Само 20 отсто од испитаните во нашата анкетата купуваат работи од онлајн продавници. Од 295 луѓе скоро 30 отсто никогаш не би купиле нешто преку интернет, скоро околу 16 отсто сакаат но се плашат, додека 22 планираат да почнат да купуваат бидејќи тоа е иднината. Вкупно луѓе што не купуваат преку интернет се 200 луѓе […]

Прочитај повеќе

Македонската компанија Веником, која на пазарот постои веќе 15 години и воглавно се занимава со развој на апликативен економски и медицински софтвер, од неодамна создаде посебен тим со кој започна да произведува комерцијални iPhone апликации. Првата апликација која беше претставена на пазарот од компанијата е наречена iSeeYou и претставува навигациска алатка која овозможува лесно и приватно споделување на локацијата со пријателите и роднините.

Прочитај повеќе

Емисијата „Едубунту“, која е проект на МИО и на ФОН универзитетот, ќе започне да се емитува на Македонската Радио Телевизија секој работен ден на македонски и на албански јазик. Термините се 10:35 и 14:30 на првиот сервис т.e МТВ1 и 9:30 и 13:00 на МТВ2.

Прочитај повеќе

{mosimage} „Министерството за образование и наука Ве известува дека електронската верзија на учебниците за 4 и 7 одделениe, како и оние учебници кои сеуште не се отпечатени, ќе можат да се преземат од интернет страната http://vlada.mk/ucebnici“ пишува министерството.

Прочитај повеќе

{mosimage} Средношколците ќе учат математика, хемија, физика, географија, латински и информатика со помош на компјутери, пренесува Kанал5. Иако наставниците поминале обука, која заврши во јуни, сепак дел од нив се уште не се спремни да го користат Edubuntu за предавањата.

Прочитај повеќе

{mosimage} (Надополнето: Од Марнет ни потврдија дека доменот не е исклучен заради долгови и дека именските опслужувачи функционираат нормално…) Од вчера вечер, македонските корисници на Google Accounts имаат проблеми со логирањето и одлогирањето во сервисите на Google како Gmail, AdWords, AdSense, Analytics, Docs и други. Проблемот се должи на тоа што откако ќе побарате да […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Во рамките на Проектот за децентрализирана соработка помеѓу регионот Долна Нормандија и Македонија вчера се одржа тркалезна маса на темата "Улогата на јавните точки за пристап на интернет во развојот на локалната демократија". Целта на настанот, кој се одвиваше во просториите на Стопанската комора во Скопје од 11:00 до 14:00 часот, според организаторот, фондацијата Метаморфозис, […]

Прочитај повеќе

Бидејќи во Македонија има "негативен тренд на користење се повеќе англиски зборови од информатичката технологија во секојдневната комуникација", Министерството за информатичко општество реши да ја исправи таа грешка и објави поимник на македонски зборови од областа на ИТ.

Прочитај повеќе

{mosimage} Друштвените мрежи зависат од информации кои се случуваат надвор од тие мрежи, а добар дел од информациите доаѓаат од блоговите, вели Дарко Булдиоски кој неодамна го презентираше „блогирањето во живо“ на Blog Open ’09 настанот, дел од интернет фестивалот Е-Тvrdjava кој се одржа во Ниш.

Прочитај повеќе

Министерството за информатичко општество(МИО) објави „Поимник на македонски зборови од областа на информатичката технологија“ со 1321 основни ИТ зборови. МИО објави и речник за ИТ кратенките.

Прочитај повеќе

{mosimage}Како што беше најавено, во саботата се одржа промоција на Firefox во два града во Македонија, Скопје и Куманово, од страна на група доброволци кои ја контактираа фондацијата Mozilla и побараа дозвола да извршат јавна промоција на нивните продукти на територијата на Македонија.

Прочитај повеќе

{mosimage}Македонскиот регистратор на интернет поддомени исклучува корисници поради неплатен долг кон MAРНнет. Соопштението е незабележано од јули. Ние ја откривме веста благодарејќи на блогот Развигор. „Нели е интересно што ниту комерцијалните медиуми, ниту блогери го одбележуваат најзначајниот настан на македонскиот интернет годинава…Според неофицијални информации, околу такви 2000 веб-сајтови се недостапни веќе неколку дена. “ пишува […]

Прочитај повеќе