{mosimage}Подолу е мал преглед на интересни денешни текстови на македонските медиуми поврзани со ИТ. Први и најинтересниот е насловот „Нема EУ со интернет пиратерија над 50 проценти“ на Kирилица која пишува за забелешките на Симпозиумот за спроведување на правата од интелектуална сопственост на кој учествуваат преставници од 31 земја.

Прочитај повеќе

SportyPal e бесплатна спортска апликација за мобилен телефон, поточно апликација коja вклучува неколку елементи за да овозможи подобро искуство додека џогирате, шетате подолго во природа, возите велосипед или ролерки… Aпликацијата користи GPS технологијата за да ја мапира стазата по која се движите, истовремено собирајќи разни податоци за трчањето: темпо, движење, растојание, потрошени калории…

Прочитај повеќе

(текстот за фонтовите е променет поради појаснување дека станува збор за 1 фонт во 41 верзија, а не 41 различни фонтови. Се извинуваме на пропустот и tnx на читателите за забелешките) {mosimage} Ќе се направат напори во текот 2010 да се изнајдат средства за доделување на ваучери пред тие да дипломираат, вели министерот за информатичко […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Тихомир Цветкоски е 24 годишен музичар од Прилеп кој свири и пее во живо на секаков вид на веселби… но тоа го прави на еден поинаков начин – преку Skype. Го пронајдовме неговиот оглас на сајтот Reklama5, a бидејќи идејата на овој интерактивен музичар ни звучеше креативна и интересна, направивме интервју…

Прочитај повеќе

Само 20 отсто од испитаните во нашата анкетата купуваат работи од онлајн продавници. Од 295 луѓе скоро 30 отсто никогаш не би купиле нешто преку интернет, скоро околу 16 отсто сакаат но се плашат, додека 22 планираат да почнат да купуваат бидејќи тоа е иднината. Вкупно луѓе што не купуваат преку интернет се 200 луѓе […]

Прочитај повеќе

Македонската компанија Веником, која на пазарот постои веќе 15 години и воглавно се занимава со развој на апликативен економски и медицински софтвер, од неодамна создаде посебен тим со кој започна да произведува комерцијални iPhone апликации. Првата апликација која беше претставена на пазарот од компанијата е наречена iSeeYou и претставува навигациска алатка која овозможува лесно и приватно споделување на локацијата со пријателите и роднините.

Прочитај повеќе

Емисијата „Едубунту“, која е проект на МИО и на ФОН универзитетот, ќе започне да се емитува на Македонската Радио Телевизија секој работен ден на македонски и на албански јазик. Термините се 10:35 и 14:30 на првиот сервис т.e МТВ1 и 9:30 и 13:00 на МТВ2.

Прочитај повеќе

{mosimage} „Министерството за образование и наука Ве известува дека електронската верзија на учебниците за 4 и 7 одделениe, како и оние учебници кои сеуште не се отпечатени, ќе можат да се преземат од интернет страната http://vlada.mk/ucebnici“ пишува министерството.

Прочитај повеќе

{mosimage} Средношколците ќе учат математика, хемија, физика, географија, латински и информатика со помош на компјутери, пренесува Kанал5. Иако наставниците поминале обука, која заврши во јуни, сепак дел од нив се уште не се спремни да го користат Edubuntu за предавањата.

Прочитај повеќе

{mosimage} (Надополнето: Од Марнет ни потврдија дека доменот не е исклучен заради долгови и дека именските опслужувачи функционираат нормално…) Од вчера вечер, македонските корисници на Google Accounts имаат проблеми со логирањето и одлогирањето во сервисите на Google како Gmail, AdWords, AdSense, Analytics, Docs и други. Проблемот се должи на тоа што откако ќе побарате да […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Во рамките на Проектот за децентрализирана соработка помеѓу регионот Долна Нормандија и Македонија вчера се одржа тркалезна маса на темата "Улогата на јавните точки за пристап на интернет во развојот на локалната демократија". Целта на настанот, кој се одвиваше во просториите на Стопанската комора во Скопје од 11:00 до 14:00 часот, според организаторот, фондацијата Метаморфозис, […]

Прочитај повеќе

Бидејќи во Македонија има "негативен тренд на користење се повеќе англиски зборови од информатичката технологија во секојдневната комуникација", Министерството за информатичко општество реши да ја исправи таа грешка и објави поимник на македонски зборови од областа на ИТ.

Прочитај повеќе