{mosimage}Минатата недела Microsoft предупреди дека поради загубените работи, има зголемен ризик на украдени податоци. Вчера Ponemon Institute објави анкета во која покажа дека дури 6 од 10 луѓе од вработените би украле или веќе украле податоци од компанијата за која работат ако добијат отказ или пак сакаат да го променат работното место.

Прочитај повеќе

{mosimage}Сигурноста на SSL (Secure Sockets Layer) протоколите, кои широко се користат во онлајн трговијата, повторно е ставена под знак прашалник, откако еден еден делегат на Black Hat конференцијата за компјутерска безбедност, покажа колку лесно системот може да биде компромитиран. Во неговата презентација, наречена “Нови техники за компромитирање на SSL во пракса,” делегатот на конференцијата кој […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Италијанската полиција објави дека енкриптираниот систем на Skype, кој е тајна, им прави многу проблеми во обидите да ги прислушкуваат продавачите на дрога и бело робје. Тоа го откриле откако прислушкувале продавач на кокаин кој му рекол на својот „колега“ да се префрлат на Skype за да му ги каже деталите за зделка со 2 […]

Прочитај повеќе

Дечките од групата “The Hacker’s Choice” (http://www.thc.org), поточно Jeroen van Beek (vonJeek) најде начин да ги дуплицира (клонира) и модифицира пасошите(Passport) коишто содржат во себе RFID (Radio-frequency identification) чип. Начинот на којшто нападот е успешен лежи во терминалот и модифицирани податоци во пасошот. vonJeek најде начин различен од “grunwald” нападот со што можеме да ги модифицираме нашите податоци на нашиот пасош без пронајдени грешки или предупредувања од страна на терминалот.

Прочитај повеќе

Бидејќи веќе има едно објаснување што точно претставува IDS (Intrusion Detection System), разните видови IDS и за што служат, ќе започнеме со инсталација и конфигурација на еден таков систем за детекција на наметнувања. За оваа пригода го избрав најпознатиот и највеќе распространетиот IDS систем во светот –Snort.

Прочитај повеќе

Во денешно време сите користиме голем број на сервиси (е-маилови, блогови, форуми и др.) кои од нас бараат користење на корисничко име и лозинка. Просечен интернет корисник може да има и над 5 кориснички имиња и лозинки кои секојдневно ги користи. Со цел да ја заштитите вашата приватност и да бидете барем малку сигурни дека вашите лозинки нема да бидат откриени на лесен начин од хакерите придржувајте се до следниве неколку совети:

Прочитај повеќе