{mosimage} Во сегашниот буџет не се предвидени средства за студентстки ваучери, рече министерот за информатичка технологија Иво Ивановски. Но иако со изјавата потврди дека нема да има ваучери, сепак министерот за Сител рече дека постои можност со ребаланс на буџетот да останат некои 2.5 милиони евра кои ќе се наменат за апсолвенти.

Прочитај повеќе

Една наша анкета покажа дека онлајн шопингот се уште се гледа со недоверба. Сличен резултат покажува и истражувањето на Заводот за статистика кое вели дека само 3-4% од корисниците купуваат производи онлајн.

Прочитај повеќе

{mosimage} Од балканските земји Македонија има поефтин интернет само од Албанија, покажува истражувањето на Интернационалната Телекомуникациска Унија (ITU). Тоа што е позитивно е што за интернет во 2009 година плаќаме помалку одошто сме плаќање во 2008 година. „Поефтините цени можат да го зголемат интернет пристапот и користењето, а високиот развој на ИКТ може да ги […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Семос Едукација доби дозвола од Sun Microsystems и стана лиценциран тренинг и тестинг центар за Java официјални курсеви во Македонија. „Java обуките за регионот ќе значат зголемување на бројот на компетентните програмери кои ќе го користат Java програмскиот јазик, а со тоа и зголемување на дефицитарниот кадар во областа.“ вели Валентина Тасевам директор на […]

Прочитај повеќе

Zero Science Lab e македонска лабораторија за истражување и развој на ИТ безбедноста. Лабораторијата од денеска стартува со нов 2.0 дизајн и е отворена за соработка за пронаоѓање на софверски ранливости и подобрување на безбедноста.

Прочитај повеќе

Pesna.org е најголемата интернет колекција на македонски народни песни. Колекцијата има околу 650 песни, а љубителите на народната музика можат да го прочитаат текстот, да ја слушнат песната, и тоа од неколку изведувачи, и имаат можност да си симнат песната, но со послаб квалитет поради авторските права, вели Зоран Сталевски алијас GoodBytes, креаторoт на Pesna.org.

Прочитај повеќе

{mosimage} Само неколку дена од Европскиот ден за онлајн безбедност, имам пример кој покажува зошто е потребна сериозност на оваа тема. „Мисли пред да постираш“ е кампањата на ЕУ наменета да ги научи помладите интернет корисници да внимаваат што прават онлајн со нивните лични податоци. Но… за жал не само што младите не се информирани […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Искрено, не очекував дека многу наши посетители користат интернет на мобилен, но нашата анкета покажа дека и покрај релативно скапите тарифи за мобилен интернет сепак се користи. Од 441 испитани, 28% или 125 корисници рекоа дека користат постојано интернет на мобилен, 25.4% изјавија дека користат но во вонредни ситуации, а интересно 23.8% рекоа дека […]

Прочитај повеќе

{mosimage} По повод европскиот ден на безбеден интернет Собранието на РМ одржа јавна расправа на оваа тема. Во своето воведно обраќање, претседателот на Собранието, Трајко Вељановски зборуваше за секојдневното користење на интернетот, за потребата од безбеден интернет, но при тоа да се „внимава да не се повредат општите начела од корпусот на човекови права.“

Прочитај повеќе

„Дали сте размислувале дека секој може на Интернет да објави или да монтира дискредитирачка видеоснимка, текст или аудио и со тоа засекогаш да ви ги уништи угледот и кариерата?“ вака започнува текстот на Нова Македонија која користејќи го 9 фебруари како ден за онлајн безбедноста пишува за тоа како луѓето се плашат од интернетот.

Прочитај повеќе

{mosimage} Граѓаните преку друштвените мрежи, Facebook, Twitter, YouTube го коментираат, критикуваат, исмеваат и помал број го фалат идниот изглед на Скопје во 2014 година. Makfaks го закачи видеото „Визуелизација на центарот на Скопје во 2014“ на YouTube вчера, на 4-ти февруари. За само еден ден видеото го привлече вниманието и е гледано 16.000 пати, а […]

Прочитај повеќе

Министерството за информатичко општество го објави својот „Википедија“ проект кој е иницијатива за збогатување на онлајн енциклопедијата со македонска содржина, иницијатива во која се вклучени неколку универзитети.

Прочитај повеќе