Корупцијата е еден од најголемите проблеми со која се соочува скоро секоја држава, особено кога се трошат државни пари. Словенија, иако е земја од Европската Унија и има релативно понизок степен на корупција сепак се соочува со овој проблем. Благодарение на тоа што е мала држава, можно е поефикасно и полесно контролирање на трошењето на […]

Прочитај повеќе

Судот од Дизелдорф, кој пред недела дена пресуди во полза на Apple и постави ембарго на испораката на Samsung Galaxy Tab 10.1 во Европа, сега ја тргна забраната за испорака на таблет компјутерот барем до 25 август кога е закажано сослушувањето по поплаката на Samsung. Забраната е тргната во сите европски земји освен во Германија. […]

Прочитај повеќе

За разлика од САД кaде инвеститорите се тркаат за ИТ компании, во Европа има помалку интерес бидејќи се работи за мулти-културен пазар на повеќе јазици каде секоја земја си има свои закони и правила на игра. Но, како што стануваме дигитално општество, како што ЕУ ја турка Дигиталната агенда, така и интересеот на инвеститорите се […]

Прочитај повеќе

Германскиот суд за патенти пресуди во корист на Apple и одобри прелиминарна наредба до европските царинарници да ги блокираат испораките на Samsung Galaxy Tab 10.1 во сите европски земји, освен во Холандија. Ова е уште една ваква блокада на Galaxy Tab, откако минатата недела беше блокирана испораката и во Австралија. Apple најави дека ќе се […]

Прочитај повеќе

Предложени се нови правила со кои ќе се претстави конкуренција меѓу операторите од различни земји со што ќе се намалат цените на домашните и роаминг мобилни разговори. Целта на Европската комисија е да се намалат цените на роаминг услугите со цел да ја мотивира комуникацијата меѓу корисници во различни земји-членки. „Мојот заклучот за високите цени […]

Прочитај повеќе

Wikileaks ќе поднесе поплака до Европската Комисија против VISA Europe и MasterCard Europe откако двете финансиски компании ги блокираа донациите за контроверзниот сајт откако се објавија стотина илјади доверливи дипломатски документи. Донациите се потребни на Wikileaks да функционира, односно да плати за одржување на серверите и за персоналот.

Прочитај повеќе

Европскиот совет дискутира за нова Директива за напади на информатички системи со која ќе ги зголеми мерките против сајбер криминалот, ќе креира EU-CERT тим, ќе се зголеми соработката меѓу земјите-членки, ќе се зголемат казните и се предлага да се забранат хакерските алатки.

Прочитај повеќе

Само Данска, Естонија и Британија направиле мали чекори да ги испочитуваат Директивата за е-приватност, вели портпаролот на Европската комисија за Дигиталната Агенда, Џонатан Тод.

Прочитај повеќе

За Европската Унија собирањето корисничка локација преку паметните телефони или интернет компании, е исто како собирањето име или роденден, односно тоа се приватни податоци на кои мора да се внимава.

Прочитај повеќе

Европската Унија најави дека ќе држи будно око врз интернет провајдерите дали дискриминираат содржина. Според принципот на интернет неутралност, секоја веб содржина мора да еднакво достапна за секој, без привилегии и без блокирања. Новите европски телеком правила со кои ќе се гарантира неутралноста, како и поквалитетна услога и транспарентност, стапуваат на сила на 25-ти мај 2011-та.

Прочитај повеќе

Microsoft поднесе официјална поплака до Европската Комисија против Google поради нелолајна конкуренција, за како што тие велат поседувањето на 95% од европскиот пазар на пребарување. Оваа поплака е само моќен додаток на истрагата која ja почна Европската Комисија во ноември 2010, а се однесува токму на нелојалната конкуренција.

Прочитај повеќе

Европските власти направиjа рации на неименувани компании-издавачи на е-книги во неколку европски земји. Според Европската комисија ненајавената рацијата е направена бидејќи „имаме причини да веруваме дека има компании кои ги прекршуваат ЕУ правилата за фер конкуренција што забрануваат картели и други рестриктивни бизнис практики“.

Прочитај повеќе