{mosimage}Зошто на YouTube нема македонски реклами?, праша Сеад Џигал од Komunikacii.net во својот пост. Тој понатаму пишува „Според мене ова е јасен индикатор до каде е свеста на нашата „економија“, „комерцијала“ и „маркетингот“ за употребата на интернетот и ползување на неговите придобивки. Каде е „дисконекцијата“ за ова не знам, дали оние кои ги плаќаат рекламите […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Во македонскиот сајбер простор се појави интересен информативен сајт за сите фанови на наградните игри. „NagradniIgri.com.mk е единствениот интернет портал чија цел е информирање на јавноста околу сите наградни игри во Македонија. Освен правила на наградните игри и нивно времетраење, на овој сајт можете да ги пронајдете и добитниците на сите наградни игри.“ На овој […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Во декември се одржа Наградата на светскиот самит во рамките на Македонија, а победниците од тој натпревар беа пријавени на глобалниот натпревар кој се одржа месецов во Индија каде што учествуваа избрани проекти од повеќе од 160 земји. На овогодинешниот глобален натпревар, во петте најдобри проекти од категоријата “Образование за сите” беше избран и македонски […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Lawful intercept (во Македонија отприлика преведено како легално прислушување) е законска обврска за секој телекомуникациски оператор. Тука спаѓаат интернет провајдерите (кабловски, безжични, жичани, сите) и телефонските (и мобилните) оператори.

Прочитај повеќе

{mosimage}Ова е краток осврт на неколку вести од Македонија поврзани со ИТ. Првата е криминалот со кредитни картички, каде двајца браќа украле околу 80.000 евра со трансакција на пари со лажни кредитни картички кои, според МВР ги правеле сами. Сајбер криминалците сами ги манипулирале картичките со вметнување туѓи информации на магнетната лента на картичките. Податоците […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Во текст на весникот Нова Македонија во кој пишува дека македонските весници се поотпорни на економската криза споредбено со весниците од соседните држави, уредниците од неколку весници посочија дека читателите се повеќе се заинтересирани за онлајн изданијата. Според некои падот на тиражoт се должи на тоа што многу корисници едноставно одат онлајн бидејќи таму содржината […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Секој кој е заинтересиран за проектот Mozilla Firefox е поканет да присуствува на „MECT 09“ настанот кој ќе се одржи на 15.04 (среда) во амфитеатарот на Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) во Скопје. Предавањата ќе ги водат истакнати придонесувачи на Мозила проектот: Тони Пирс, Арзел Јунзи и Грег Костенобл, сите од Франција.

Прочитај повеќе

Со притисокот што доаѓа од јужниот сосед, се повеќе се нарушуваат нашиот идентитет и јазик и се загрозува нашата азбука, рече министерот за информатичко општество Иво Ивановски претставувајќи го новиот проект „Користи македонски зборови“ со кој ќе се стандардизираат македонски верзии на сите термини кои до сега и сé уште се познати меѓу сите ИТ корисници. Проектот е во две фази, со првата се предвидени активности за изработка на лексикон на зборови од ИКТ, а со втората изработка на македонски кирилични фонтови, пишува на сајтот на МИО.

Прочитај повеќе

Медиумите во еден здив ја проширија веста за тоа како Министерството за внатрешни работи отворило своја „неофицијална“ страна на Facebook. Одлична идеја на прв поглед, дури е консултирана и Дирекцијата за заштита на лични податоци за оваа намера, од каде што велат дека нема никакви прекршувања на законот. Но, што е со Facebook? Ги праша ли некој нив дали не се прекршени нивните "закони" и правила за приватност и дали дозволуваат владини институции да ја користат мрежата за вакви цели?

Прочитај повеќе

{mosimage}Кој од овие два телефони е попопуларен во Македонија? Кој телефон го преферира машкиот пол, а кој женскиот доколку би имале избор помеѓу двата? Се решивме да дознаеме искористувајќи ги вчерашните е-маил пораки испратени по повод прво априлската “наградната игра” каде “доделувавме” 10 iPhone и 10 Storm телефони. Самите учесници во насловот на е-маил пораката […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Телеком Словенија, кој веќе во Македонија е присутен преку интернет провајдерот On.net, стана сопственик на вториот мобилен оператор, Cosmofon. Цената по која беа продадени 100% од акциите на Cosmofon изнесува 190 милиони евра, a договорот официјално е склучен вчера во Грција помеѓу словенечкиот телеком и Cosmote, грчката групација која досега беше сопственик.

Прочитај повеќе

{mosimage}Дури 93% од кандидатите за градоначалници не го користат интернетот за промоција, покажа првиот дел на анализата на фондацијата Mетаморфозис. Анализата е доста интересна и посочува дека традиционалните промоции, плакати и митинзи се уште се главните алатки на македонските политичари за да соберат гласачи. Истовремено, од поглед на граѓаните, истите плакати и митинзи се истите […]

Прочитај повеќе