Холаднските законодавци велат дека Windows 10 собира повеќе податоци отколку што дозволува законот за приватност. Ова значи дека Microsoft наскоро би можел да се најде пред Агенцијата за заштита на лични податоци од оваа држава. Најголемиот проблем е што оперативниот систем не ги предупредува корисниците кои се податоците кои ги прибира, пишува Engadget. Оперативниот систем ги нагодува […]

Прочитај повеќе

Белградскиот стартап UrbiGo се обидува на сите да им овозможи да имаат сопствена градина во својот дом. Сопствениците на паметната градина ќе можат да садат, одгледуваат и користат зачини и зеленчук. UrbiGo ја освои и наградата на Social Impact Award. „Учеството на Social Impact Award чии победници и сме, ни помогна да ги усовршиме бизнис и […]

Прочитај повеќе

South Central Ventures ја објави својата инвестиција во хрватската компанија Sentinel, водечко решение за рекреативни бродови на Јадранот, со визија за “градење на IoT на море”. Инвестициите во износ од 1 милион евра од ЕНИФ, заедно со приватниот инвеститор Матеј Томазин, се наменети за раст на компанијата во Европа и проширување во САД. Sentinel е трета инвестиција на South […]

Прочитај повеќе

Ако мора, Европската комисија е подготвена и самостојно да го промени начинот на кој се даночат дигиталните компании. Сепак, претставниците на комисијата се надеваат дека во одлуката ќе им се приклучи и останатите побогати држави, јави Reuters. Европската комисија ќе се обиде да пронајде решение за даночење на мултинационалните компании кои својата заработка ја остваруваат […]

Прочитај повеќе

Најамбициозниот стартап од регионот, хрватскиот Rimac Automobil, доби нова, досега најголема инвестиција. Инвестицијата од 30 милиони евра е најголема и за било која компанија од Хрватска. Инвестицијата доаѓа од најголемиот азиски производител на батерии Camel Group. Инвестицијата е наменета како за Rimac Automobil, така и за Grayp Bikes. Grayp Bikes е компанија сестра на Rimac, […]

Прочитај повеќе

Работникот има право на приватност на своето работно место, а Романецот Богдан Барбулески не смееше да биде отпуштен. Со ова Големиот судски совет во Европскиот суд за човекови права ја промени претхода судска одлука по жалбата на г. Барбулеску. Во јануари истиот суд, донесе одлука дека компанијaта не го нарушила правото на приватност. „Судот одлучи дека судот […]

Прочитај повеќе

Дали требаше нагло да свртите за да ја избегнете дупката? Наглото вртење за да избегнете куче или маче на улица не беше најбезбедна одлука? Луѓето возачи имаат само дел од секундата да одговорат на предизвиците на патот. Компјутерот нема ваква морални дилеми. Германија е првата држава која ќе воведе етички насоки за како автономните возила […]

Прочитај повеќе

Автономни комбиња на компанијата Sohjoa наскоро ќе започнат со превоз на патници во Финска. За разлика од останатите држави кои сè уште тестираат, Финска се надева дека сервисот ќе стане вообичаен превоз за патниците. Финска овие тестови ги започна пред една година, а судејќи според одлуката се надеваат и на подолги линии. Првите тестови се возеа […]

Прочитај повеќе

По инвестицијата од 500.000 фунти во македонско-британскиот InPlayer, South Central Ventures ја објавија својата нова инвестиција од 200.000 евра во Virtus Vita, глобална компанија за дијализа и патување со визија за револуција во секторот за медицински туризам со својата платформа за медицинска резервација. Светската популација расте и патувањето низ меѓународните граници, со намера да се добие […]

Прочитај повеќе

„Ова е гостински текст на Вук Џукич, директор во South Central Ventures ”. Честитки, некој кој не ви е роднина или пријател одлучил да инвестира во вашата мала компанија популарно наречена Startup. И сега прашањето е “ На што да ги потрошиме парите?” нели? Погрешно !!! Ако на време не сте го испланирале растот на бизнисот, истражиле пазарот на кој […]

Прочитај повеќе

Македонско-британската компанија InPlayer, која работи од Скопје веќе неколку години на своја платформа за монетизација на дигитални содржини, ќе добие инвестиција во износ од 500.000 фунти од фондот South Central Ventures. InPlayer е стационирана во Скопје, каде што е и нејзиниот менаџмент тим составен од извршниот директор Џорџ Мик, оперативниот директор Ненад Чубриновски како и директорот за технологија Филип […]

Прочитај повеќе

Многу големи компании ги тестираат своите автономни возила и се надеваат дека наскоро ќе можат да ги претстават во сообраќајот. Google и Tesla веќе презентираа дел од можностите на своите возила. Додека гигантите се натпреваруваат кој ќе го претстави првиот автономен автомобил на улиците, холандскиот стартап Amber ќе се обиде да ги престигне во намерата. […]

Прочитај повеќе