{mosimage}Mkd-rss.com претставува нов сервис – агрегатор на вести и огласи од разни извори, поточно RSS канали, и сервис каде што тие вести можат да се коментираат. Mkd-rss изгледа како директен конкурент на Time.mk, но секој е со своја уникатност. Time.mk е брз, едноставен и лесен за снаоѓање, нешто што недостасува на Mkd-rss, кој пак од […]

Прочитај повеќе

Тимот ENTITY на регионалниот турнир во Counter Strike KODE5 во Србија го освоија првото место, со што се квалификуваа за големото финале на ова натпреварување кое ќе се одржи во Моска на 9-10 Мај. Следи интервјуто со тимот на ENTITY, или Александар Киселинов (helius), Јован Каланоски (KaLaN), Ангел Грозданоски (eRRor), Ѓоко Лабоски (aIm1ghty) и Алтај […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Се очекува мобилниот оператор VIP денеска на прес конференција и официјално да го претстави доаѓањето на телефонот BlackBerry Storm во Македонија. Storm е дел од серијата 9500 на BlackBerry и е првиот телефон со екран на допир развиен од компанијата Research in Motion. Овој “паметен” телефон уште од самиот почеток е планиран да стане сериозен […]

Прочитај повеќе

{mosimage}T-mobile Македонија денеска официјално го потврди пристигнувањето на долгоочекуваниот iPhone 3G во Македонија. Продажбата на телефонот ќе започне во 18:00 часот на 6 Март во репрезентативниот салон на T-Mobile на плоштадот Македонија во Скопје со “почетна цена од само 1 денар” како што се вели во соопштението.

Прочитај повеќе

{mosimage}Се спрема „Лексикон на зборови од областа на ИКТ“. Ова го најдов како известување на сајтот на Министерството за информатичко општество(МИО), кои бараат од „вас, почитувани“ (Вие сте Македонија!) да сугерирате и да го кажете своето мислење за одредени зборови. Сега за сега зборовите за кои МОИ бара сугестии се ‘for dummies’, како server = […]

Прочитај повеќе

Дали сајт/сервис како Twitter само на македонски би функционирал во Македонија? Темата беше поставена на Кајмак.от по што веднаш доби негативни критики дека сервисот не би успеал, дека ќе заврши како некои други македонски сервиси на кои се објавуваат содржини во стил „кој колку испил“ и коментaри од видот „девојка прва класа. аа кој те сликашее тука? =) најубавааа!“ кои можат да се најдат на македонските друштвени мрежи.

Прочитај повеќе

{mosimage}ФOН и Природно математичкиот факултет ќе ги обучуваат професорите во ИТ, пренесува А1. Конечно се реши и тој проблем, по една година откако школите добија компјутери. Во таа години имаше доста контроверзии и обвинувања, кој крадел компјутери, кој е крив за тоа, дека професорите не се обучени…

Прочитај повеќе

{mosimage}Првиот впечаток кога ќе го постетите Topvideomk.com е доста пријатен. Интересна музика и едноставно видео кое ви ја прикажува идејата зад сајтот „снимајте со вашиот мобилен, креирајте профил, закачете ги видеата“. Доста интересна идеја за мала, фокусирана – македонска публика.

Прочитај повеќе

{mosimage}Travel2Macedonia е нов портал наменет за туристи кои сакаат да ја посетат Македонија. На форумот на IT.com.mk членот Горан праша за мислењето на нашите членови за сајтот, што ни даде идеја да започнеме со рецензирање на новите .mk и .com.mk сајтови и сервиси со цел да ги претставиме на македонската ИТ публика.

Прочитај повеќе

{mosimage}Георги Станојевски, попознат како Глиша кај македонската интернет заедница, вчера објави нов независен веб сервис наречен Домејн.от кој автоматски ги прикажува сите ново регистрирани .мк домени и овозможува нивно следење преку RSS канали. Сервисот исто така овозможува преглед на новите .мк домени по денови, како и вкупниот број на регистрирани македонски домени досега.

Прочитај повеќе

Што е најинтересното што се случи во ИТ светот минатата година? Кои беа најинтересните видео игри во изминатата 2008? А кои најдобри .мк проекти? Најдобриот интернет гаф во 2008? Членовите на IT.com.mk форумот гласаа, а за разултатите „скролајте надолу“… :-) Намерно почекавме со статијава, за да навлеземе малку во 2009 година, која започна возбудливо со […]

Прочитај повеќе

{mosimage}На 23 декември, во Стопанската комора на Р. Македонија, се одржа изборот за Наградата на Светскиот самит за информатичко општество (World Summit Awards), организиран во Македонија од Фондацијата Метаморфозис. По неколку часовната презентација на проектите пред мултидисциплинарното жири, беа избрани победници во осум категории.

Прочитај повеќе