{mosimage}Како што спомна колешката во воведниот текст, не сакаме да ви кажуваме статистики, споредби со странски эемји и да ви пренесува експертско энаење стекнато во туѓина. Затоа, во овој текст, сакам на мошне едноставен начин да ја пренесам практичноста од имање вебсајт и што со него.

Прочитај повеќе

Денеска ќе видиме како да ја инсталираме најновата верзија на Убунту (8.04 – Hardy Heron), која ја препорачувам на сите почетници на Линукс како нивна прва дистрибуција. Туторијалот е објаснет во детали, со цел да може секој да го инсталира без разлика дали е експерт или почетник во областа на ГНУ/Линукс.

Прочитај повеќе

{mosimage}Иако Израел забранува посета на Палестинци без дозвола во Израел, и забранува Израелците да ја посетат Палестинa, тоа не спречи да се формира ИТ компанија, која е водена од претставници на двете нации. G.ho.st е компанија које се обидува да направи веб оперативен систем, систем кој ќе овозможи на корисниците да си имаат бесплатен персонализиран […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Вчера, случајно фатив еден дел од филм, кој сакам да го споделам, эа да ме сфатите целосно. Имено, сцената опфаќаше дел од час на факултет эа ликовни уметности, во кој професорот им ги коментираше слободните цртежи на студентите.

Прочитај повеќе

{mosimage}Како што истакнува и популарната Wikipedia: виртуелни велигденски изненадувања или велигденски јајца (директен превод од англискиот термин “Easter egg”) претставуваат намерни вметнувања на скриени пораки или додатоци во нешто како на пример филмови, книги, CD/DVD, компјутерски програми и апликации или пак видео игри.

Прочитај повеќе

{mosimage}1) Десктоп ранливости – Internet Explorer, Mozilla Firefox и Windows оперативниот систем нудат работна околина богата со разни цели и ранливости кои лесно се експлоатираат, особено кога корисниците немаат секогаш надоградедени системи.

Прочитај повеќе

Следнава статија ќе ви прикаже како да инсталирате Fedora Linux Core 8 на вашиот компјутер. Во овој случај, јас ја инсталирам на виртуелна машина бидејќи веќе ја имам инсталирано на компјутерот. Постапката е целосно иста како и при инсталација на компјутер. Потребни работи: Едно DVD/CD со Fedora Core 8 и малку време.

Прочитај повеќе

{mosimage}Jooce – www.jоосе.com е нова платформа која ви нуди свој компјутер на интернет. Идеално решение за денешните сајбер номади, посебно оние кои немаат свој компјутер или оние кои користат повеќе компјутери од различни места. Јоосе отвара едно ново поглавие во користењето на интернетот и е водечка фирма во пренесувањето на оперативниот систем на интернет.

Прочитај повеќе

{mosimage}Следнава листа е составена од топ 10 местенки кои можете да ги извршите на Вашите пријатели, колеги или поблиски. Листата започнува со: 1. Инсталирајте BSOD (Blue Screen Of Death) screensaver.  – Наместете му на Вашиот колега да помисли дека неговиот систем "паднал".

Прочитај повеќе

{mosimage}DVB-H (Digital Video Broadcasting for Handhelds) е формат за дигитална телестријална мобилна телевизија кој од неодамна беше одбран за стандарден формат за телевизија од овој тип во Европската унија. DVB-H форматот се издвојува од DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial)  со дополнителните подобрувања во поглед на потрошувачката на енергија.

Прочитај повеќе

{mosimage}Кога симнувам нешто од интернет, филм или музика, не ми е гајле дали е легално или не, ми се допаѓа и едноставно е да го имам – вели „пиратот“ Зоран. Од друга страна, властите сеуште не можат да го решат проблемот, кој постои и во нивната администриција. Дури 15 општини во земјава користат пиратски софтвер, […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Компјутерите и интернетот во денешницата ни овозможуваат да извршуваме голем број на активности на многу лесен и едноставен начин и навистина ни ги олеснуваат животот и работата во голема мера. Но, како што секогаш одат работите – каде има бело, таму мора да има и црно. Компјутерите и глобалната мрежа исто така им ги олеснија […]

Прочитај повеќе