{mosimage}Интернет на мобилен со брзина од 7,2 Mbps, видео повици за иста цена како и телефонскитe, oва е најновата понуда на T-Mobile за корисниците во Македонија. Се што ви е потребно е мобилен телефон кој подржува 3G технологија, а такви телефони се iPhone, BlackBerry, Nokia N95, Samsung F480, I900, Sony Ericsson C902 …

Прочитај повеќе

{mosimage}Во последните две-три недели Македонија ја потресоа околу 200 до 300 помали земјотреси. Локацијата и информациите за околу 300 земјотреси е тешко да се следат само со читање на весниците или гледање телевизија, но е лесно со интернет и веб 2.0 алатките. „Не мора сите да се сеизмолози за да ги разберат земјотресите. :) “ […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Странски професори, само 100 студенти во текот на четири години, hi-tech лаборатории, кампуси со сали, елитен универзитет… вака министерот за информатичка технологија Иво Ивановски го најави новиот Универзитет на информатички технологии кој ќе биде во Охрид. Универзитетот ќе се отвори во септември.

Прочитај повеќе

{mosimage}На 28 мај, четврток, во 18 часот, од дома, на удобно пред вашиот компјутер … ќе се одржи првиот Вебинар на кој ќе се опфатат темите за е-трговија. На вебинарот со тема „Е-трговијата пристигна и кај нас“ ќе се дискутираат прашања како „ Дали сакате да направите он-лајн продавница, а не знаете како? Дали знаете […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Во недела, на 31.05.2009 се одржа финалето на натпреварот по програмирање CodeFu, организиран од страна на компанијата NetCetera, на кој зедоа учество вкупно 32-цата најдобри кои во финалето се пласираа преку двете претходни онлајн квалификациони рунди. Натпреварот се одржа во интернет клубот Ентернет во Скопје во опуштена и релаксирана атмосфера, но и покрај тоа натпреварувачкиот […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Форумот на IT.com.mk достигна голема бројка од над 4.000 членови! Тоа немаше да биде возможно без помошта на нашите верни членови, на кои сме им благодарни. Но фала не носи леб дома, нели? :)) Затоа IT.com.mk планира во иднина да понуди разни награди и едукативни програми со кои ќе ги награди нашите највредни членови.

Прочитај повеќе

{mosimage}Една петина од PC софтверот во светот е пиратски. 68% од компјутерскиот софтвер во Македонија е нелиценциран. Ова се бројките од извештајот на BSA (Business Software Alliance). Глобалната загуба од пиратеријата во 2008 година е 53 милијарди долари, а процентот на пиратиран софтвер е 41%.

Прочитај повеќе

{mosimage}Екстерните текстови се жешка тема деновиве, имаше протести, имаше негодувања, министерството си остана на своето… Но покрај сите глупости има една доста позитивна работа што се однесува на е-образованието во Македонија. Тестовите ќе бидат направени компјутерски, преку софтвер и онлајн на e-obrazovanie.mk.

Прочитај повеќе

{mosimage}Македонските училишта сега ќе можат да соработуваат со други европски училишта преку eТwinning платформата која е дел од е дел од Comenius образовната програма на ЕУ. „еTwinning како платформа е лесна за употреба. Две училишта од различни земји формираат партнерство, за да работат заедно на општи проекти и да разменат идеи и искуство. Комуникацијата се […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Владата објави проект со кој во 680 локации во руралните средини ќе се овозможи безжичен интернет кој ќе биде бесплатен за селаните. Министерот за информатичко општество Иво Ивановски кога го престави 4 годишниот проект рече дека инвестицијата треба да го надмине дигиталниот јаз меѓу руралните средини. Тој исто така додаде дека овој проект се изработува […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Професорите „вежбаа, вежбаа и се навежбаа“. По два месеци професорите ја завршија ИТ обуката за користење на компјутерите за предавање и одржување на наставната програма. Професорите биле обучувани во Edubuntu, слободен софвтер за образование, а имало и специјалистичка обука за професорите по математика, латински, информатика. Како додатно помагало инструкторите од ФОН универзитетот објавија и книга.

Прочитај повеќе

{mosimage}Зошто на YouTube нема македонски реклами?, праша Сеад Џигал од Komunikacii.net во својот пост. Тој понатаму пишува „Според мене ова е јасен индикатор до каде е свеста на нашата „економија“, „комерцијала“ и „маркетингот“ за употребата на интернетот и ползување на неговите придобивки. Каде е „дисконекцијата“ за ова не знам, дали оние кои ги плаќаат рекламите […]

Прочитај повеќе