Сите Google сервиси од како Gmail до Blogger ja добија опцијата за детектирање на сомнително логирање со цел да ги спречи злоупотребите на Google профилите. Доколку се детектира сомнително логирање Google ќе го извести корисникот со порака на Dashboard-oт.

Прочитај повеќе

WEP, WPA или WPA2… кои од трите опции за енкриптирање на лозинката на везжичната мрежа е најсигурна, и споделете мислења?

Прочитај повеќе

Не можев да одолеам да го видам Froyo на iPhone. И погодете што? Мојот iPhone 3G доби Froyo!, пишува хакерот _jiga на својот iFroyo блог. Со Andorid 2.2 на iPhone може да се вртат повици и да се праќаат СМС пораки, но не подржува Wi-Fi и се загрева многу за само неколку минути.

Прочитај повеќе

Аdobe предупредува за критички грешки во Flash Player, Adobe Reader и Acrobat софтвер, грешки преку кои хакерите можат да превземат контрола врз таргетираниот систем. Тоа што е проблематично е што тoj софтвер го има на повеќето компјутери, или според Adobе на 95% од компјутерите ширум светот.

Прочитај повеќе

Кражба на идентитетот, несоодветни содржини, верска и национална омраза, сексуална злоупотреба се дел од опасностите на кои можат да наидат помладите интернет корисници.

Прочитај повеќе

Пазете се ве прислушуваат! Или можеби не, како би знаеле дали ви ги некој следи вашите комуникации или дигатално собира информации за вас? Кого ќе прашате и кому ќе му се обратите? Ова е една од неколкуте интересни поенти искажани на дискусијата за „Приватност во Македонија“ организирана од фондацијата Метаморфозис пред се за отварање дебата за измените на Законот за електронски комуникации.

Прочитај повеќе

Измамниците вметнале код во видео игра за Windows Moble кој тајно врти до скапи броеви од Антарктик, пренесува BBC. Тајниот код е вметнат во пиратираната верзија на 3Д видео игра со терорист. Кога играчот ќе го активира кодот, вметнат во дел од играта, телефонот врти на броевите чија тарифа достигнува и по 5 евра по минута.

Прочитај повеќе

Проф. д-р Марк Гасон од Универзитетот во Ридинг, Англија, е првиот човек во светот кој е инфициран со компјутерски вирус. Британскиот научник направил експеримент каде што имплементирал RFID чип со инсталиран компјутерски вирус во својата рака. Професор Гасон вели дека неговата егзибиција е „доказ за принцип“ со кој предупредува дека RFID чиповите треба да бидат сфатени сериозно бидејќи оваа технологија во иднина ќе стане вообичаена.

Прочитај повеќе

Повеќето фишинг измами се лесни за препознавање. Ако УРЛ адресата е различна од тоа што го барате, пример, ако не пишува facebook.com горе во адресата, а пред вас го гледате Facebook логин страната, тогаш сте цел на фишинг напад.

Прочитај повеќе

Во своето 13 месечно истражување на 240 милиони веб сајтови Google откри дека 11.000 веб страни се инволвирани во ширење на лажни анти-вируси.

Прочитај повеќе

Хакер познат како Kirllos продава 1.5 милиони пробиени Facebook профили по цена од 0.25 цента за профил, односно 25 долари за 1000 кориснички имиња и лозинки, пренесува Mashable повикувајќи се на податоци на безбедноснате експерти од VeriSign iDefense.

Прочитај повеќе

При истражувањето на кинеските хакерски напади врз Google се откри дека хакерите целале кон Gaia сервисот за лозинки на гигантот кој ги контролира сите кориснички пристапи до сите сервиси на Google вклучувајќи го имејл и бизнис сервисите.

Прочитај повеќе