(линк до постото на Џорџ Хотз, каде е објавен хакот ќе го најдете под првобитниот текст) {mosimage} Sony PlayStation 3 е еден од уникатните гејминг производи кој не работи со пиратски софтвер… т.е не работеше до сега. Хакерот Џорџ Хотз познат по хакнувањето на iPhone за да работи и на други мрежи, изјави дека по […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Аса Дотцлер, ветеран во Mozilla фондацијата, вели дека Firefox корисниците треба да се префрлат на Bing и да го остават Google бидејќи Google не е сериозен кога се работи за приватноста. Гневот на ветеранот на Mozilla го привлече директорот на Google, Ерик Шмит, кој во интервју за CNBC изјави дека „Ако имаш нешто да […]

Прочитај повеќе

Сигурно се изненадивте од пораката за промена на приватноста со која ве пречека Facebook кога се логиравте на мрежата? Се работи за „Publisher Privacy Control“ промени со кои друштвената мрежа планира да им даде на 350-те милиони корисници поголема контрола врз нивната приватност и содржината која ја објавуваат.

Прочитај повеќе

{mosimage} Истражувањето на безбедносната фирма, Sophos, откри интересна навика на корисниците на Facebook. Во потрага на повеќе пријатели, корисниците на друштвената мрежа ќе прифатат да бидат пријатели со непознати лица и се спремни со нив да споделат лични информации. За своето истражување Sophos отвори два лажни профила. Првиот на 21-годишната Дејзи Фелетин(осамена), а вториот лажен […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Добив мејл од читател кој предупредува на сериозен пропуст на онлајн сервисот за пораки Wadja. Сервисот овозможува испраќање на бесплатни пораки и СМС кон други корисници и телефонски броеви. Тие пораки се јавни, тоа е целта на сервисот, но проблемот е што секој, апсолутно секој, може да ги чита тие пораки кои понекогаш содржат […]

Прочитај повеќе

Microsoft објави интересна информација за најпробиваните кориснички лозинки од страна на автоматските напади. Статистиката која опфатила десетици илјади лозинки, покажала дека стандардна должина на лозинки е 8 карактера, а просечното корисничко име е 6 карактера.

Прочитај повеќе

{mosimage} Ако користите Google сервиси тогаш Google знае многу работи за вас: колку мејлови имате примено и пратено, на колку сајтови сте претплатени на RSS reader-от, колку и кои документи ги користите на GDocs, кои видеа на YouTube сте ги гледале, колку пријатели имате на Gtalk…

Прочитај повеќе

Често добивам спам пораки од афрички принцови, кралеви, министри… кои се многу, многу богати и кои сакаат да ми дадат дел од богатството ако им помогнам да ги префрлат парите од својата земја. За да им помогнам бараат да им ја дадaм сметката од банка и други лични информации и за возврат ќе добијам некое милионче. Звучи познато нели? Сите сме биле спамирани од некој „принц“.

Прочитај повеќе

{mosimage} Сите сме онлајн. Сите информации ги споделуваме онлајн. Сите можат да ги прочитаат нашите пораки и да ги видат сликите. Документите ги закачуваме на онлајн сервиси. Купуваме онлајн. Наскоро ќе гласаме онлајн… Денес, сите сме јавни личности. Но, тоа го правиме само бидејќи сакаме да се поврземе со пријателите, да комуницираме со другите, да […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Милиони корисници станале жртва на „scareware“ измами, a измамниците прават милиони, вели Symantec кои откриле 250 верзии на овој вид софтвер за една година со кој се измамени над 40 милиони луѓе.

Прочитај повеќе

Google објави на својот Gmail блог неколку совети за тоа како да си направите безбедна лозинка за вашито имејл, Facebook профил… „Дури и одлична лозинка нема да ве сочува да бидете измамени, но имајќи една што е лесна за паметење за вас и тешка да се погоди за другите, е паметно безбедносно решение бидејќи лесните шифри се oткриваат лесно.“, пишува Google.

Прочитај повеќе

Роберт Мулер, директорот на FBI (Федералното биро за истрага на САД) рече дека неговата жена му забранила да користи онлајн банкарство бидејќи за малку ќе станел жртва на phishing измама.
Директорот на FBI добил лажен имејл од неговата банка во кое се барало тој да потврди некои лични информации за неговата сметка.

Прочитај повеќе