{mosimage}Европската комисија вчера го казни производителот на микро-чипови Intel со 1.06 милијарди евра поради монопол и манипулација на пазарот. Одлуката е донесена по истрагата на Европската комисијата против монопол на пазарот кои откриле дека Intel меѓу 2002 и 2007 година им плаќал на производители на компјутери и трговците на мало да ги форсираат нивните производи […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Моментално жешка тема во ЕУ се реформите за телекомуникации. Со нив се планирани големи промени во начинот на комуникација, соработката меѓу телеком мрежите, цените на услугите, приватноста и правата на корисниците… На тие реформи Европската комисија работеше подолго време обидувајќи се да најде компромис со државите. Откако се разбраа, реформите за телекомуникации требаше да се […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Вчера со огромно мнозинство Европскиот парламент го изгласа планот на Европската комисија да се воведат стандардни цени и услови за роаминг услугите за кои подолго време се дискутираше. Новите ЕУ правила (кои можете да ги најдете на следниов линк) ќе стапат на сила на 1 Јули. Со овие регулативи се планирани неколку значајни измени кои […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Европската Унија ќе ја тужи Велика Британија бидејќи не ги почитувала правилата за интернет приватност на корисниците со тоа што не ги ограничила ниту превзела нешто против „таргетираните“ реклами. Станува збор за Phorm рекламите, а тужбата беше очекувана бидејќи ЕУ уште пред неколку месеци ги предупреди властите во Британија да превземат нешто за овие […]

Прочитај повеќе

{mosimage}По бомбашкиот напад во Лондон во 2005 година, Европската Унија започна да размислува за складирање на податоците на корисниците, нивните е-маил и онлајн телефонски разговори, за национална безбедност. Тој план не наиде на соработка со провајдерите и телеком компаниите, па ЕУ се реши да ја обнови Data Retention Directive регулативата и од вчера сите интернет […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Европската комисија ќе започне истрага за тоа како прелистувачите и компаниите кои нудат онлајн услуги ги чуваат собраните податоци за корисниците. Истражителите најмногу се загрижени за техниките со кои интернет провајдерите можат да ги следат корисниците и покрај тоа што тие ги бришат „веб колачињата“.

Прочитај повеќе

{mosimage}Во јуни за место во Европскиот парламент меѓу 20 кандидати ќе се појави и Кристиан Енгстром, член на Пиратската партија од Шведска. Оваа партија е позната по тоа што пропагирa отворено споделување на фајлови и сериозно редизајнирање на законите за авторски права, тргање на патентниот систем и гарантирање онлајн приватност. Поради своите агенди Пиратската партија […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Европскиот парламент повторно утврди регулатива со која се одбива законот „од 3 чекори“ односно идеја за законот со кој ќе се исклучат корисниците од интернетот доколку бидат фатени да симнуваат или закачуваат онлајн содржина која ги прекршуваат авторските права, односно пиратска содржина.

Прочитај повеќе

{mosimage}(24.03.2009) Во следниве денови, почнувајќи од денес, во Европскиот парламент и Советот на Европа ќе се разговара за новите европски закони за комуникација преку мобилен и интернет конективноста. Промената на правилата е иницијатива на Европската комисија, поточно на комесарот за ИКТ, Вивиен Рeдинг.

Прочитај повеќе

{mosimage}Три-годишна студија извршена од 2004 до 2007 година покажала дека службениците во судството во 16 европски земји немаат познавање за информатичката технологија. Заради едуцирање на судиите и адвокатите, минатата година се разви European Certificate on Cybercrime and Electronic Evidence (ECCE) курсот кој ќе ги обезбеди службениците со основно познавање за ИТ.

Прочитај повеќе

{mosimage}Европската комисија поднесе извештај за напредокот на онлајн економијата, која се зголеми на 33 од 26 отсто во 2006 година. Дури 50 отсто од французите, англичаните и германците купувале онлајн, додека дури 91% од скандинавците, Данска, Шведска, Норвешка, Финска + Исланд купувале преку интернет, пишува во извештајот. Бројките се доста интересни за напредокот и поместувањето […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Европската Унија засилено ќе работи да ја спречи детската порнографија онлајн со гонење на луѓето кои профитираат од сајтовите со детска порнографија. Се оформи поширока соработка меѓу поголемите компании и организации во Европа заедно со полицијата за споделување на личните податоци за таквите луѓе. Во соработката се вклучени компании за кредитни картички (Visa, Mastercard…), ИТ […]

Прочитај повеќе