До 2023 година, Европа сака на нејзино тло да биде најбрзиот супер-компјутер. За ова Европската Унија ќе одвои 1 милијарда евра. Суперкомпјутерот ќе пресметува 1 квинтилијардa калкулации во секунда, и со ова ќе биде 10 пати побрз од најбрзите суперкомпјутери денес, пишува Science-Business. Половина од буџетот (486 милиони евра) ќе дојдат Horizon 2020, а остатокот од […]

Прочитај повеќе

Германија започнува да го спроведува новиот, строг закон за говор на омраза. Со спороведување на законот друштвените мрежи кои нема да ги отстранат ваквите коментари и постови, би можеле да платат казна од 50 милиони евра. Друштвените мрежи имаат 24 часа да го отстранат говорот на омраза, во спротивно ќе бидат казнети. Законот се однесува […]

Прочитај повеќе

Uber последниов период има навистина многу проблеми. Сепак, Европскиот суд на правдата му го зададе најголемиот удар во Европа. Во Европа сервисот повеќе не е дигитална платформа, туку превозник. „Сервисот на Uber кој поврзува индивидуи со непрофесионални возачи е покриено како услуга од поле на транспортот“, вели Европскиот суд на правдата. „По одлуката на Судот, […]

Прочитај повеќе

Кога таксистите бараа Uber да биде третиран подеднакво, од Uber се бранеа дека тие се всушност дигитален сервис, а не превозник. Сепак, Европскиот суд на Правдата ќе донесе одлука дали Uber може да го користи ова како одбрана. Секако оваа одлука нема никако да влијае на Uber. Компаниајта ќе продолжи да функционира како и досега. […]

Прочитај повеќе

Хрватскиот стартап vHeart во иднина на многу пациенти болни од срцеви заболувања ќе им помогне да бидат поспокојни. Благодарение на технологијата, тие ќе бидат во постојан контакт со својот кардиолог, нешто како кардиолог во џебот. Стартапот е основан од Нина Шесто, научник, која го осмисли целиот проект, пишува Netokracija. Станува збор за комбинација од медицинско […]

Прочитај повеќе

Од септември, со почетокот на новата учебна година, учениците во Франција повеќе нема да може да користат паметен телефон на училиште. Ова е одлуката на Француската влада која смета дека телефоните им пречат на учениците. Децата ќе можат да ги носат телефоните на училиште, но нема да смеат да ги користат. Во текот на целиот […]

Прочитај повеќе

Над 200.000 биткоини се запленети во организирана акција на бугарската полиција. Станува збор за криминална група која делува од повеќе држави, а дел од неа е лоцирана и во Македонија. Вредноста на запленетите биткоини, според сегашната сегашната цена на крипто-валутата, се проценува на над 3 милијарди US долари. Групата е фатена во мај оваа година, […]

Прочитај повеќе

Apple сепак ќе го испочитува барањето на Европската Унија и ќе врати 13 милијарди евра данок во Ирска. Одлуката на компанијата доаѓа иако Тим Кук најави жалба и го нарече барањето „тотална политичка глупост“. Одлуката на Европскиот суд на правдата ја обжалија и Apple и Ирска. „Постигнавме договор со Apple во врска со принципите и […]

Прочитај повеќе

Европа конечно успеа да креира екосистем за стартапи со кој ќе и конкурира на Калифорнија. „Европа гради екосистем по својот модел, дефиниран од техничка експертиза, географски различност и колаборативен пристап со традиционалната индустрија. Поставени се солидни темели: со огромен пристап до таленти; основачи со глобални амбиции; и голема растечка база на софистицирани инвеститори“, вели извештајот […]

Прочитај повеќе

Кутиите кои играчите можат да ги купат во Overwatch или Star Wars Battlefront 2  нема да се продаваат во Белгија. Белгиската комисија за игри на среќа донесе заклучок дека: „Плаќање и потоа очекување на нешто што се темели на среќа, е коцкање“, пренесе PC Gamer. Поради ова комисијата разгледа забрана на оваа пракса во видеоигрите. […]

Прочитај повеќе

На почетокот на следната година Европскиот парламент ќе гласа да го направи првиот исчекор за крај на геоблокирањето во Европа. Станува збор за симболичен потег, кој ќе се однесува единствено на онлајн купувањето и со низа прашања кои ќе треба дополнително да се одговорат. Сепак, новиот закон ќе овозможи жителите на Унијата да купат некој […]

Прочитај повеќе

Паметните часовници за деца, се уреди за шпионирање и децата не смеат да ги користат. Ова е одлуката на германскиот регулатор (Bundesnetzagentur) по разгледување на часовниците. Ова не е прв случаj комисијата да забрани некој уред,  претходно истото го направи со куклата „My Friend Cayla“, вели BBC. Причината за забраната е лошата заштита која ја […]

Прочитај повеќе