{mosimage} Факултет за Електротехника и Информациски Технологии (ЕТФ) во Скопје ќе добие нови 21 лабораторија за натамошно подобрување на практичните знаења на студентите, најави министерот за информатичко општество Иво Ивановски при денешната посета на ФЕИТ. Дел од лабораториите ќе бидат обезбедени до крајот на годинава, а останатите во текот на наредната.

Прочитај повеќе

{mosimage} Наидов на двa интересни онлајн сервиси, на веб продавници, односно веб аукција. Првиот што го разгледав е сервисот на „Скопски пазар“ што овозможува купување производи онлајн и нивна доставка до вашиот дом. За разлика од другите онлајн продавници, doma.com.mk работи со прехранбени производи, што значи мора да има брза испорака. Не би купиле леб […]

Прочитај повеќе

Се појави нов извештај од GfK, компанија која врши истражувања на пазарот, со статистика за користењето на интернетот во Македонија. Извештајот е сличен со недамнешниот извештај на Заводот за статистика и покажува дека 52 отсто од македонците користат интернет, што спореден со 2008 година е раст од 2 отсто.

Прочитај повеќе

Што е тоа спам? Според дефиниција тоа се генерички и-мејл пораки испратени до корисници без нивна дозвола, најчесто со цел да се постигне промоција. Спамот всушност е ѓубрето во интернет светот, а се наоѓа во многу различни форми… спам може да има форма и на SMS порака.

Прочитај повеќе

{mosimage} Cosmofon, Оn.net.mk и Germanos станаа еден бренд One, мобилен оператор кој, како и претходните, е член на групацијата на Tелеком Словенија. Компаниите го менуваат дизајнот и бојата на своето лого како и дизајнот на своите продажни салони, амбалажата на своите производи и корпоративната веб страница со што од денеска меѓусебната синергија станува уште повидлива, […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Во интересна колумна во весникот „Дневник“, Срѓан Керим пишува за „новиот светски поредок на медиумите“ и за тоа дека традиционалните медиуми треба да се прилагодат на новото дигитално време. „Работата е во тоа што медиумската индустрија е на крајот на транзицискиот период и навлегува во Новата Ера. Кога велам медиумска индустрија ги имам на […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Надополнето: Facebook групата „„Вистинскиот маж никогаш НЕ удира жена!““ за само 6 дена стигна до 20.000 члена. Toa што може да се заклучи од успехот на групата е дека Facebook е одлично место за ширење на сериозна порака. Читајќи ги коментарите можете да видите дека членовите ја подржуваат групата. Има и несоодветни шали, но […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Неколку македонски факултетити добија 9 милиони евра вредна донација од Autodesk и OSA-Računarski inženjering, кои се овластени дистрибутери на Autodesk за Mакедонија, Србија и Црна Гора. Вредната донација опфаќа софтверски пакети за проектирање и визуелизација на проекти поврзани со техничките науки и е наменета за четирите факултети на Универзитетот „Кирил и Методиј“ и тоа: […]

Прочитај повеќе

Најновиот извештај од Државниот завод за статистика покажува дека во првата четвртина од 2009 година, околу 54.1 отсто од домаќинствата користат компјутер. Од нив, 41.8 осто имаат интернет дома, а 81 отсто од нив користат широкопојасен (broadband) интернет.

Прочитај повеќе

Министерството за информатичко општество објави работната верзија на „Стратегијата за е-Влада 2010 – 2012“ и ги повика граѓаните да споделат идеи и предлози.
 
„Земајќи во предвид дека при подготовката на овој документ сакаме да ги вклучиме сите засегнати страни, подолу на страницата Ви ја ставаме на располагање работната верзија на Стратегијата за е-влада на која можете да давате Ваши предлози и забелешки.“ пишува МИО.

Прочитај повеќе

Македонската Е-Спорт Федерација е овогодинашниот организатор на квалификациите за Counter-Strike 1.6 за WCG (World Cyber Games) кои ќе се одржат на Градскиот Плоштад во Скопје на 24-ти и 25-ти октомври. Победникот на квалификациите оди на големото финале на WCG кое годинава ќе се одржи во Ченгду, Кина и ќе трае од 11-ти до 15-ти ноември.

Прочитај повеќе

{mosimage} Мобилниот оператор VIP и Тутунска Банка стартуваа интересна услуга за надополнување на сметката преку банкоматите на Тутунска банка. Сметката може да се надополни со сите картички, дебитни или кредитни, од MasterCard и Visa и сите домашни платежни картички. Надополнувањето може да биде во износ од 100 до 5.000 денари.

Прочитај повеќе