{mosimage}Телеком Словенија, кој веќе во Македонија е присутен преку интернет провајдерот On.net, стана сопственик на вториот мобилен оператор, Cosmofon. Цената по која беа продадени 100% од акциите на Cosmofon изнесува 190 милиони евра, a договорот официјално е склучен вчера во Грција помеѓу словенечкиот телеком и Cosmote, грчката групација која досега беше сопственик.

Прочитај повеќе

{mosimage}Дури 93% од кандидатите за градоначалници не го користат интернетот за промоција, покажа првиот дел на анализата на фондацијата Mетаморфозис. Анализата е доста интересна и посочува дека традиционалните промоции, плакати и митинзи се уште се главните алатки на македонските политичари за да соберат гласачи. Истовремено, од поглед на граѓаните, истите плакати и митинзи се истите […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Се сеќавате на холограмското јавување на известувачот на CNN за време на претседателските избори во САД? Следејќи го тој пример, Сител телевизија вчера за време на својата програма поврзана со изборите го претстави "холограмот" на новинарката Славица Арсова која се јави од пред изборниот штаб на кандидатот Нано Ружин. Интересен, но веќе виден настап (присетете […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Сите знаеме дека нешто не функционира во нашето високо образование, од немање на книги, или книги од “86, до мито на професорите. Секој студент го знае тоа. Но што да се прави? Не знаете каде да се обратите? Најважно од се сакате подобро образование? Тогаш „треба да го одвоите вашиот задник од фотелјата и да […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Mkd-rss.com претставува нов сервис – агрегатор на вести и огласи од разни извори, поточно RSS канали, и сервис каде што тие вести можат да се коментираат. Mkd-rss изгледа како директен конкурент на Time.mk, но секој е со своја уникатност. Time.mk е брз, едноставен и лесен за снаоѓање, нешто што недостасува на Mkd-rss, кој пак од […]

Прочитај повеќе

Тимот ENTITY на регионалниот турнир во Counter Strike KODE5 во Србија го освоија првото место, со што се квалификуваа за големото финале на ова натпреварување кое ќе се одржи во Моска на 9-10 Мај. Следи интервјуто со тимот на ENTITY, или Александар Киселинов (helius), Јован Каланоски (KaLaN), Ангел Грозданоски (eRRor), Ѓоко Лабоски (aIm1ghty) и Алтај […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Се очекува мобилниот оператор VIP денеска на прес конференција и официјално да го претстави доаѓањето на телефонот BlackBerry Storm во Македонија. Storm е дел од серијата 9500 на BlackBerry и е првиот телефон со екран на допир развиен од компанијата Research in Motion. Овој “паметен” телефон уште од самиот почеток е планиран да стане сериозен […]

Прочитај повеќе

{mosimage}T-mobile Македонија денеска официјално го потврди пристигнувањето на долгоочекуваниот iPhone 3G во Македонија. Продажбата на телефонот ќе започне во 18:00 часот на 6 Март во репрезентативниот салон на T-Mobile на плоштадот Македонија во Скопје со “почетна цена од само 1 денар” како што се вели во соопштението.

Прочитај повеќе

{mosimage}Се спрема „Лексикон на зборови од областа на ИКТ“. Ова го најдов како известување на сајтот на Министерството за информатичко општество(МИО), кои бараат од „вас, почитувани“ (Вие сте Македонија!) да сугерирате и да го кажете своето мислење за одредени зборови. Сега за сега зборовите за кои МОИ бара сугестии се ‘for dummies’, како server = […]

Прочитај повеќе

Дали сајт/сервис како Twitter само на македонски би функционирал во Македонија? Темата беше поставена на Кајмак.от по што веднаш доби негативни критики дека сервисот не би успеал, дека ќе заврши како некои други македонски сервиси на кои се објавуваат содржини во стил „кој колку испил“ и коментaри од видот „девојка прва класа. аа кој те сликашее тука? =) најубавааа!“ кои можат да се најдат на македонските друштвени мрежи.

Прочитај повеќе

{mosimage}ФOН и Природно математичкиот факултет ќе ги обучуваат професорите во ИТ, пренесува А1. Конечно се реши и тој проблем, по една година откако школите добија компјутери. Во таа години имаше доста контроверзии и обвинувања, кој крадел компјутери, кој е крив за тоа, дека професорите не се обучени…

Прочитај повеќе

{mosimage}Првиот впечаток кога ќе го постетите Topvideomk.com е доста пријатен. Интересна музика и едноставно видео кое ви ја прикажува идејата зад сајтот „снимајте со вашиот мобилен, креирајте профил, закачете ги видеата“. Доста интересна идеја за мала, фокусирана – македонска публика.

Прочитај повеќе