{mosimage} Пишував за употребата на „Wikipedia наместо MАНУпедија“, пишував дека треба да се направи Википедија релевантен извор. Tогаш споменав дека ИТ министерот Иво Ивановски твитна дека бара начин како да има повеќе македонска содржина на Википедија. Се чини дека го нашол начинот. „Двојно зголемување на содржините за Македонија на највлијателната он-лајн енциклопедија Википедија, е целта […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Најновите брoјки од Државниот завод за статистика покажуваaт дека 86 отсто од фирмите, со и над 10 вработени, користат интернет. DSL се уште е најупоребуваната технологија, односно 71.8 отсто од фирмите користат ADSL.

Прочитај повеќе

Големиот процент на користење на интернет за информации и комуницирање, не упатува на предизвикот низ оваа технолошка форма, да се антиципира и актуелизира творечкото влијание на отците на црквата врз современиот свет, ова го вели Preminportal.com.mk, веб портал за христијанството кој не изненади со своите Веб 2.0 идеи. Првин бев изненаден бидејќи се работи за […]

Прочитај повеќе

{mosimage} До фебруари сите наставници ќе добијат преносен компјутер, вели Mинистерстовото за информатичко општество. МИО вели дека е започната официјалната дистрибуција на 22.000 лаптопи за наставниците во средните и основните училишта. Еве дел од соопштението:

Прочитај повеќе

(Ова е гостински текст на Новица Наков oд Слободен Софтвер Македонија по повод на Светски ден на интелектуална сопственост. За вечерва, понеделник 26 април, е закажан настан во хаклабот „КИКА“.) На барање на читател да провери колку луѓе користат локализиран (преведен) софтвер поставивме анкета „Дали користите софтвер преведен на македонски“ на почетната страна. Анкетата е […]

Прочитај повеќе

Stribe е победник за најдобра start-up компанија на LeWeb ’09. На најголемата ИТ конференција во Европа, која се одржа минатата недела присуствуваа доста атрактивните имиња од Силиконската долина.

Иако на конференцијата имаше интересни разговори и најави, сепак би се задржал на најинтересниот дел од конференцијата – start-up натпреварувањето. Се работи за start-up, почетнички, компании oд Европа кои нудат нова и интересна идеја за веб сервис. Од над 130 апликанти, се одбраа 16 кои се претставија на конференцијата. Подолу се дел од нив, а првин се наградените.

Прочитај повеќе

{mosimage} Прегледувајќи ги вестите наидов на интересна понуда од T-mobile со која се нудат бесплатни мобилни и фиксни разговори, како и adsl интернет од 10GB, за членовите на едно семејство. Зависно од пакетот корисниците ќе можат да вклучат бесплатни разговори кон 6 мобилни телефони.

Прочитај повеќе

Ping.mk е нов сервис за споделување, читање и дискутирање вести. Сервисот работи како агрегатор за вести, но тоа што е важно е што корисниците се тие кои ја одбираат содржината. Може да се каже и дека е некој вид друштвена мрежа.

Корисникот може да коментира за вестите и да гласа за нив со што ќе ги искачи нагоре на листата. Најкоментираните, најконтроверзните, најгласаните вести се појавуваат на посебни листи, секако според гласовите на корисниците. Со тоа самите читатели одредуваат кои вести се важни за нив!

Прочитај повеќе

(Oва е гостински текст на Билјана Кочоска-Танеска т.е промоција на друштвенета мрежа Mediate Daily за нови медиуми.) {mosimage} Mediated Daily е социјална мрежа каде што се обработуваат теми поврзани само со новите медиуми. Тука не мора да се занимавате со досадни апликации, непотребни квизови и тотално неупотребливи каузи. Сите активности што се одвиваат се движат […]

Прочитај повеќе

(Видеото од вебинарот можете да го најдете подолу) {mosimage} Чујте и почујте. Во четврток, 3 декември, со почеток во 18 часот се одржува вебинар на тема „Имате веб сајт и што да правите со него?”. Вебинарот е организиран од граѓанското здружение за поддршка и развој на е-општеството во Македонија „Е-невладина“. Како да воспоставите контакт со […]

Прочитај повеќе

Tutoriali.com.mk е сајт на кој можете да најдете македонски туторијали за софтвер, интернет, хардвер, Linux, Windows, програмски јазици…

„Примарната цел на сајтот е развојот на ИТ културата во Македонија. На овој начин, сите ИТ корисници би научиле нешто ново, коешто ќе биде на нивен јазик и би било поразбирливо за нив, особено за оние коишто не го владеат баш најдобро англискиот јазик.“ пишува на блогот на Tutoriali.com.mk.

Прочитај повеќе

{mosimage} Полесно ќе научиш пекар да биде веб активист, отколку мејнстрим новинар, вели Зоран Ричлиев од Македонискиот Институт за медиуми на овогодинешната e-Society 09 конфереција чија тема е „Јас Медиум“. Г-дин. Ричлиев зборуваше во сесијата за односот меѓу традиционалните и новите медиуми во Македонија.

Прочитај повеќе