<Надополнето @ 19.25> По објавувањето на текстот, бевме контактирани од маркетинг агенцијата на ИМБ Млекара кои не известија дека сите досега постирани лични податоци од страна на корисниците се отстранети и играта ќе биде моментално паузирана. Утре, по состанување со клиентот ќе ни достават официјално известување за што ќе се случи понатаму со случајот. </надополнување>

Прочитај повеќе

Eдна третина од интернет корисниците мислат дека скоро секој веб сајт претставува некаква опасност, покажува анкетата на германската безбедносна фирма Avira.

Прочитај повеќе

Надополнето 29.08.10: Сега е и официјално дека Кевин Митник ќе биде во Скопје од 21 до 26 октомври. Неговите две предавања :The Art of Intrusion and The Art of Deception ќе бидат во хотелот Александар Палас во Скопје. Целиот настан е организиран од маркетинг компанијата Озеха P3.

Прочитај повеќе

Токму така :) Х.Д.Мур (Metasploit Project) по изјавувањето дека пронашол 40-тина ранливости во Microsoft производите, на 22-ри август го објави и приборот за ревизија на DLL библиотеките и нивно “киднапирање” или hijacking. Се работи за DLLHijackAuditKit v2 со кој извршувате проверка за сите екстензии регистрирани во вашиот систем и нивни соодветни библиотеки, како и нивна експлоатација. Приборот се користи едноставно, ревизијата трае од 15-30 минути и потоа се креираат експлоатациски кодови во фолдер Exploits кои можете да ги користите за било какви цели :)

Прочитај повеќе

Само по еден месец од објавувањето на Licensing Service for Android системот за заштита на апликациите од пиратирање (налик на DRM), истиот е пробиен од Џустин Кејс од Android Police.

Прочитај повеќе

Според безбедносната фирма AVG Турција, Русија, Арменија, Азербејџан и Бангладеш се земјите каде се шансите да бидете нападнати преку интернет се најголеми. Јапонија од друга страна, и покрај високата интернет пенетрација, е една од најбезбедните.

Прочитај повеќе

Kaspersky Lab ги предупреди Andorid корисниците дека се појави нов тројанец со име – Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a кој до сега заразил доста мобилни уреди.

Прочитај повеќе

На овогодишната Black Hat конференција безбедносниот експерт Барнаби Џек само со интернет конекција успеа далечински да хакне банкомат да исфрла пари и да ги украде корисничките податоци. Се работи за банкомати кои можат да се најдат покрај продавниците, во трговските центир, пред банките…

Прочитај повеќе

Пред некој ден објавивме информација за торент фајл кој ги содржи личните информации на 100 милиони Facebook корисници. Фајлот не беше нешто спектакуларно, тоа беше само листа на информации кои корисниците дозволиле да бидат јавни. Фајлот ги демонстрираше само можните проблеми со приватноста.

Прочитај повеќе

Додека Facebook уште му се радува на 500 милионитиот корисник, безбедносниот експерт Рон Баулс успеа да го скенира профилите од Facebook Directory кои се јавни за објавување на интеренет пребарувачите и собра 2.8 GB тежок торент со лични информации на околу 100 милион корисници.

Прочитај повеќе

Nokia 1100 е обичен телефон произведен на крајот на 2003-та година и ги има основните функции на еден обичен телефон. Цената му е приближно 1000-2000 ден. Но во последно време овој телефон стана доста популарен и сега вреди многу. На нашиве онлајн .mk продавници овој телефон се продава за суми од 500 се до 8.000 евра, додека на интернет неговата цена достигнува и до 32.000 евра за модел произведен во Бохум, Германија.

Прочитај повеќе

Безбедносната фирма Sophos објаснува како „привлечни“ линкови ги водат жртвите на друг сајт каде измамнициве ве тераат да го споделите линкот со пријателите и на крај пред да ја видите сликата или видеото добивате лажна страна каде се бара да ги внесете личните податоци со изговор дека лажниот Facebook сака да провери дали сте човек.

Прочитај повеќе