{mosimage} Еден од тројца европејци никогаш не бил онлајн, додека еден од четворица никогаш не користел компјутер. Иако звучи поразувачки за „дигиталната ера во која живееме“ сепак ова е напредок. Во 2007 дури 40 отсто од европејците никогаш не биле онлајн. Ова се вели во најновиот извештај за Дигиталната конкурентност на Европската комисија, извештај во […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Интернет пиратеријата е сé посекси и посекси, посебно за младите, рече еврокомесарката за ИКТ, Вивиен Рединг повикувајќи се на анкета која покажала дека дури 60 отсто од младите меѓу 16-24 симнуваат аудиовизуелна содржина без воопшто да се грижат за плаќање. Лично верувам дека процентот на пиратите е многу поголем.

Прочитај повеќе

Article 29 групата составена од експерти за заштита на податоците и приватност и дел од Европската Комисија, смета дека користењето на OpenID платформи може да ги злоупотреби личните податоци на корисниците. OpenID е платформа како Facebook Connect и др. која овозможува користење на едно корисничко име за повеќе платформи и овозможуваат овие платформи да бидат вклучени на други сајтови, пример коментирањето на IT.com.mk функционира преку Facebook Connect, односно можете да оставите коментар преку логирање со вашиот Facebook профил, без да отварате корисничко име директно на сајтот.

Прочитај повеќе

{mosimage}Европската унија побара од САД да ја тргне забраната за странското онлајн коцкање бидејќи тоа ги прекршува правилата за трговија. Од 2006 година, во САД се забранети странските интернет сајтови за обложување, и со тоа се блокираа и европските кладилници/сајтови за коцкање да имаат пристап до 4 милијарди вредниот американски пазар, или со други зборови […]

Прочитај повеќе

Францускиот парламент во вториот обид со 296 гласа за, наспроти 233 против, го изгласа контроверзниот закон „Création et Internet“. Со овој закон се предвидува исклучување од интернет на кориснците кои симнуваат или закачуваат пиратска содржина на интернет, содржина која ги прекршува авторските права. Со законот се предвидува дека секој кој ќе биде фатен дека споделува […]

Прочитај повеќе

Шведската Пиратска партија на избори низ Европската унија за гласање на идните парламентарци освои 7.1 отсто од гласовите со кои влезе во Европскиот парламент. Со едно место од околу 700 парламентарци, пиратите нема да бидат во позиција да го сменат расположението кон споделувањето на фајлови или редизајнирање на начинот како авторските права функционираат, нивните две цели.

Прочитај повеќе

{mosimage}Eвропската комисија го стартуваше PressEurop.eu, веб портал со повеќејазична подршка на кој ќе бидат објавувани текстови чија содржина е унијата, а кои ќе бидат преземени од многу познати весници: Le Monde, Le Figaro, Financial Times, The Economist, Washington Post, Corriere della Sera, FAZ… Земајќи в предвид дека секој знае по еден-два европски јазици, не сите, […]

Прочитај повеќе

{mosimage}SACEM, интернационалната конфедерација на музичари и композитори, се согласи да постави нови принципи во лиценцирање на музиката со кои ќе се смени начинот на кој се дистрибуира музиката и како се дели надоместокот на авторските права на музичарите. Ова е ракцијата од притисокот од Еврпоската комисија која застана во пресрет на онлајн дистрибутерите на музика […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Европската комисија вчера го казни производителот на микро-чипови Intel со 1.06 милијарди евра поради монопол и манипулација на пазарот. Одлуката е донесена по истрагата на Европската комисијата против монопол на пазарот кои откриле дека Intel меѓу 2002 и 2007 година им плаќал на производители на компјутери и трговците на мало да ги форсираат нивните производи […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Моментално жешка тема во ЕУ се реформите за телекомуникации. Со нив се планирани големи промени во начинот на комуникација, соработката меѓу телеком мрежите, цените на услугите, приватноста и правата на корисниците… На тие реформи Европската комисија работеше подолго време обидувајќи се да најде компромис со државите. Откако се разбраа, реформите за телекомуникации требаше да се […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Вчера со огромно мнозинство Европскиот парламент го изгласа планот на Европската комисија да се воведат стандардни цени и услови за роаминг услугите за кои подолго време се дискутираше. Новите ЕУ правила (кои можете да ги најдете на следниов линк) ќе стапат на сила на 1 Јули. Со овие регулативи се планирани неколку значајни измени кои […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Европската Унија ќе ја тужи Велика Британија бидејќи не ги почитувала правилата за интернет приватност на корисниците со тоа што не ги ограничила ниту превзела нешто против „таргетираните“ реклами. Станува збор за Phorm рекламите, а тужбата беше очекувана бидејќи ЕУ уште пред неколку месеци ги предупреди властите во Британија да превземат нешто за овие […]

Прочитај повеќе