TikTok  e најновата и најбрзо растечка платформа за споделување и гледање видео содржина. Една од причините за ова е алгоритамот кој го користат за прикажување на содржина. TikTok секако не е исклучок; сите конкуренти од YouTube до Facebook користат некаков алгоритам за изборот на содржина која се прикажува на корисниците. Алгоритмите на TikTok се чини […]

Прочитај повеќе

На виртуелната реалност и недостасува содржина и поголема прифатеност, но Facebook веќе започна да им покажува реклами на првите корисници. Рекламите за Oculuс засега се во тест фаза, а може да ги забележат играчите на играта Blaston. Ова е почеток, но веќе има најави за додавање на виртуелни реклами и во видеоигрите на други развивачи. […]

Прочитај повеќе

Иако имал податоци Facebook ги игнорирал предупредувањата за пропусти кои им овозможувале на политичките кампањи да ја манипулираат јавноста. Интерна документација од друштвената мрежа до која дојде Guardian го покажува непреземањето на мерки во случаи на манипулација која била откриена од вработените во Facebook. „Многу од работите кои прават штета на Facebook не се поправаат […]

Прочитај повеќе

Најновата и најинтересна друштвена мрежа во моментов Clubhouse е пред куп предизвици поврзани со приватноста. Покрај дел од другите пропусти снимањето на разговори ќе биде и најмал пропуст. За среќа бројот на корисници е релативно мал, па платформата може да ги надмине овие проблеми пред да продолжи со уште поголемо ширење. Одлична листа на сите […]

Прочитај повеќе

Twitter најави многу промени кои треба да ја направат платформата значително попрофитабилна во иднина. Целта на овие промени е микро-блогот да ја удвои својата заработка до 2023 година. „Super Follow“ е прв „производ“ од Twitter за кој корисниците ќе треба да платат. Ова е нов начин на кој корисниците ќе можат да ги поддржат своите […]

Прочитај повеќе

YouTube наскоро ќе им овозможи на родителите да го ограничат пристапот до содржина на своите деца. Компанијата во следните месеци ќе креира нов тип на профил. Профилот ќе биде „надгледуван“ (Supervised) и ќе им овозможи на родителите да го ограничат пристапот до одредени несоодветни содржини на своите деца. „Последнава година соработувавме со родители и експерти […]

Прочитај повеќе

Најновата и најинтересна мрежа во моментов – Clubhouse, полека започнува да го зголемува бројот на корисници. Иако сè уште се ексклузивно на iPhone, последниве две недели Clubhouse го удвои бројот на корисници. Во период од 1 до 16 февруари бројот на корисници на Clubhouse порасна од 3,5 милиони на 8,1 милиони. Бројот на преземања за […]

Прочитај повеќе

Facebook, Twitter, Instagram и Snap без сомневање се најголемите друштвени мрежи во моментов, но во целиот сектор како одамна да недостасува некаква свежина. За жал кога друштвените мрежи се во прашање и натаму сè почнува и завршува со Facebook… Покрај сите проблеми и контроверзии Facebook и натаму е најголемата друштвена мрежа во светот – на […]

Прочитај повеќе

NBCUniversal и Twitter најавија повеќегодишно партнерство во кое на микроблогот доаѓа нова содржина настани во живо. Партнерството со NBCUniversal ќе донесе видео содржини од гала настани и најдобри моменти од спортски настани. NBCUniversal е една од телевизиите кои ќе ја пренесуваат Олимпијадата ова лето, па ова веројатно ќе биде најголемиот настан на кој ќе ја […]

Прочитај повеќе

Вообичаено кога се во прашање онлајн влијанија во изборни процеси први осомничени се руските напаѓачи. Овој пат Facebook откри дека во африканската политика се мешаат и Русија, но и Франција, пренесе Washington Post. Најголемата друштвена мрежа, објави дека профили на луѓе кои се поврзани со Армијата на Франција се дел од операциите во Африка. Facebook […]

Прочитај повеќе

Грешка во алатката за предвидување на резултатите од рекламите на Facebook е причина што друштвената мрежа ќе врати милиони долари на своите клиенти. Компанијата полека ги известува своите клиенти за оваа грешки и им нуди кредити за отштета. Каде е проблемот Алатката „Conversion Lift“ Facebook им ја нуди на огласувачите да направат некоја проценка од […]

Прочитај повеќе

Twitter додаде нова функционалност која би можела значително да го подобри информирањето на корисниците. Кога некој корисник ќе притисне на „ми се допаѓа“-копчето за вест која е неточна, ќе добие известување дека содржината е невистинита. Ширењето на дезинформации и лажни вести на друштвените мрежи е еден од проблемите кои ги истакнаа неодамнешните претседателски избори во […]

Прочитај повеќе