Овој викенд љубителите на Hearthstone ги очекува екстра забава во Гоблин. Освен последниот турнир од Хартстоун лигата пред големото финале, посетителите ќе може да анализираат и да теоретизираат околу картите од следната експанзија Kobolds & Catacombs. Сите кои нема да учествуваат во лигата, а сакаат да играат, ќе можат да учествуваат во Fireside Tavern Brawl […]

Прочитај повеќе

Стопанска комора за информатички и комуникациски технологии (МАСИТ) и оваа година ќе доделува награди за најиновативни ИКТ решенија. Најдобрите локални решенија ќе бидат номинирани за учество на светскиот настан „2018 WITSA Global ICT Excellence Awards“. Повикот е отворен за сите компании и за членките на МАСИТ, но и за оние кои не се дел од […]

Прочитај повеќе

Со поглед кон иднината, дефинитивно ни се потребни повеќе жени на лидерски позиции. Придонесот што жените како иноватори, претприемачи и мотори на промени можат да го дадат на економскиот раст во Македонија е многу важен. Многумина се веќе вклучени директно и индиректно во поддршката за креирање средина во која жените во Македонија се препознаваат и […]

Прочитај повеќе

Досега оваа година, во периодот од јануари до октомври страниците од Македонија се цел на 328 сајбер напади. Ова е речиси незабележителна бројка во однос на развиените држави. Сепак бројот на сајбер напади најверојатно ќе расте, па справувањето со овие проблеми порано е вистинското решение. Една од мерките кои ќе бидат преземени е отворање на […]

Прочитај повеќе

Помалку од еден ден им беше потребен на Archona Games за да стигнат до посакуваните 20.000 австралиски долари на Kickstarter. Ова е втора игра на Archona Games која успешно го надминува потребниот праг за реализација. Интересно, ова е втор обид на Kickstarter на оваа игра. Во текот на минатата кампања, дојдоа до куп нови идеи […]

Прочитај повеќе

Во оваа епизода Гораст, Бобо и Данко ќе се обидат да ви објаснат на кој му треба новата графичка картичка од Nvidia, GTX 1070Ti. Графичката е доволно моќна за да ви овозможи и над 100 fps на некои игри, но дали мониторот е доволно моќен? Со оглед на тоа дека ова е и првата епизода […]

Прочитај повеќе

Македонскиот издавач на игри на табла Archona Games денес започнува со Kickstarter кампања за својата втора игра. Galactic Warlords: Battle for Dominion веќе беше на Kickstarter, но во последен момент од Archona одлучија да ја прекинат камањата и да ја надградат играта. Еден од новитетите е додавање на можноста за играње со еден играч, а новата верзија […]

Прочитај повеќе

Министерството за информатичко општество и администрација и Министерството за одбрана организираат јавна расправа за сајбер безбедност. На дебатата ќе се дискутира за применување на европската директива и за безбедност на компјутерски мрежи и информациски системи. Безбедноста на мрежите е од исклучителна важност за повеќе технологии, а Европската Унија поставува високи стандарди за безбедност. Македонија има […]

Прочитај повеќе

Најверојатно веќе повеќе пати сте биле сведоци на листи и соопштенија во ходници на згради. „Треба да се плати за чистење!“, „Нема платено струја за лифт!“, куп повици за куќен совет и слично се дел од стандардните орнаменти во влезовите. Наместо ова, „Моја зграда“ ќе се обиде да понуди поинакво и покорисно решение. Апликацијата како што […]

Прочитај повеќе

Претставникот на Dell за Македонија, ИТД Дистрибуција, започнува со хуманитарна кампања. Од денес, па се до 25 декември за секој купен Inspiron, XPS, Alienware лаптоп, компанијата ќе одвојува средства за набавка на новогодишни пакетчиња за деца од ранлива категорија. Станува збор за предновогодишна акција под наслов „Биди Dell од хуман проект!“. Лаптопите на Dell и онака веќе […]

Прочитај повеќе

Наполнивме 2 години. Наместо огномети и кафани решивме да го споделиме нашето искуство со вас за започнување на бизнис во Македонија. По 2 години од основањето Brainster брои 5 вработени (сите се дипломирани на Академиите на Brainster), 40+ инструктори, 40+ партнерски компании, 100+ компании кои ги развиваат вештините на вработените преку нашите курсеви и Академии, […]

Прочитај повеќе

Новата епизода на ГГ.МК е една од ретките во кои Гораст, Данко, Бобо, Наум и Паци се заедно. Епизодата е малку посериозна, но не премногу, а темата е гејм дизајн и игри со надобриот гејм дизајн. Ова се дел од игрите со најдобар гејмдизајн, поточно топ 10: Dota Guitar Hero Zelda: Ocarina of Time Civilization Final […]

Прочитај повеќе