{mosimage}Владата на Република Македонија ја согледа потребата од изготвување на Национална стратегија за развој на широкопојасен интернет, покрај веќе постоечките стратегии за електронски комуникации со информатички технологии и за развој на информатичкото општество.

Прочитај повеќе

{mosimage}Во просториите на Клубот на Пратеници се одржа јавна дебата за развој на стратегијата за широкопојасен интернет. На јавната дебата учествуваа преставници од Власта, министрите Иво Ивановски и Миле Јанакиевски, како и преставници на операторите кои нудат широкопојасен интернет, како и преставници на други бизнис сектори, блогосфера и медиумите.

Прочитај повеќе

IT.mk редакција

во ИТ.МК

Jавната дебата е еден од основните принципи на отворената влада и доброто владеење, пишува на ePolicy.mk, сајт за јавна дебата на интернет. Сајтот се уште е во бета фаза, но се најавува дека на „секоја секција од документот ќе можат да вршат интеракција на два начина – преку коментирање на генерално (општо) ниво, но и преку еден вид на насочена амандманска расправа“.

Моментално на сајтот може да се најдат информации само за Бродбенд (широкопојасен интернет). Има и опција за дополнување, односно давање предлози за содржината. Се уште немаме конкретна идеја како ќе работат тие предлози. Бидејќи се работи за јавна дебата сигурно предлозите ќе играат голема улога во овој сајт.

Прочитај повеќе

{mosimage}Најновата информација за проектот „Компјутер за секое дете“ е дека е потребно 13 милиони евра за целиот проект, сума за која и Владата на РМ реагирала и „побарала да се преиспита сумата зашто била превисока“. Веста ја објави Нова Македонија кои овие информации ги зеде од документи од Македонска радиодифузија (МРД), за финансиска пресметка на […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Македонскиот портал вчера беше нападнат од хакери кои оставија пораки „Македонија припаѓа на Грција“. Имаше истакнато и грчки знамиња, порака за поддршка на претседателскиот кандидат на САД, Барак Обама, и видео со националистичка содржина.

Прочитај повеќе

{mosimage}Момците од корисничката група од Битола, наречена Лугола, која датира уште од 2004 година и досега има работено на голем број активности поврзани со слободниот софтвер, го објавуваат првиот број на својот е-магазин, Лугархија – дигитална анархија. Првиот број на е-зинот, кој ќе третира тематики поврзани со слободниот софтвер и неговата идеологија и активизам, според […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Судските пресуди ќе се најдат онлајн на www.pravo.org.mk. Ова е нешто ново и доста корисно, досега на истата веб-страна можеа да се најдат сите закони и нивните измени. – Ова значително ќе придонесе кон квалитетот и ефикасноста на работата на судовите, а граѓаните поефикасно ќе бидат информирани за судиската практика на Врховниот суд – рече […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Европската Комисија денеска му даде зелено светло на Дојче Телеком за откупување на грчкиот телекомуникациски оператор ОТЕ. Грчката влада, која поседува 28% удел во ОТЕ, се очекува да му продаде 3% дел на германскиот телеком за цена од 442.3 милиони евра.

Прочитај повеќе

{mosimage}Друштвената мрежа која континуирано бележи успех ширум светот, Hi5.com продолжува со своето интернационално проширување со објавување на 10 нови преводи на својата веб платформа, вклучувајќи го и македонскиот јазик. Дејствувајќи на ист начин како Facebook, Hi5.com им дозволи на своите корисници самите да ја преведат страната.

Прочитај повеќе

Читајќи го текстот „Интернет кафулињата се преполни со гејмери“ на страната на А1, неможев да се воздржам и да не го прокоментирам. На кратко, текстот ги карактеризира гејмерите како луѓе кои
висат по цели денови по интернет кафеа и играат агресивни игри во кои треба да се пука, руши и убива по што и самите стануваат агресивни и губат чувство за тоа што е реално, а што виртуелно. А да, во текстот има и мислења од „експерти“.

Прочитај повеќе

{mosimage}Комората за информатичко-комуникациски технологии и услуги (ИКТ Комора) при Сојузот на стопански комори на Македонија поднесе барање до Комисијата за заштита на конкуренцијата кој се основа на член 30, став 1 од Законот за заштита на конкуренцијата. Целта на ова барање е да се поведе постапка против Македонски Телеком А.Д. заради злоупотреба на концесијата што […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Во неделата, на 8 јуни, во организација на Netcetera – Скопје, во сајбер-клубот Ентернет се одржа овогодишното финале на натпреварот во програмирање CodeFu. На наша голема радост, првите три места ги освоија нашите студенти – колеги [редоследно]: Панче Чавковски, Никола Постолов и Иван Миланов.

Прочитај повеќе