Firefox Monitor е алатка за Firefox која треба да им помогне на корисниците за поголема онлајн безбедност. Firefox Monitor има интеграција со Have I Been Pwned и ако имејл адресата се појави на листата на хакирани, корисникот ќе добие известување. Засега сервисот е во тест фаза. Околу 250 000 корисници, најголем дел од САД, го […]

Прочитај повеќе

Google потврди дека некои од имејл пораките кои ги испраќаме може да бидат прочитани од луѓе. Компанијата ги споделува податоците со трети страни кои може и да ги прочитаат вашите пораки. Досега беше познато дека пораките ги читаат алгоритмите на Google за компанијата да ги повлече податоците со кои го креираат профилот за реклами. Но, […]

Прочитај повеќе

Оваа недела претставници на Amazon, Google, Twitter, Oath (Yahoo), Microsoft, Snap и Apple се сретнаа во седиштето на Facebook. На средбата имаше и претставници од Одделот за домашна безбедност и Федералното истражно биро. Претставниците на најголемите технички компании и безбедносните агенции се сретнаа да зборуваат за опасноста од руско мешање во следните избори, јави New […]

Прочитај повеќе

Технологијата и сервисите кои се поврзани на интернет се сè помногубројни. Од комуникациите до транспортот и производството на енергија, денес сѐ е поврзано на интернет. Безбедносните агенции и безбедносните експерти мора да бидат внимателни, да ги чуваат своите сервиси од интернет напад. Една од работите кои ќе бидат променети во случај на сајбер напад се […]

Прочитај повеќе

Врховниот суд на САД одлучи дека за користење на локациските податоци од телефоните, на полицијата ќе и биде потребен налог. Со ова ќе се зајакне приватноста на граѓаните, бидејќи оваа одлука ќе биде преседан за иднина. Врховниот суд решаваше по жалбата на Тимоти Карпетнер кој е осуден благодарение на локациските подароци од телефонот. Точно 12 […]

Прочитај повеќе

Честитаме добитник сте на супер награда! Само внесете ги вашите податоци овде и овде… а, да и потребен ни е бројот на вашата кредитна картичка. Онлајн измамите се огромен проблем и иако „експертите“ сега тврдат „Еј знаев јас…“ или „Веднаш се забележува…“, онлајн измамите стануваат сè посериозен проблем. На почетокот на неделата друштвените мрежи ги […]

Прочитај повеќе

Технологијата која се користи за следење на бродовите е небезбедна. Напаѓачот може да направи бродот да изгледа поголем отколку што е, што ќе предизвика тревога и ќе го блокира целиот сообраќај. Ова тврдење на безбедносниот експерт Кен Монро го пренесе BBC. Засега г. Моноро не изнесе детали за евентуалниот тек на нападнатите. Пропустот може да […]

Прочитај повеќе

Безбедносен пропуст на Steam апликацијата веќе 10 години им овозможува на напаѓачите преку Steam клиентот да преземат контрола врз компјутерот. Доба вест е дека најлошата верзија е веќе надмината. Steam од лани издаде закрпа со која овој проблем е надминат. Сепак безбедносен истражувач од компанијата Context вели дека системот сè уште има можност за злоупотреба. […]

Прочитај повеќе

Неодамна брачна двојка од Портланд беше непријатно изненадена кога дозна дека Alexa ги снимала нивните разговори. Потоа истите разговори ги препраќала на еден контакт од нивната листа. Можеби начинот на кој дознаа за „прислушувањето“ е подеднакво страшен. Еден вработен во компанијата на сопругот се јавил и им кажал дека има нивна комуникација. Станувало збор за […]

Прочитај повеќе

Популарните хакери “Pangu Team” го пронашле багот наречен ZipperDown во 15,978 iOS апликации кои биле симнати над 100 милион пати. Малку е познато за багот моментално. Во зависност од тоа кои пермисии се дозволени на апликацијата, напаѓачите можат да го променат кодот во податоците на инфицираната апликација или пак да добијат способност да извршат код […]

Прочитај повеќе

Хакерска група успешно ја проби заштитата на компанијата Securus. Оваа компанија и помага на полицијата за следење на мобилните телефони. Хакерите испратија „примерок“ од податоците до Motherboard. Интересно е што пробивањето на заштитата не е ниту најконтрoверзниот дел од оваа приказна. Securus купува податоци за корисниците и за телефоните, и потоа овие податоци ги продава […]

Прочитај повеќе

Најверојатно секој од нас најмалку еднаш одбрал „Ги прочитав и ги разбирам правилата за користење“ без да ги прочита или да ги разбере. На пример: „Дали знаете дека Amazon ве следи на страниците“ или „Компанијата може да ги промени правилата за користење во било кое време?“. Terms of Service; Didn’t Read е екстензија која ги оценува веб […]

Прочитај повеќе