Германскиот Brand Science Institute направи истражување за (не)успехот на поголемиот дел проекти стартувани на друштвените мрежи. Во истражувањето, преставено во долната презентација, се вклучени 560+ застапници на 52 брендови од 12 европски земји.

Прочитај повеќе

Eвропската асоцијација за слика и звук (EISA) го оцени Apple-овиот iPad како револуционерен продукт во полето на мобилните уреди, опишувајќи го iPad-от како „Не е компјутер, повеќе е комуникациски таблет идеален за имејлови.“ кој е одличен за видео и слики и како „црешна на врвот има избор на 140.000 постоечки iPhone апликации.“

Прочитај повеќе

Српското министесртво за информатичко општество го стартува проект во основните училишта наречен Дигитално училиште, проект со кој околу 1.100 училишта ќе добијат дигитални кабинети опремени со компјутери за 30 ученици.

Прочитај повеќе

Европскиот парламент стартува онлајн игра – Citzalia – во која играчите ќе можат да дискутираат низ 3Д Европски парламент и да се расправаат за клучни прашања во виртуелната Европа.

Прочитај повеќе

Дали интернет провајдерите ќе треба да воведат посебни пракси за менаџирање на сообраќајот, приотеризирање на интернет сообраќајот и дали таквото менаџирање може да направи проблем и не фер ефекти за корисниците… сите овие клучни прашања за нет неутралноста ќе бидат разгледани од Европската Комисија која ги повика корисниците, провајдерите, хардверските компании и сите други во […]

Прочитај повеќе

Авторските права се зачнати во ерата на печатарската машина, и биле дизајнирани да одговараат на системот на централизирано копирање наметнато од самата технологија на печатење. Но режимот на авторски права воопшто не одговара со компјутерските мрежи – oва е краток увод на предавањето од култниот Ричард Сталман, предавање кое моментално се одржува во Holliday In во Скопје.

Прочитај повеќе

Според Article 29 работната група на ЕУ за заштита на податоците трите најголеми интернет пребарувачи не работат според европските директиви.

Прочитај повеќе

Европската Унија ја објави дигиталната агенда која треба да донесе пристап до широко појасен интернет за сите европски граѓани, да ја подобри онлајн економијата и да инвестира во нови ИТ иновации. „Дигиталната технологија го допира секој дел од нашиот живот. Ни дава нови начини да се поврземе и ги трансформира нашите болници, школи и транспорт […]

Прочитај повеќе

Европската унија ги казни Samsung, Hynix, Infineon, NEC, Hitachi, Mitsubishi, Toshiba, Elpida и Nanya со 331 милион евра бидејќи ги местеле цените на DRAM меморијата. Најголемата казна од 160 милиони евра ја доби Samsung. Во картелот бил вклучен и Micron но таа компанија ќе добие имунитет бидејќи ја открила измамата и соработувала со властите.

Прочитај повеќе

Секое домаќинство мора да има широкопојасен интернет по пристојна цена до 2013 година, со конечна цел 100% од европските домаќинства да имаат брз интернет до 2020 година и да бидат едуцирани да се вклучи во дигиталното општество, пишува во резолуцијата за развој на 2015.еu дигиталната агенда. Освен интернет дома, ЕУ сака 75% од мобилните телефони да имаат 3G интернет до 2015 година.

Прочитај повеќе

Ирски судија донесе одлука дека интернет провајдерите треба да ги гасат корисниците кои пиратираат содржина. Одлуката е донесена на судењето меѓу интернет провајдерот Eircom и преставник на EMI, Sony, Universal и Warner.

Прочитај повеќе

Шпанската Telefonica, France Телеком и Deutche Telekom, незадоволни што преку нив оди огромниот интернет сообраќај генериран од видеата на YouTube, побараа Google да им плаќа дел од приходите од рекламите на видео сервисот, пренесува Financial Times.

Прочитај повеќе