Друштвената мрежа ќе се обиде да го раздели делот на вести од друштвениот дел. Причината за ова е што персонализираниот „ѕид“ и содржината која ја споделуваат пријателите не секогаш е точна. Едно од решенијата е креирање и достава на содржина која е интересна за корисникот, а не за неговите пријатели. „Многу луѓе веруваат дека Snapchat […]

Прочитај повеќе

Facebook наскоро ќе отвори портал кој на корисниците ќе им овозможи да дознаат дали се жртви на странска пропаганда. Причина за отворање на порталот, секако се сомнежите за руско влијание во повеќе држави. Порталот ќе овозможи да дознаат дали притиснале „ми се допаѓа“ или заследиле некоја страница на руските тролови, Internet Research Agency. Алатката ќе биде […]

Прочитај повеќе

Податоците кои ги сподели Freedom House покажуваат дека владите во 18 држави самите ширеле дезинформации на друштвените мрежи. Цел на дезинформирањето во дел од овие случаи е влијание врз граѓаните. За оваа цел не се бираат средства. Државите користат сè, од платени коментатори до ботови. Главна вест оваа година можеби е евентуалното руско влијание на […]

Прочитај повеќе

Долго време Twitter ја користеше можноста за верифицирање на профили како алатка која на популарните им овозможуваше своевиден престиж. Плавиот знак за штиклирање стана доказ за популарност на микро-блогот. Сега, неколку години подоцна, истиот знак кој потврдуваше дека @kobebryant е токму Коби, е извор на главоболки за Twitter. Овој пат причината е поради додавањето на […]

Прочитај повеќе

Последната мерка за заштита на Facebook е една од најчудните досега, иако би можела да функционира. Компанијата за да ги заштити своите членови од порно од одмазда бара од нив да испратат голи фотографии. Корисниците треба да му испратат нa некој или самите на себе експлицитна фотографија. Потоа на фотографиите ќе додаде дека станува збор […]

Прочитај повеќе

Twitter ги крена ограничувањата и на своите корисници сега им овозможи да твитаат подолго. Новото ограничување од 280 карактери го објави Џек Дорси на микроблогот. 140+140! — jack (@jack) November 7, 2017 Промените доаѓаат по двомесечен тест период кој покажал дека подолгите твитови имаат повеќе интеракции од корисниците. Анализата на ограничените тестови вели дека долгите твитвои […]

Прочитај повеќе

Конгресот на САД објави дел од објавите кои се спонзорирани од Русија. Како што слушнавме и претходно, станува збор за содржина која креира раздор. На сликите кои се споделини има дел од објавите, заедно со мета податоци за исплатата и „reach“ кој го достигнале објавите. Во мета податоците дополнително, може да се види и колку […]

Прочитај повеќе

Најголемата друштвена мрежа, Facebook има сериозен проблем. Истрагата на конгресот покажа дека наместо да ги зближува своите корисници, го прави спротивното, и ги разделува. Дополнително за ова и не се потребни толку многу средства. За само 46.000 долари, пораките под руските профили стигнаа до 126 милиони Американци. Поради ова основачот на Facebook, Марк Закерберг најави дека […]

Прочитај повеќе

Европската Унија има проблем со однесувањето на WhatsApp и Facebook. Минатата година WhatsApp започна да ги споделува пoдоатоците на корисниците со Instagram, Messenger и остaнатите компании под Facebook. Проблемите започнаа откако Facebook го купи WhatsApp. Компаниите ветуваа дека нема да има промена во праксата кога приватноста на корисниците е во прашање, но се случи спротивното. Во август […]

Прочитај повеќе

Game Changers е серијал на Bloomberg преку кој може да се запознаеме со дел од луѓето кои преку технологија го менуваат светот. Секако кога г. Закерберг е во прашање, фокусот е на почетоците и на основањето на најголемата друштвена мрежа.

Прочитај повеќе

Facebook наскоро најверојатно повторно ќе го промени начинот на кој ги прикажува непромовираните постови во фидот. Промената се однесува единствено на објавите од Facebook-страниците. Засега друштвената мрежа го тестира ова во Словачка, Србија, Боливија, Гватемала, Камбоџа. Корисниците од овие држави открија дека неспонзорираните објави од страниците се префрлени во нов „Explore Feed“. Во Explore Feed сега […]

Прочитај повеќе

Доколку не беа објавени од лажни профили, најголем дел од контроверзните руски реклами немаше да бидат отстранети, потврди Шерил Сандберг од Facebook. „Прашањето е дали политички реклами, реклами кои шират раздор или отвораат различни теми треба да се остават. Нашиот став е да, бидејќи ако му го ускратите правото на еден човек, тогаш им го […]

Прочитај повеќе