Во тек се два големи настани за гејмерската заедница во светот. Првиот е BlizzCon 2008, настан кој го организира Blizzard каде се промовираат нивните игри како Diablo III, WoW, Starcraft II. Вториот е Tokio game show 2008 саемот. Додатно на тие настани е и веста дека во наредниве месеци ќе се промовира и друштвената мрежа WorldGaming.com, слична на Facebook и MySpace, но за гејмери кои ќе имаат шанса да се натпреваруваат на разни платформи за пари.

Прочитај повеќе

{mosimage}Секоја година реномираниот магазин BusinessWeek.com со помош на своите читатели и уредници ги избира 25-те највлијателни личности на интернет. Личностите се луѓе кои се актуелни и влијателни во последно време и се рангирани според голем број на разни критериуми. Овогодинешната листа на 25 највлијателни ја сочинуваат:

Прочитај повеќе

{mosimage}Од 16 до 19 Септември во Javits центарот во Њујорк се одржа конференцијата Web 2.0 Expo NY. Настанот има за цел да ги поврзе сите учесници во создавањето на веб 2.0 генерацијата. Огромен број на сесии, дискусии на теми околу следната генерација на вебот, панели, споделување на позитивни и негативни искуства, промовирање на иновации, дружење, […]

Прочитај повеќе

{mosimage}На 18.09.2008 година во Скопје е отворен нов Apple продажно – изложбен салон. На промоцијата беше изложен најголемиот дел од палетата производи на Apple, производител кој е особено ценет во светски рамки, а релативно послабо познат кај нас.

Прочитај повеќе

{mosimage}Како да се мотивираат младите? Како да се промовираат во светот? Како да се организираат, кој може да им помогне во градењето на нивните портали, блогови и сајтови? Примери за успешни младински проекти и што може да се научи од нив? Дискусии за филозофијата зад веб 2.0? Сите тие прашања беа претставени и се дискутираа […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Google, компанија создадена од студентите Лери Пејџ и Сергеј Брин во една обична гаража со четири компјутери и првичен буџет од 100.000 US долари, денеска слави 10 години од своето корпоративно постоење. Помина деценија исполнета со продукти кои го сменија начинот на кој светот функционира, огромни финансиски успеси како и деценија во која Google стана […]

Прочитај повеќе

You Tube објави конкурс за граѓанско новинарство, бараат видео вест направена од обичните луѓе. Видео прилогот треба да биде за некоја личност од вашата заедница, маало, друштво кој мислите дека е посебна и „светот треба да знае за него/неа“ како што вели Стив Гроу, кој ги води вестите на YouTube.Тој додава дека „од почнувањето на YouTube ИЛЈАДНИЦИ видеа направени од ОБИЧНИ луѓе раскажаа приказни и осветлија многу ситуации на начин кој не беше возможен ПОРАНО„.

Прочитај повеќе

{mosimage}Користејќи ги сервисите на Google, Insights for Search и Web Trends, како и Alexa ги споредивме најпопуларните друштвени мрежи во светот и нивната популарност кај македонските интернет корисници. Самоиницијативно го намалив огромниот избор на друштвени мрежи на само пет, колку што полиња за клучни зборови ви се овозможени кај овие сервиси. Изборот се сведе на: […]

Прочитај повеќе

Twitter е сервис за микро-блогирање, односно објавување на постови до 140 карактери. Пораките можат да бидат објавени директно од веб прелистувач, ИМ клиент, СМС, е-маил или пак некоја десктоп апликација наменета за тоа. На исти начини може да одберете и да ги добивате постовите на луѓето, кои според јазикот на овој сервис, "ги следите". Првично наменет за полесна и побрза комуникација, Twitter се покажа како доста корисен сервис за брзо информирање, по што беше прифатен од многу интернет корисници, но и од големи медиумски имиња и компании.

Прочитај повеќе

{mosimage}Се водат многу дебати за е-бизнис варијаблите од секој бизнис и местото кое технологијата го зафаќа во процесите, релативно со употребата на новите научни практики и методологии. И двете се интегрален дел од современите компании, но тоа што е важно е нивното меѓусебно поврзување.

Прочитај повеќе

{mosimage}Не постои домен кој започнува со њњњ. туку со латиничното www. Македонскиот јазик и кирилица веќе подолго време се во конфликт со латиницата и странските термини, кои пак се секојдневие во ИТ заедницата.

Прочитај повеќе

{mosimage}Бришејќи ги солзи од очите, Бил Гејтс го најави своето пензионирање пред 700 вработени во конференциската сала на Microsoft Corp. Тој ќе остане почесен член на одборот на компанијата, а комплетно ќе се посвети на неговата филантропска фондација Мелинда и Бил Гејтс.

Прочитај повеќе