Пиратската партија доби второ место во Европскиот парламент, благодарејќи на Чешка која го ратификува Лисабонскиот договор со кој парламентот се прошири за 18 места. Од тие додатни места, едно припадна на Амелија Андерсдотер, членка на шведската Пиратска партија. Таа стана најмладиот парламентарец во Европскиот парламент со само 21 година. „Мојата политичка амбиција вклучува целосна ревизија […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Европскиот Парламент попушти под притисок што побрзо да ги спроведе телеком реформите, и го тргна амандманот 138 во кој пишуваше дека интернетот е основно право и слобода и „може да се одземе само под исклучителни околности, вклучувајќи судски процес.“

Прочитај повеќе

{mosimage} Приватноста мора да биде висок приоритет за друштвените мрежи и за нивните корисници, рече Вивиен Рединг, евро-комесарката за Информатичко општество во својот говор за „Иднината на интернетот и Европската дигитална агенда“. „Еден прашање кои ми го привлекува целото мое внимание е заштитата на приватноста и на личните податоци во онлајн околина.“ вели г-ѓа. Рединг […]

Прочитај повеќе

{mosimage} На Европската Комисија и се допадна решението на Microsoft да понуди „екран за избор на прелистувач“(bailout screen) преку кој корисниците ќе си одберат еден од 12 понудени прелистувачи при инсталација на Windows, и му одбори на Microsoft да започне да ја тестира таа опција.

Прочитај повеќе

{mosimage} Новинарот и блогерот Дамир Финтиќ ќе одлежи 20 дена во затвор поради клевета на својот портал за Владимир Штенгл, поранешниот градоначалник на Вуковар. Така 27 годишниот новинар „ќе стане првиот новинар во Хрватска кој поради клевета ќе заврши во затвор, а Хрватска ќе стане една од ретките земји во светот кои блогерите ги ставаат […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Европската комисија ја објави одлуката од 518 страни според која го казни Intel со рекордни 1 милијарди евра за манипулација на пазорот со чипови и давање специјални попусти на производителите за да го неутрализираат AMD на пазарот во период од 2002 до 2007 година.

Прочитај повеќе

{mosimage} Пиратска партија има шанса да влезе во германскиот парламент откако на традиционалните U18 избори за млади, кои се организирани една недела порано од главните избори, пиратите освоија 9% од гласовите што е бројка која може да им ги отвори вратите на националниот парламент.

Прочитај повеќе

Францускиот парламент со 285 гласа за и 225 против го усвои контроверзниот HADOPI 2 закон. Ова е втора верзија на законот од три чекори со кој властите ќе можат да ги исклучуваат од интернет сите кои споделуваат пиратска содржина. Пиратите првите два пати ќе бидат опоменати преку имејл, односно писмо, а третиот пат кога ќе бидат фатени да споделуваат содржина ќе бидат исклучени од интернет.

Прочитај повеќе

{mosimage} Повеќе од половината веб сајтови кои продаваат електрична опрема и технологија го прекршуваат европскио закон така што кријат наплати, ги лажат корисниците и не даваат адреса да се врати производот, вели Европската Комисија.

Прочитај повеќе

{mosimage}За да се искористи потенцијалот на новото технолошкото и информатичкото општествво, потребно е младите и старите да бидат „писмени“ за новите медиуми, односно да знаат како да пристапат на нив, да ги анализираат и да ги отценуваат сликите, звуците и текстот или пак да ги користат традиционалните и новите медиуми за комуникација и креирање на […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Еден од тројца европејци никогаш не бил онлајн, додека еден од четворица никогаш не користел компјутер. Иако звучи поразувачки за „дигиталната ера во која живееме“ сепак ова е напредок. Во 2007 дури 40 отсто од европејците никогаш не биле онлајн. Ова се вели во најновиот извештај за Дигиталната конкурентност на Европската комисија, извештај во […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Интернет пиратеријата е сé посекси и посекси, посебно за младите, рече еврокомесарката за ИКТ, Вивиен Рединг повикувајќи се на анкета која покажала дека дури 60 отсто од младите меѓу 16-24 симнуваат аудиовизуелна содржина без воопшто да се грижат за плаќање. Лично верувам дека процентот на пиратите е многу поголем.

Прочитај повеќе