{mosimage}Confickеr црвот кој зарази преку 10 милиони компјутери, 6 милиони за само 2 дена, сега добива надоградба, велат од Symantec Corp. Компанијата која работи со анти-вирус програми и безбедност рече дека креаторите на Confickеr ги апдејтирале сите компјутери кои ги имаат заразено со нова верзија од вирусот за да го спречат прекинувањето на линкот меѓу […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Mozilla објави нова верзија на Firefox, како одговор на неколкуте откриени безбедносни пропусти во прелистувачот, од кои шест беа оценети како критични. Mozilla информираше дека најсериозните ранливости кои се поправени во верзијата 3.0.7, оставаа можност на евентуалните напаѓачи да предизвикаат извршување на одреден злонамерен код на компјутерот на жртвата.

Прочитај повеќе


{mosimage}Американската интернет сигурносната компанија Tiversa која врши мониторинг на P2P (Peer-to-peer) мрежи, тврди дека пронашла детали и скици за хеликоптерот на претседателот на САД, наречен Marine One, и тоа на сервер базиран во Техран, Иран. Документите кои содржат целосни технички и финансиски детали за хеликоптерот, биле објавени на интернет откако претходно компанија која работи за […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Откако Тереза на својот профил на Xbox Live си напишала дека е лезбејка, била малтретирана од играчите во игрите и на крај Microsoft и го суспендираше профилот поради тоа што „дискусиите за сексуалната ориентација се навредливи“. Тереза за своето искуство во писмо до Consumerist (Consumerist.com) вели…

Прочитај повеќе

{mosimage}На популарната друштвена мрежа Facebook, постојат апликации кои навистина можат да создадат проблеми на вашиот профил па и на профилите на вашите пријатели. Постои апликација која испраќа лажно известување кое вели дека вашите пријатели не можат да го видат вашиот профил. Доколку добиете нотификација која вели: “[име на пријател] has faced some errors when checking […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Минатата недела Microsoft предупреди дека поради загубените работи, има зголемен ризик на украдени податоци. Вчера Ponemon Institute објави анкета во која покажа дека дури 6 од 10 луѓе од вработените би украле или веќе украле податоци од компанијата за која работат ако добијат отказ или пак сакаат да го променат работното место.

Прочитај повеќе

{mosimage}Сигурноста на SSL (Secure Sockets Layer) протоколите, кои широко се користат во онлајн трговијата, повторно е ставена под знак прашалник, откако еден еден делегат на Black Hat конференцијата за компјутерска безбедност, покажа колку лесно системот може да биде компромитиран. Во неговата презентација, наречена “Нови техники за компромитирање на SSL во пракса,” делегатот на конференцијата кој […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Италијанската полиција објави дека енкриптираниот систем на Skype, кој е тајна, им прави многу проблеми во обидите да ги прислушкуваат продавачите на дрога и бело робје. Тоа го откриле откако прислушкувале продавач на кокаин кој му рекол на својот „колега“ да се префрлат на Skype за да му ги каже деталите за зделка со 2 […]

Прочитај повеќе

Дечките од групата “The Hacker’s Choice” (http://www.thc.org), поточно Jeroen van Beek (vonJeek) најде начин да ги дуплицира (клонира) и модифицира пасошите(Passport) коишто содржат во себе RFID (Radio-frequency identification) чип. Начинот на којшто нападот е успешен лежи во терминалот и модифицирани податоци во пасошот. vonJeek најде начин различен од “grunwald” нападот со што можеме да ги модифицираме нашите податоци на нашиот пасош без пронајдени грешки или предупредувања од страна на терминалот.

Прочитај повеќе

Бидејќи веќе има едно објаснување што точно претставува IDS (Intrusion Detection System), разните видови IDS и за што служат, ќе започнеме со инсталација и конфигурација на еден таков систем за детекција на наметнувања. За оваа пригода го избрав најпознатиот и највеќе распространетиот IDS систем во светот –Snort.

Прочитај повеќе

Во денешно време сите користиме голем број на сервиси (е-маилови, блогови, форуми и др.) кои од нас бараат користење на корисничко име и лозинка. Просечен интернет корисник може да има и над 5 кориснички имиња и лозинки кои секојдневно ги користи. Со цел да ја заштитите вашата приватност и да бидете барем малку сигурни дека вашите лозинки нема да бидат откриени на лесен начин од хакерите придржувајте се до следниве неколку совети:

Прочитај повеќе