Пред скоро една година Министерството за информатичко општество стартуваше едукативна тв емисија за Еdubuntu, оперативниот систем на кој работат училишните компјутер од проектот „Компјутер за секое дете“.

Прочитај повеќе

Програмата е слична на Skype, Yahoo Messenger, MSN, но со дополнителни опции, вака е опишан Macedonia Live месенџерот кој е пуштен во употреба летово од страна на Teleks.com.mk.

Прочитај повеќе

Еден од попопуларните .мк веб огласувачи Pazar3.mk викендов ја пушти верзијата каде наплаќа за огласите, но по 2 дена се врати на бесплатната верзија. Дел од корисниците помислија дека огласувачот се предомисли поради критиките но…

Прочитај повеќе

<Надополнето 25.10.10> Запршката со кромид ми загоре, сериозно ми ги испече и насолзи очите, вели Христо Ивановски извинувајќи се за грешката што сатиричните вести од the Onion (анг. кромид) ги сфати како релевантни и вистинити што е „класичен пример како еден искусен новинар може да се лизне (и на лушпа од кромид) ако не ги следи стриктно новинарските правила.“

Прочитај повеќе

#twitogovorkite на Сеад Џигал, комуниколог, блогер и твитерџија чии „добри твитови надалеку се слушаат“ станаа популарнo меме на сервисот за микро-блогирање. Како и секогаш, креативната идеја ги инспирираше македонските корисници да споделат најразлични интересни поговорки кои целосно ја опишуваат друштвената мрежа во само 140 карактери.

Прочитај повеќе

Конечно ги знаеме 12-те говорници кои ќе ги споделат своите идеи и искуство на конференцијата TEDxSkopje која ќе се оддржи на 30-ти октомври. Официјално се претставија 10 од 12-те говорници. TEDxSkopje постепено ги претставува говорниците, но ги знаеме последните двајца.

Прочитај повеќе

<Надополнето> Слободен Софтвер Македонија ја објави најновата ревизија на Националната политика за слободен софтвер. Ревизијата може да се најде на соодветниот блог каде секој заинтересиран корисник може да сподели идеја и да ја искоментира написот. Дополнителна дискусија може да се води на форумот на It.com.mk.</надополнување>

Прочитај повеќе

Time.mk ги редизајнираше групите, и категоријата „Технологија“ се најде во „Живот“ заедно со другите спорадични теми, забава, музика, здравје итн. Ова не е случајно или грешка, групите се составени според изворите или според темите, но е комплетно погрешно. Ситниот, за некои неприметлив детал, промената на категории на Time.mk ја отсликува целокупно состојбата на развојот и разбирањето на технологијата во Македонија.

Прочитај повеќе

(ова е текст на Филип Стојановски од фондацијата Метаморфозис, која е креатор на Ping.mk. Текстов првично беше објавен на razvigor.blogspot.com)

Прочитај повеќе

Многу сервиси, IM месинџери, четови, друштвени мрежи, нивни мобилни верзии… немаат македонска подршка па често комуницираме користејќи латиница. Често комуницираме и со странци кои не го зборуваат македонскиот јазик па е потребно да го напишеме нашето име, име на улицата итн. на латиница. Но… често се забележува дека различни луѓе различно ја користат латиницата, некој пишува zosto, друг zashto, трет baknez4e…

Прочитај повеќе

И македонскиот скратувач на линкови 0.мк си доби своја опција за QR код, односно по секој скратен линк со додадавање на наставката ?qr ви се генерира QR код. Пример, http://0.mk/cc25?qr .

Прочитај повеќе

По осми пат Microsoft Македонија ја организира конференцијата „Визија” која се смета за една од поголемите и позначајните ИТ конференции во државата каде што “се обединуваат ИТ професионалците, програмерите и менаџерите на едно место.”

Прочитај повеќе