{mosimage}(Аpple објави закрпа за овој проблем на iPhone. Линк до закрпата ќе го најдете на крај на веста). Безбедносните експерти открија начин како да превземат целосна контрола врз iPhone само преку испраќање на специјална SMS порака. Овој хак е демонстриран на Black Hat безбедносната конференција, абезбедносните експерти кои го обелоденија проблемот се Колин Мулинер и […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Microsoft оваа недела планира да испорача две итни закрпи кои треба да ги поправат критичните ранливости во прелистувачот Internet Explorer како и во пакетот Visual Studio. Овие ранливости овозможуваат извршување на злонамерен софтвер од страна на евентуалните нaпаѓачи. Нападите насочени кон ранливоста означена како MS09-032 веќе се случуваа од почетокот на овој месец. Корисниците кои […]

Прочитај повеќе

 
Секој од нас добил барем една е-маил порака од амбасадор или важна личност од некоја афричка земја која бара ваша помош да префрли неколку милиони долари бидејќи е протеран од земјата или неговата сметка е блокрана итн… За трансферот му се потребни вашите информации за кредитна картичка или сметка од банка, а за возврат ќе добиете 10% од парите.

Прочитај повеќе

{mosimage}Отворените дискусии околу приватноста на веб страниците за социјалното вмрежување, обично ги тргаат настрана обичните корисници, па на тој начин веб сајтовите не обезбедуваат “експлицитни и достапни правила за заштита на приватноста на корисниците”, велат истражувачите од Кембриџ Универзитетот кои направија aнализа за за приватноста на корисниците на друштвените сајтови.

Прочитај повеќе

{mosimage}„Лошите момци“ започнаа агресивно да соработуваат, продавајќи си ги уредите и стоката, a развиваат и вештини во специфични тактики и технологии, вели Cisco во својот полугодишен извештај за онлајн безбедност. Најпроблематично за Cisco е што онлајн криминалците соработуваат, пример соработката меѓу креаторите на Conficker и Waledac.

Прочитај повеќе

{mosimage}Koга беа украдени доверливите документи од Twitter, објавивме дека хакер добил пристап до е-маилот на еден вработен во Twitter и преку тој мејл стигнал до останатите податоци и документи. Но како тој ја пробил лозинката? Hacker Croll во разговор со TechCrunch објаснува дека освен ИТ знаењето, пред сé е потребно доволно трпение за да се […]

Прочитај повеќе

{mosimage} На профилот на Питер Смит се појави реклама „Еј Питер, жешки девојки чекаат на тебе!!“, една од многуте реклами на Facebook за агенциите за состаноци, која е со краток текст и една слика од симпатична девојка. Но г-дин. Смит не верува дека таа девојка е самец бидејќи на сликата е неговата жена!

Прочитај повеќе

{mosimage} Откако доверливи документи на Twitter се најдоа во инбоксовите на неколку технолошки блогови, Биз Стоун, еден од оснивачите на Twitter, призна дека минатиот месец француски хакер познат како Hacker Croll украл доверливи документи на сервисот за микро-блогирање. Хакерот преку Gmail-от на некој од вработените во Twitter успеал да дојде до шифрите на неколку вработени […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Како што расте популарноста на Twitter така расте и бројот на хакерите и спамерите кои го користат сервисот како начин за распространување на злонамерниот софтвер и заразување на компјутерите на корисниците. Twitter е најновиот случај на сајт кој е цел на напад од страна на Koobface, вели Рик Фергусон, постар советник за безбедност во […]

Прочитај повеќе

Верувам дека сите сте запознаени со оваа тематика, барем оние кои имале искуство со нарачки он-лајн со помош на кредитни картички или едноставно вадење на пари од ATM машини (банкомати).

Се работи за приказ, како една таква измама е планирана и извршена од страна на дечките од реалното шоу The Real Hustle (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Real_Hustle, http://www.bbc.co.uk/realhustle/, http://www.trutv.com/shows/real_hustle/).

Прочитај повеќе

{mosimage}Phishing вирус моментално ги напаѓа корисниците на Facebook. Вирусот се појави преку викендов каде корисниците добиваа порака да го посетат сајтот Gol**ase.be кој изгледа како копија на Facebook, но е измамнички сајт. Откако тоа се разоткри вчера беше откриено и дека истиот phishing трик се користи но со кратките URL-а.

Прочитај повеќе

{mosimage}Сé. Google едноставно знае сé за нас. Секогаш кога ќе го искористите еден од неговите сервиси, Google ќе забележи кога, како и што сте правеле на неговите сервиси. Бидејќи се работи за интернет пребарувач Google знае сé што сте побарале на интернет. Ако го користите Gmail тогаш знае со кого комуницирате. Страшно нели?

Прочитај повеќе