Друштвената мрежа го редизајнираше Центарот за безбедност. Сега, наместо само општи информации за безбедност и приватност, редизираниот центар нуди посебни и соодветни опции за родителите, тинејџерите, професорите, правните работници и сите корисници можат да се информираат за безбедноста.

Прочитај повеќе

Еден ден пред Chirp конференцијата за девелоперите, Twitter ja престави својата платформа за рекламирање. Promoted Tweets ќе прикажува твитови-реклами кои ќе се појавуваат во резултатите од пребарувањето.

Прочитај повеќе

Тwitter допира до целиот свет, над 60 отсто од твитерџиите се надвор од САД, објави сервисот за микро-блогирање. Oд последниве десет месеци бројот на интернационалните корисници се зголемил за скоро 20 отсто, од 45% во јуни 2009 година до над 60% во април 2010.

Прочитај повеќе

Конечно дочекавме Southpark да посвети епизода на Facebook во која не се исмејува друштвената мрежа, туку опсесијата на луѓето со неа. Facebook секако е секојдневен елемент на многу од нас, таму се пријателите, таму се настаните, информациите… но можеби луѓето дојдоа до тој степен да го гледаат виртуелниот Facebook профил како мерка за пријателство?

Прочитај повеќе

„Историјата ја пишуваат зависници“ е прeдавање со успешни примери за како се користат друштвените мрежи да се постигне одреден ефект. Предавање е од Небојша Радовиќ – @Eniac кој зборуваше на петтиот роденден на Komunikacii.net блогот.

Прочитај повеќе

Градскиот совет на Пловдив го потресе скандал поврзан со Facebook играта FarmVille, пренесува бугарскиот Novinite. Скандалот се случил пред неколку недели а се однесувал на членови на градскиот совет кои за време на состаноци си ја поливале виртуелната градина, си ги гледале кравите и правеле што прави и секој од над 80 милиони играчи на симулацијата на фарма.

Прочитај повеќе

Моментално, само мал број текстови на Wikipedia имаат видеа. Време е да го смениме тоа! вели Open Video Alliance (OVA) стартуваше кампања да донесе видеа на популарната онлајн енциклопедија, и објави туторијал како во 4 чекори да се постира видео на Wikipedia, за која вели дека е „најголемиот колаборативен експеримент во човечката историја.“

Прочитај повеќе

Секоја минута се закачуваат видеа со вкупна должина од 24 часа. „Ова е големо достигнување на нашата заедница и зборува мноуг за улогата на видеото ко е го има во поврзување и менување насветот, еден по еден аплоад . Што е следното? 30 часа? 36 часа? “ пишува YouTube на својот блог.

Прочитај повеќе

Twitter стартуваше опција за споделување локација. Oпцијата „Твитај ја локацијата“ по зададено е исклучена, што е добро за приватноста пред се на новите корисници, но и одлична опција за користење на геолокацијата да се означи местото на настаните.

Прочитај повеќе

На Twitter се појавија лавина критики за МАРНет, македонскиот регистар за интернет поддомени како .mk, .com.mk, .org.mk домен…Критиките од корисниците се многу и разновидни. Се чини проблеми со МАРНет има многу и се чини дека сега за сега нема да се решат.

Прочитај повеќе

За само 4 години по основањето, Twitter како релативно млада и непозната друштвена мрежа стигна до неверојатна бројка. Не се работи за милиони твитови, ниту за милијарда, туку за 10 милијарди твитови.

Прочитај повеќе

Тибетантскиот лидер е уште едно добро познато политичко име кое се приклучи на сервисот за микро-блогирање кој иако ограничува само 140 знака сепак се покажа како одличен сервис за комуникација и интеракција меѓу политиката и обичните граѓани. @DalaiLama за само 1 ден има над 50.000 следбеници на сервисот.

Прочитај повеќе