OpenStreetMap е дигитална мапа на светот, но за разлика од мапите на Google или Bing, OpenStreetMap е слободна и бесплатна, налик на Вики концептот, која може да ја едитира кој сака корисник со GPS, воздушна фотографија или други извори на податоци кои ќе можат да придонесат кон мапите. Проектот е стартуван летото 2004 година, а […]

Прочитај повеќе

<Надополнето 13.11.10>Иако не успеав да победам, сепак е-pedagog.com е вклучен во 50-те најдобри едукативни веб проекти на европските eLearning Awards 2010, вели Убавка Бутлеска, педагог и основач на проектот. За жал, останатите два .мк проекти (подолу) не влегоа во листата. Прочитај повеќе


Новиот извештај на Европската комисија за напредокот на Македонија, објавен на 9 ноември 2010, го оценува релативно позитивно развојот на информатичката технологија во Македонија. Но, иако Комисијата е позитивна велејќи „подготовките се напредни“ сепак има критики навестувајќи дека е потребно уште многу работа за да се дојде до потребното ниво.

Прочитај повеќе

Symbeose или Symbian – вметнатиот оперативен систем на Европа е конзорциум од 24 организации од 8 ЕУ земји чија цел е да се развијат модерни проекти кои ќе го зголемат глобалниот дофат на Symbian, односно овој мобилен оперативен систем да стане поконкурентен со Google-овиот Android и Apple-овиот iOS. Инвестицијата од 22 милиони евра во непрофитната Symbian фондација доаѓа од ARTEMIS иницијативата на ЕУ за истражувања и развој.

Прочитај повеќе

Европската комисија предлага осовремување на правилата за заштита на личните податоци кои се дефинирани во 1995 година кога Google се уште беше во гаража, и да воведе правила кои ќе го лимитира собирањето податоци и креирање можност за граѓаните „да бидат заборавени“ по користење на веб сервисите.

Прочитај повеќе

По Македонија и Хрватска, и во Србија заврши Vip Android предизвикот и се прогласија победниците. На српскиот натпревар победи апликацијата B92, но беа доделени и награди низ четири категории: забава, информација, комерцијални аппликации и најдобрите надградени апликации од претходниот конкурс.

Прочитај повеќе

Во борба против пиратеријата Франција или користи екстремни или креативни идеи. Екстремниот начин е претењето со закон во три чекори Hadopi со кој се гаси пиратот од интернет, закон со кој некои интернет провајдери не се согласуваат.

Прочитај повеќе

Целта ни е да креираме единствен дигитален пазар, поголема онлајн доверба и брз интернет за сите, вели еврокомесарката за информатичка технологија Нели Крус во интервју за Silicon Republic, коментирајќи ја европската Дигитална Агенда која доколку Македонија стане ЕУ кандидат (и член) ќе мора да ја следи. „Ние ги зацртавме процесите кои креираат единствен дигитален пазар, […]

Прочитај повеќе

Vip Хрватска во соработка со Nokia стартува предизвик за хрватските програмери да креираат Symbian апликации во WRT или Qt фрејмворк.

Прочитај повеќе

ЕУ инвестира 14 милиони евра во Webinos проектот чија цел е да направи платформа за креирање универзални апликации за мобилни, PC, телевизија и уреди во автомобили. Проектот го води Институтот Фраунхофер, односно истата група научници кои го развија MP3 форматот.

Прочитај повеќе

Интернет пенетрацијата во Европа е 58.4%, со отприлика 475 милиони корисници. Во остатокот од светот интернет пенетрацијата е 24 отсто. Европските земји се едни од најразвиените земји во светот, кај некои како Исланд, Норвешка, Шведска над 90 отсто од населението имаат брз интернет пристап.

Прочитај повеќе

Web Fest 2010, со темата “Се е на Web”, е првиот регионален интернет фестивал кој е посветен на изборот на најдобриот регионален web сајт или web проект, како и на промоцијата и унапредувањето на користењето на глобалната електронска мрежа на овие простори и ќе биде одржан од 16 септември до 18 ноември.

Прочитај повеќе