{mosimage}Во рамките на Проектот за децентрализирана соработка помеѓу регионот Долна Нормандија и Македонија вчера се одржа тркалезна маса на темата "Улогата на јавните точки за пристап на интернет во развојот на локалната демократија". Целта на настанот, кој се одвиваше во просториите на Стопанската комора во Скопје од 11:00 до 14:00 часот, според организаторот, фондацијата Метаморфозис, […]

Прочитај повеќе

Бидејќи во Македонија има "негативен тренд на користење се повеќе англиски зборови од информатичката технологија во секојдневната комуникација", Министерството за информатичко општество реши да ја исправи таа грешка и објави поимник на македонски зборови од областа на ИТ.

Прочитај повеќе

{mosimage} Друштвените мрежи зависат од информации кои се случуваат надвор од тие мрежи, а добар дел од информациите доаѓаат од блоговите, вели Дарко Булдиоски кој неодамна го презентираше „блогирањето во живо“ на Blog Open ’09 настанот, дел од интернет фестивалот Е-Тvrdjava кој се одржа во Ниш.

Прочитај повеќе

Министерството за информатичко општество(МИО) објави „Поимник на македонски зборови од областа на информатичката технологија“ со 1321 основни ИТ зборови. МИО објави и речник за ИТ кратенките.

Прочитај повеќе

{mosimage}Како што беше најавено, во саботата се одржа промоција на Firefox во два града во Македонија, Скопје и Куманово, од страна на група доброволци кои ја контактираа фондацијата Mozilla и побараа дозвола да извршат јавна промоција на нивните продукти на територијата на Македонија.

Прочитај повеќе

{mosimage}Македонскиот регистратор на интернет поддомени исклучува корисници поради неплатен долг кон MAРНнет. Соопштението е незабележано од јули. Ние ја откривме веста благодарејќи на блогот Развигор. „Нели е интересно што ниту комерцијалните медиуми, ниту блогери го одбележуваат најзначајниот настан на македонскиот интернет годинава…Според неофицијални информации, околу такви 2000 веб-сајтови се недостапни веќе неколку дена. “ пишува […]

Прочитај повеќе

{mosimage} На 5 септември(сабота) на плоштадите во Скопје и Куманово, од 16 до 21 часот, ќе се одржи Mozilla Firefox промоција. Сите заинтересирани, и тие што знаат за Firefox и тие што не знаат, ќе можат да ја испробаат најновата 3.5 верзија на прелистувачот на лице место и ќе можат да дознаат нешто повеќе. Ќе […]

Прочитај повеќе

{mosimage} VIP побара од Агенцијата за електронски комуникации да ги смени договорите меѓу мобилните оператори за да се намалат цените на СМС пораките. Сега да испратите СМС чини 5 денари, главно поради 2 денари тарифата која меѓусобно си ја наплатуваат операторите. Предлогот на VIP е таа меѓусобна тарифа меѓу провајдерите да биде 0 денари со […]

Прочитај повеќе

{mosimage} (МакФакс го промени текстот па од „награда“ сега Seavus е „добитник на признание“. Среќа што кликнав на „print screen“. Тоа е едно од начелата на новинарството – да обезбедиш доказ кога споделуваш информации, нешто што МакФакс го заборави!) „Македонската ИТ компанија “Seavus” е добитник на награда за најинспиративен корпоративен дизајн на веб страна, што […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Сакам, Знам, Можам е портал наменет за лицата со инвалидност, кои на порталот можат да најдат најразновидни информации, закони, услуги… како и да коментираат и да се вклучат во пишување на содржината. „Преку овие секции лицата со инвалидност ќе можат полесно да дојдат до одредени информации, да постават прашања, да пишуваат статии од најразличен интерес. […]

Прочитај повеќе

Го дочекавме и тоа… најпопуларниот сервис за преведување на Google, отсега го разбира и македонскиот јазик. Сеуште нема официјална информација на блогот на Google, но во текот на денот сигурно ќе биде објавена. Ова е одлична вест, сега н многу лесен начин ќе може да преведувате од над 40 јазици директно на македонски, па дури и цели сајтови.

Прочитај повеќе

Претходно пишував за колку е важно пребарувањето во реално време и како лесно ја шири информацијата. Се обидував да го објаснам преку примери. Еве уште еден пример. Имено околу 15 часот и 30 минути прочитав порака на Twitter.

Прочитај повеќе