Изгледа дека хакирањето на CCleaner е многу поголем проблем отколку што првично се претпоставуваше. Истражувачите кои го открија пропустот, сега сметаат дека проблемот е многу поголем. Напаѓачите иако користеле масовен напад, сепак биле фокусирани на 20 технички компании, јави Wired. Малициозниот код е пронајден во 32-битната верзија 5.33 на CCleaner, дистрибуирана од 15 август до 12 […]

Прочитај повеќе

Wikileaks вообичаено објавувува податоци за можностите за следење на агенциите од САД. Сепак, новите споделени податоци покажуваат дека државите од западот не се осамени во следењето. RELEASE: Spy Files #Russia https://t.co/CJMQVrNXef #SORM #FSB pic.twitter.com/QZPKY0HEWx — WikiLeaks (@wikileaks) September 19, 2017 Документите покажуваат дека и Русија има масивен апарат со кој ги следи мобилните и интернет […]

Прочитај повеќе

Алатката CCleaner која милиони корисници ја користат за оптимизација и подобра работа на компјутерите беше користена за малициозни цели. Алатката е едноставна за користење, па затоа и има стотици милиони корисници. Од Piriform тврдат дека алатката има 2 милијарди преземања. Хакери го искористија софтверот и во него сместија малициозен код кој им овозможи дополнително да […]

Прочитај повеќе

Над 143 милиони Американци останаа со компромитирани броеви за социјално осигурување и други податоци. Компанијата Equifax која требаше да се грижи за безбедноста не забележа безбедносен пропуст на сајтот. Како последица на ова украдени се: броеви за социјално осигурување, броеви на возачки дозволи, дати на раѓање, адреси, па дури и платежни картички. Equifax е компанија која го одредува кредитниот […]

Прочитај повеќе

Stalkscan е веб-апликација која им овозможува на сите да ги разгледаат интеракциите кои ги правите на Facebook. Апликацијата сите податоци ги собира од Facebook Graph Search и е сериозно нарушување на приватноста на корисниците. Прегледувањето на Graph Search на Facebook  веќе не е едноставно како порано, но функционалноста сè уште функционира. Благодарение на Stalkscan, друштвената […]

Прочитај повеќе

Најголемата база на имејл адреси за спам пошта има над 711 милиони адреси. Неодамна оваа база дојде до Трој Хант, авторот на have i been pwned. Претходната најголемата база која ја внел во сервисот има 393 милиони имејл адреси. Адресите на сервер во Холандија ги откри безбедносниот експерт Benkow. Дел од адресите во базата се и непостоечки, но […]

Прочитај повеќе

Над 300 мобилни апликации на Google Play помагаат во креирањето на бот-мрежата WireX. Стотици илјади уреди креираа малициозна мрежа која потоа се користеше за DDoS напади. Апликациите се маскираа како најобични апликации, без специјен шаблон. Дел се маскираа како видео плеери, дел како рингтон и сè што постои како апликација. По инсталирањето на овие апликации […]

Прочитај повеќе

Kaspersky Lab предупредува дека нов мулти-платформски малициозен код се шири преку Facebook Messenger. Се чини дека никогаш нема да бидат довoлно советите „Не ги отварај сите линкови и видеа кои ти стигаат на Facebook“. Новиот малициозен софтвер се шири преку чет платформата и може да инфицира повеќе оперативни системи. Начинот на ширење не е нов. […]

Прочитај повеќе

Компанијата која тргува со безбедносни пропусти Zerodium од Вашингтон понуди награда од 500.000 долари за секој „zero-day“ пропуст. Наградата се однесува на пропусти во неколку апликации: Signal, WhatsApp, iMessage, Viber, WeChat и Telegram. Поголемата безбедност и заштита на разговорите на корисниците, го направи хакирањето на поединците потешко, па и цената на пропустите отиде нагоре. Слична цена имаат […]

Прочитај повеќе

Еден од клучните елементи на безбедноста денес, бројот на паметениот телефон е и еден од најлесните за крадење. Ова во последниот период го дознаваат куп Американци претплатници на Verizon, T-Mobile U.S., Sprint и AT&T, јави New York Times. Измамници се јавуваат на операторите и бараат да им ја предадат контролата врз телефонскиот број на жртвите. […]

Прочитај повеќе

Безбедносни пропусти во CAN-протоколот (Controller Area Network) на автомобилите овозможува хакери да се здобијат со целосна контрола врз дел од возилата. Безбедносните експерти од Trend Micro на својот блог ги објаснија деталите на хакот. Пропустот е откриен во соработка со LinkLayer Labs и Политехничкиот универзитет од Милано. „Може да ги исклучите воздушните перничиња, да ја исклучите автоматската […]

Прочитај повеќе

Профилите на социјалните мрежи на HBO кус период беа под контрола на OurMine. Во овој период од официјалните Facebook и Twitter профили OurMine испратија неколку пораки. „OurMine тука, само ја тестираме вашата безбедност. HBO контактирај нè за надградба на безбедноста – ourmine.org“. Ова не е прв пат OurMine да пробие профили на друштвени мрежи на […]

Прочитај повеќе