{mosimage}Travel2Macedonia е нов портал наменет за туристи кои сакаат да ја посетат Македонија. На форумот на IT.com.mk членот Горан праша за мислењето на нашите членови за сајтот, што ни даде идеја да започнеме со рецензирање на новите .mk и .com.mk сајтови и сервиси со цел да ги претставиме на македонската ИТ публика.

Прочитај повеќе

{mosimage}Георги Станојевски, попознат како Глиша кај македонската интернет заедница, вчера објави нов независен веб сервис наречен Домејн.от кој автоматски ги прикажува сите ново регистрирани .мк домени и овозможува нивно следење преку RSS канали. Сервисот исто така овозможува преглед на новите .мк домени по денови, како и вкупниот број на регистрирани македонски домени досега.

Прочитај повеќе

Што е најинтересното што се случи во ИТ светот минатата година? Кои беа најинтересните видео игри во изминатата 2008? А кои најдобри .мк проекти? Најдобриот интернет гаф во 2008? Членовите на IT.com.mk форумот гласаа, а за разултатите „скролајте надолу“… :-) Намерно почекавме со статијава, за да навлеземе малку во 2009 година, која започна возбудливо со […]

Прочитај повеќе

{mosimage}На 23 декември, во Стопанската комора на Р. Македонија, се одржа изборот за Наградата на Светскиот самит за информатичко општество (World Summit Awards), организиран во Македонија од Фондацијата Метаморфозис. По неколку часовната презентација на проектите пред мултидисциплинарното жири, беа избрани победници во осум категории.

Прочитај повеќе

{mosimage}Спотот за промоција на Македонија „Мacedonia timeless” веднаш предизвика контраверзност. Се развија дискусии од видот: ги нема албанското малцинство, има технички грешки во спотот … Но ќе се задржам на ова – 192.000 евра вредниот плагијат? Ден по објавувањето на спотот (четврток), по првите импресии кои беа позитивни, низ вестите на македонските традиционални медиуми (читај: […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Повеќе од 15 часа сајтот на Microsoft Македонија наместо досегашните содржини во левото мени го содржи неколку пати зборот “Tatabon”, иаку линковите сеуште се валидни и поврзани со внатрешните содржини на сајтот. Дали се работи за некаква внатрешна активност и досредување на сајтот или пак microsoft.com.mk е хакиран?

Прочитај повеќе

{mosimage}Вчера на презентација во Скопје, мобилниот оператор ВИП во соработка со Уни банка претстави нова услуга наречена “E-top up” која овозможува купување на припејд кредит преку интернет. На настанот, кој беше организиран со цел промовирање на електронската трговија во Македонија, во живо беше извршена првата трансакција. Корисниците, засега само оние кои поседуваат MasterCard картичка, ќе […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Наградата на светскиот самит е глобална иницијатива за избор и промоција на е-содржини и проекти и е организирана од страна на Обединетите Нации. Секоја втора година по ред, започнувајќи од 2003, во над 160 земји ширум светот се одвиваат национални избори чии победници подоцна продолжуваат на еден глобален натпревар.

Прочитај повеќе

{mosimage}Во Охрид се одржа работилница за борба против е-криминалот на која што беше речено дека е-криминалот во Македонија е во почетна фаза, но дека брзо се шири иако досега има пријавено само 10 предмети за фалсификувани кредитни картички. „Од овој специфичен вид криминал, најприсутна е компјутерската измама, преку користење фалсификувани кредитни или дебитни картички и […]

Прочитај повеќе

{mosimage}На вчерашната прес конференција во Скопје, македонската компанија ИНет која се занимава со дистрибуција и имплементација на компјутерска, мрежна и комуникациска опрема, ја најави својата промоција во официјален дистрибутер на софтверски решенија на IBM. Исто така беше најавена и инвестицијата од страна на фондот SIF во компанијата.

Прочитај повеќе

{mosimage}Владата на Република Македонија на својот официјален сајт објави дека американскиот гигант во информатичката технологија Intel ќе инвестира во образованието во Македонија, за што вчера во Сан Франциско Владата на Република Македонија и компанијата потпишале Меморандум за разбирање.

Прочитај повеќе

{mosimage}Владина делегација ќе ги посети бизнис форумите во Чикаго и Сан Франциско во САД со намера на воспоставување на бизнис релации со ИТ фирмите на кои ќе им биде преставена климата за инвестирање во Македонија. И двата града се значајни места овие денови. Во Чикаго, Барак Обама новиот претседател на САД го одржа победничкиот говор. […]

Прочитај повеќе