс со виртуелна реалност. Во лабораторијата ќе бидат истражувачи од двете компании кои ќе работата на МееGo мобилниот оперативен систем на Intel и Nokia.

Прочитај повеќе

По Vip, следи One со свој Android предизвик за креирање на најдобра Аndroid мобилна апликација.

Прочитај повеќе

EpicWin е iPhone апликација со креативна идеја секојдневните обврски да станат забавна и друштвена игра во која добивате поени за секоја завршена работа, да добивате поени и подароци.

Прочитај повеќе

Microsoft најави дека корисниците на Windows Phone 7 ќе можат да се поврзат со Xbox Live платформата преку која ќе можат да се играат најразновидни игри, како Frogger, Guitar Hero 5 и Assasins Creed, преку мобилниот телефон.

Прочитај повеќе

Eвропската асоцијација за слика и звук (EISA) го оцени Apple-овиот iPad како револуционерен продукт во полето на мобилните уреди, опишувајќи го iPad-от како „Не е компјутер, повеќе е комуникациски таблет идеален за имејлови.“ кој е одличен за видео и слики и како „црешна на врвот има избор на 140.000 постоечки iPhone апликации.“

Прочитај повеќе

Google ги претстави од Chrome на Phone додатокот со кој инстантно праќате линкови, YouTube видеа, мапи од прелистувачот на вашиот Android 2.2 (Froyo) телефон. (наjaвен е и oд Chrome на iPhone)

Прочитај повеќе